Vinyylilevyt ja kuinka parantaa musiikkinautintoa

If you like this post please share it with your friends!

Yli 15 vuoteen en kyennyt nauttimaan musiikista studiomme tarkkaamon ulkopuolella. Luulin että suurin intohimoni, musiikki, oli ammatiksi muuttumisen myötä menettänyt sykähdyttävän vaikutuksensa minuun. Löydettyäni vinyylilevyt uudelleen, tuo kauan kadoksissa ollut fiilis oli viimeinkin palannut! Siitä lähtien olen levittänyt analogisen ilosanoman vinyylilevyihin liittyvää puolta ja auttanut satoja henkilöitä löytämään musiikin riemun uudelleen. Haluan nyt jakaa kanssasi tekemäni erikoiset löydökset. Tämän kirjoitukseni aiheena on siis vinyylilevyt ja kuinka parantaa musiikkinautintoa.

**LUT-yliopiston tutkijatohtori, professori ja tutkija kannustivat kirjoittamaan tämän kirjoituksen, jotta sinäkin pääsisit kokemaan nämä mielenkiintoiset äänihavainnot.**

Astia-studio lahjakortti

Vinyylilevyt ja kuinka parantaa musiikkinautintoa

Kaikkihan tietävät sen tunteen, kun musiikki koskettaa hyvin voimakkaasti. Tai siis oikeammin sanottuna kosketti. Nykyään siitä on tullut lähinnä taustamekkalaa, eikä juuri kukaan enää istu alas kuuntelemaan musiikkia keskittyneesti. Tämä toki on hyvinkin ymmärrettävää, mikäli olet verrannut netin striimauspalveluiden ja vinyylilevyjen saundia toisiinsa. Kun tiedät mihin huomio tulee kiinnittää, on ero niin selkeä, ettet kykene ymmärtämään mikset aiemmin ole sitä huomannut. Saundiero kirjaimellisesti tuntuu koko kehossa.

Aloin hiljattain keräämään lempimusiikkiani vinyylilevyinä ja on mahtavaa löytää nuo kaikki upeat albumit uudestaan. Välillä tuntuu, kuin kuulisin vanhan ja tutun albumin ensimmäistä kertaa, koska digitaaliseen versioon sekä pieniin thumbnail-kuvakkeisiin verrattuna vinyylilevystä saa yllättävän paljon enemmän irti. Tärkeintä on kuitenkin itse musiikki. Äänestä löytämäni asiat ovat hämmentäviä ja haluan ne nyt kanssasi jakaa. Jatketaanpa siis eteenpäin, niin selitän löydökseni sinulle.

Joskus analogitallenteilta tuntuu välittyvän laulajan sekä soittajan tunnetiloja. Voihan se olla kuviteltua mystiikkaa osittain, mutta en tunne saavani samanlaisia äänenvärejä digitaalinauhotteista.
Matti Hovi / Ghost Of Youth, Matti Hovi Collective, The Siissidös

 

Vinyylidemonstraatio Astia-studiolla

A/B-vertailu

Ymmärtääksesi syyn musiikin inflaatioon, suosittelen kuuntelemaan keskittyneesti vaikkapa Madonnan Like A Prayer -kipaleen sekä alkuperäiseltä vinyylilevyltä että Spotifystä ja vertaamaan mitä eri äänilähteistä välittyy.

Pähkinänkuoressa homma on tämä: vinyylilevyllä, jonka ääntä ei ole koskaan muunnettu digitaaliseksi, solistin ilme sekä artikulaatio ovat huomattavasti elävämmät ja välittävät solistin tunnetilan. Virvelirummusta välittyy iskun energia ja bändi sekä etenkin laulaja tuntuvat olevan samassa huoneessa kuulijan kanssa. Erikoisimpana huomiona ääni tulee kaiuttimesta ulos kuuntelijan luo täyttäen koko huoneen. Laittamalla käden sohvatyynylle, voit oikeasti tuntea, kuinka musiikin syke tuntuu sohvassa.

Käytyäni kuuntelemassa A/B-vertailun, RIAA-esivahvistimen saapumista odotellessa, tein vertailuja CD-levyillä. Pidin striimaus- ja vinyyliformaattivertailua hieman epäreiluna. Häkellyin, kuinka samoja Anssin demonstraatiossa selkeästi esille nousevia ilmiöitä löytyy myös CD-levyjen väliltä. Joissakin levyissä musiikki oli läsnä, toisissa se jäi selkeästi kaiuttimiin. Siten nuo ilmiöt ovat löydettävissä myös saman formaatin tuotteilla. Toisessa demonstraatiossa Anssi toikin tämän esille vertailtaessa eri tuotantotavan vinyylilevyjä.
–Tony Vesterinen, musiikinharrastaja

Kun soitat saman kappaleen samaista versiota digitaalisesta äänilähteestä, ovat kasvojen ilme sekä artikulaatio valitettavan laimeat ja virveli kuulostaa kuin kuollut räpylä vain pudottaisi kapulan kalvolle ilman minkäänlaista voimaa. Laulaja vaikuttaa kaikonneen viereiseen huoneeseen ja ääni ei tule kaiuttimesta ulos, vaan jää sen sisään. Sohvassa ei tunnu minkäänlaista ääniaaltojen aiheuttamaa liikettä.

Kuulostaako tämä mahdottomalle? Suosittelen tekemään vertailun tai itseasiassa vielä parempi, että saavut luokseni toteamaan kuinka hyvälle musiikki voikaan kuulostaa jopa tavallisten kotistereoiden kautta. Olen huomioillani hämmästyttänyt jopa paikallisen yliopiston professoreita, jotka eivät kykene ilmiötä selittämään.

Sinun pitää Anssi väitellä tästä aiheesta tohtoriksi!
Kassu Halonen, säveltäjä / musiikkituottaja

 

Madonna Like a Prayer on vinyl and on Spotify

Anssin demonstraatiosta innostuneena soitin oppilailleni klassista musiikkia c-kasetilta. Luokkamme äänilaitteista on musiikki soinut lukuisia kertoja läppärin kautta. Nyt kuitenkin ensimmäisestä soinnusta lähtien kaiuttimen edessä olevan rumpusetin virveli alkoi resonoimaan, eikä musiikin kuuntelemisesta tullut mitään ennen kuin virvelin matto laitettiin pois päältä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun virveli näin reagoi soitettavaan musiikkiin. Ilmiö on siis toistettavissa.
Hanna Hyvärinen, musiikinopettaja / kuoronjohtaja

Vinyylin suosio senkun kasvaa

Viime vuosina vinyylilevyjen myynti on ollut kovassa kasvussa. Forbes-lehden jutussa tarjotaan hyvin mielenkiintoisia käppyröitä etenkin nyt, kun mukaan on otettu myös käytettyjen vinyylilevyjen myyntilukuja. Vinyylien vuosittainen myynti tuntuu kasvavan eksponentiaalisesti. Esimerkiksi vuonna 2016 myytiin enemmän vinyylilevyjä kuin 25 vuoteen. Nykyään lähes kaikki bändit julkaisevat tuotoksensa myös tässä vielä kotvanen sitten jo lähes kokonaan unehtuneessa formaatissa. Mutta mikä tekee vinyylilevystä niin suositun?

Voinemme ainakin heti kättelyssä poistaa listalta formaatin näppäryyden ja helppokäyttöisyyden. Toki aina löytyy myös niitä, jotka vain seuraavat trendejä ja ostavat vinyyleitä, koska muutkin ostavat. Itse olen kuitenkin valmis lyömään vetoa, että vinyylilevyistä ja jopa c-kaseteista välittyy jotain sellaista, mitä muista formaateista ei välity.

Hetkinen… Välittyy siis niin kuin mitä? Monet tuttavani ovat kokeneet jo parin viikon vinyylien ja kasettien kuuntelun vaikuttaneen elämänlaatuun sekä mielenterveyteensä positiivisesti. Vinyylilevyltä välittyy jotain, mitä digitaalisista systeemeistä ei välity.

Astia-studio sisäpiiri

Täältä löydät hyvin mielenkiintoisia lukuja vinyylilevyjen sekä c-kasettien myynnin kasvusta Isossa Britanniassa.

CD-levyjen myyntimäärät senkun jatkavat laskuaan ja vinyylilevyjen vastaavasti nousuaan. Suosittelen lämmöllä lukemaan Engadget.com -sivuston artikkelin, joka oivasti osoittaa, kuinka artistit tienaavat vinyylilevyjen myynnillä striimauspalveluihin verrattuna. Tässähän voisi hyvinkin olla musiikkimaailman pelastus.

…keskiverto itsenäinen artisti tarvitsee noin 2,5 miljoonaa YouTube katselukertaa tai 368 000 Spotify-striimausta tienatakseen yhtä paljon, kuin 100:n vinyylilevyn myynnistä.
Caren KelleherGold Rush Vinyl:in perustaja sekä johtaja

Analoginen signaalitie

Myös kansitaide on huomattavasti nautinnollisempaa vinyylilevyn kohdalla. Jotkut tykkäävät hypistellä levyjen kansia musiikkia kuunnellessaan. Fyysinen versio tuntuu siis joistakin paremmalle kuin tiedostot ja pienet kuvakkeet tietokoneen saati puhelimen ruudulla. Kuitenkin se, mitä itse levyltä välittyy on se kaikkein tärkein asia. Moni sanoo pitävänsä vinyylien äänestä enemmän kuin muista formaateista, muttei kuitenkaan osaa tarkemmin määritellä mitä sillä tarkoittaa.

The White Stripes -yhtyeen Jack White avasi joitakin vuosia sitten Third Man Pressing -vinyylitehtaan. Hän osti kahdeksan uutta vinyylilevyjen prässäyskonetta, jotka olivat ensimmäiset uudet koneet maailmassa yli 30 vuoteen. Suosittelen katsomaan heidän upean esittelyvideonsa täältä.

“Tsekkaas. Tää on analoginen.” Kynä pirtää paperille eheän suoran viivan. “Tämä kuvaa analogista, olkoonpa kyse vinyylistä tai nauhasta.” Hän asettaa kynän paperin ylälaitaan ja piirtää ensimmäisen viivan viereen pisteitä allekkain, jotka muodostavat katkoviivan. “Ja tämä on digitaalinen. Aivan sama kuinka suuri näytteenottotaajuus on kyseessä, siinä on tyhjiä välejä eli taukoja.” Hän katsoo piirtämiään viivoja. “Ja tämä tässä”—osoittaen kiinteää viivaa ja naurahtaa—”Tämä on niinkuin tosi elämää. Ei taukoja. Ei tyhjiä välejä.”
–Jack White, haastattelu Popular Mechanics:issa

 

Pink Floyd Dark Side of the Moon and Guns N' Roses Use Your Illusion I & II

Kuulostavatko kaikki vinyylit hyvälle?

Valitettavasti vastaus on kieltävä. Tämä, kuten lähes kaikki asiat elämässä voidaan selvittää yksinkertaisella A/B-vertailulla. Kuuntele vanhaa, ei-digitaalisesti-uudelleenmasteroitua vinyylilevyä ja vertaa sitä mihin tahansa uuteen vinyylilevyyn, jonka musiikki on digitaalisesti taltioitu.

Voit myös verrata alkuperäistä täys-analogista vinyyliä digitaalisesti re-masteroituun uusintapainokseen ja ero on jopa harjaantumattomalle kuulijalle todella selkeä, kunhan vain osaa keskittyä oikeisiin asioihin. Kun ääntä muunnetaan digitaaliseksi, informaatiota katoaa. Tämä informaatio ei palaudu, kun ääni muunnetaan takaisin analogiseksi.

Vinyylilevyissä on yllättävän suuria eroja ja etenkin siinä, mitä niiltä välittyy. Sangen helppoa on kuulla täysin samat asiat eri vinyylilevyjen välillä, jotka kuvailin A/B-vertailu -otsikon alla kertoessani Spotifyn ja vinyylin vertailusta.

Joku voisi tässä vaiheessa alkaa kyselemään levyistä, jotka on taltioitu digitaaliselle nauhalle tai miksattu vaikkapa dat-nauhalle. Tähän palaamme varmasti tulevissa postauksissa, mutta jätetään se vielä tässä vaiheessa asian laajuuden vuoksi tämän keskustelun ulkopuolelle.

Kummallisesti digitaalisessa muodossa katoaa kaikki energisyys, kun taas kelanauhuriäänityksessä energiaa välittyy aivan toisella tavalla. Laulu ikäänkuin elää ja siinä on jonkinlaista mystisyyttä. Myös vinyylilevyjä kuunnellessa tietokone- ja kelanauhuriäänityksen eron huomaa selvästi.
Juho Koski / Spell Of Torment

 

Astia-studio lahjakortti

Digitaalinen signaalitie

Minkä tahansa vinyylilevyn saa kuulostamaan yhtä kuolleelle, kuin striimauspalveluversiot, kun sitä soitetaan USB-vinyylisoittimella. Jotkut kytkevät vinyylisoittimen tietokoneen äänikortin sisäänmenoon ja kuuntelevat musiikkia äänikortin ulostulosta. Tämäkin on oiva tapa päästä eroon kaikesta siitä hyvästä, mitä vinyylilevyiltä voi välittyä. Signaalitie tulee pitää analogisena.

Mikäli tämä tuntuu hämmentävälle, olet sydämellisesti tervetullut elämykselliseen vinyylidemonstraatioon. Sen avulla sinunkin on helpompi löytää tämä hämmästyttävän suuri ero äänestä ja päästä jälleen nauttimaan musiikista aivan uudella tasolla! Varaa aika demonstraatioomme tästä tai hanki ylläolevaa banneria klikkaamalla elämyslahjakortti musadiggarille.

Studiollamme kelanauhasessiossa käyneet bändien jäsenet ovat havainneet nämä ilmiöt. He nimittäin kuvailevat eroja täysin samoilla termeillä; solistin ja myös soolokitaristin ilme, virvelin energia, kuinka läsnä bändi sekä laulaja ovat ja tuleeko ääni kaiuttimesta ulos vai jääkö se kaiuttimen sisään.

Viime sessiossa teimme vertailun kelanauha vs tietokone. Saundista hävisi muhkeus ja samalla se tuntui myös kapenevan. Tätä asiaa on vaikea kuvailla, mutta nauhalle tarttuu paremmin ääni ja kaikki muu.
Petri Lindroos / Ensiferum

Olin todella hämmästynyt nämä ilmiöt ensi kerran löydettyäni. Koen, että etenkin musiikkiterapiassa tästä löydöstä voisi olla valtavasti apua ja olen aloittamassa virallista tutkimushanketta paikallisen yliopistoväen kanssa. Musiikilla tuntuu olevan suuria terveyshyötyjä, jotka ovat kadonneet tiettyjen vallalla olevien formaattien myötä.

Mielenkiintoisia ovat olleet myös saamani kommentit, joissa päivittäinen vinyylilevyjen kuunteleminen on parissa viikossa vähentänyt ADHD-oireita ja parantanut unenlaatua. Kuinka siistiä olisikaan, jos tulevaisuudessa pillereiden sijaan lääkäri määräisikin tiettyjä analogisen signaalitien vinyylilevyjä vaikkapa masennuksen hoitamiseen!

Lue lisää formaattien välisistä valtavista eroista:

Jimi Hendrix Electric Ladyland

Meillä on kolme kissaa. Kun kuuntelemme musiikkia digitaalisesta äänilähteestä, yksikään kissa ei viihdy huoneessa. Levysoittimen hommattuamme aina neulan pudotessa levylle, vähintään yksi kissoista saapuu huoneeseen, yleensä kaikki kolme. Kun vaihdan äänilähteen kesken kuuntelun digitaaliseksi, kaikki kissat poistuvat huoneesta.
–Anssi Salokannel, laulaja

Eläinten ja pienten lasten reaktiot

Eläimet sekä pienet lapset tuntuvat reagoivan voimakkaasti vinyylilevyltä soitettuun musiikkiin. Kissat viihtyvät huoneessa, jossa analogisen signaalitien vinyylilevy soi ja kun kesken kaiken äänilähde vaihdetaan digitaaliseksi, poistuvat ne ulos huoneesta. Ilmiön ovat todenneet lukuisat henkilöt ja saan jatkuvasti siitä lisää palautetta. Koirat eivät käyttäydy samoin pelkästään vinyyli vs. digitaalinen äänilähde -testissä, vaan myös kun kyseessä on kitaran putkivahvistin vs. digitaalinen vahvistin. Sangen hämmentävää, eikö?

Kissamme linnoittautui kaiuttimen eteen monen albumin ajaksi vinyylimusiikista nauttimaan, kunnes nälkä viimein yllätti. Keittiöön päästyään kaiuttimesta tulvi huuliharppu-soolo ja kissa säntäsi vauhdilla takaisin kaiuttimen eteen siitä nauttimaan. Vasta soolon loputtua hän malttoi mennä syömään.
Mariina Niittymäki, laulaja

Sylivauvojen reaktiot ovat hyvin yhteneväisiä eläinten reaktioihin. Digitaalisesta äänilähteestä musiikkia soitettaessa he yleensä riuhtovat holtittomasti ympäriinsä ja kun äänilähde vaihdetaan analogiseksi, natiaiset jähmettyvät paikoilleen. Kuinka mielenkiintoista olisi tutkia tätäkin ilmiötä?

Se on totta! Sain tänään haettua ton aidon ja alkuperäsen vinyylilevysoittimen ja koira hakeutuu lähemmäs ääntä, iha päinvastoin ku jos soittaa musiikkia uusista (digitaalisista) poppivehkeistä ?
–Steppipaja-projektin asiakas

Kuinka pääsen alkuun, kun vinyylikärpänen puraisee?

Tarvitset levysoittimen, stereovahvistimen, jossa on RIAA-esivahvistin (phono input) sekä kaiuttimet. En suosittele USB-soitinta, koska silloin sinulla on Spotifyn äänenlaatu vain huomattavasti työläämmässä muodossa. Myös Bluetooth on oiva tapa saada informaatiota katoamaan. Mikäli vahvistimessasi on digitaalipiirejä, suosittelen niiden ohittamista. Huokeassa Yamahan vahvistimessani on Pure Direct -nappi, jolla digipiirit ohitetaan. Jos vahvistimestasi ei löydy phono inputtia, tarvitset ulkoisen RIAA-esivahvistimen, johon vinyylisoitin yhdistetään. RIAA-esivahvistimen voit kytkeä mihin tahansa vahvistimessasi olevaan linja-inputtiin (CD in, tape in, MD in…).

Kuunteluhuoneen akustiikka on erittäin tärkeässä roolissa, mutta sehän ei vaikuta vain vinyyliltä kuunneltavaan musiikkiin, vaan kaikkiin formaatteihin yhtälailla. Nahkasohva heijastaa ääntä ja siksi en sellaista suosittele. Kangassohvasta hyödyt huomattavasti enemmän, sillä se toimii samalla myös bassoansana parantaen huoneen saundia. Puu on oiva pintamateriaali. Gyproc ja kiviseinä heijastavat ääntä lisäten kaiun ohella myös taajuuskaistan ylemmällä keskialueella olevaa ikävän kuuloista kovuutta ääneen. Paksu lattiamatto yleensä parantaa kuunteluhuoneen saundia.

Vanhat kaiuttimet kuulostavat usein uusia paremmalle. Veikkaan sen johtuvan samasta syystä, kuten vaikkapa vanhojen kitara- sekä bassokaiuttimien kohdalla; vuosien ajan ääniaallot ovat kaiuttimia muovanneet ja ääni vähitellen muuttuu miellyttävämmäksi.

Jo parin digitaalisesta äänilähteestä kuunnellun biisin jälkeen korvani väsyvät, enkä halua kuunnella enempää. Sama tapahtuu kokonaisen cd-levyn jälkeen. Vinyylilevyjä sekä c-kasetteja voin kuunnella vaikka kuinka monta albumillista ilman, että korvani väsyvät.
Mikko Huopainen, kitaristi ja vinyylilevyn suurkuluttaja

 

Vinyylidemonstraatio Astia-studiolla

Soittovälineeni

Meiltä löytyy 90-luvun Dual 435 -levysoitin, joka räjäytti tajuntani ensimmäisen kerran A/B-vertailua tehdessäni kesällä 2016. Pääsoittimeni on Pro-Ject 2Xperience SB Ortofon 2M, joka on kytketty Pro-Ject Tube Box SE RIAA-esivahvistimeen. Joku voisi sanoa, että vertailu pääsoittimeni sekä Spotifyn välillä on täysin epäreilua ja olen ehdottomasti samaa mieltä. Kyseinen vertailu on siksi loistava, että siinä havahdutetaan kuulemaan erot ylikorostuneesti. Kun sitten alamme vertailemaan pelkkiä vinyylilevyjä, eli analogisen signaalitien levyjä digitaalisen signaalitien levyihin, perimmäinen totuus vihdoin paljastuu. Kun tiedät mitä kuunnella, et enää ihmettele miksi nykymusiikki kuulostaa ja etenkin tuntuu valitettavan laimealle.

On aika surullista, että nykynuoriso, nuo suoratoistopalveluaikakauden lapset, eivät ole koskaan päässeet kuulemaan ja tuntemaan musiikin koko ulottuvuutta. Piakkoin kotoa muuttava teini ilmoitti A/B-vertailun jälkeen vinyylisoittimen olevan ensimmäinen hankinta omaan kotiin. Meille se kaivettiin välittömästi esille varastosta.
–Tony Vesterinen, musiikinharrastaja

 

The Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band & Abbey Road

Huoltohommia

Soittimen hommattuani en ollut kuullutkaan levyharjasta. Olin pettynyt, kun muutaman kuukauden kuuntelun jälkeen kaikkien levyjeni ääni oli pahasti säröytynyt. Päivittäinen levyharjan käyttö toi ratkaisun ongelmaan. Toisin kuin laadukkaampi harja, huokeaa versiota en suosittele, sillä se poistaa vain pölyn eikä staattista sähköä. Käytän levyharjaa joka kerta laittaessani vinyylin levylautaselle ja luonnollisesti erikseen levyn kummallekin puolelle.

Myös neulaharjan käyttö saa suuret suositukseni. Ennen moisen hankkimista oli soittimeni neulan ympärille kasaantunut pippurin kokoinen pölypallo ja saundi oli täysin säröytynyt. Käytän neulaharjaakin päivittäin, sillä levyn pinnalta pöly kerääntyy juurikin neulaan. Mitä enemmän neulassa on pölyä, sitä enemmän äänessä on säröä.

Ethän käytä levyharjaa neulaan tai neulaharjaa levyyn. Neulaa saa harjata vain edestakaisin neulan varren suuntaisesti. Sivuttainen harjaaminen vaurioittaa neulaa ja siksi sitä ei missään tapauksessa suositella.

Hyllystäni löytyy myös Pro-Ject Vinyl Clean Record & Stylus Cleaner, jota harvakseltaan käytän neulaan ja joskus myös levyyn sen ollessa todella likainen. Käytäessäsi tätä neulaan, anna sen kuivua puhdistuksen jälkeen kunnolla ennen levyn kuuntelemista. Mikäli laitat levyn heti pyörimään, neulan keräämä pöly tarttuu siihen huomattavasti tiukemmin ja pölyn irroitus onkin sitten omanlaisensa aikaa vievä urakka. Tämä tuote soveltuu luonnollisesti kaikkien soittimien neuloihin.

Kuuntelen paljon musiikkia työskentelyni taustalla ja vinyyliltä se on kuin 3D, jos sellaista termiä voi musiikista käyttää. Se herää eloon ja koskettaa. Haittapuolena vinyylien kuuntelu on melko työlästä, joten kulutan nykyään enemmänkin c-kasetteja.
Ivary Vimm, kuvataiteilija / tutkija (LUT-yliopisto)

Astia-studio lahjakortti

Levypesuri

Yksi parhaista ostoksistani on ollut levypesuri. Pesen aina poikkeuksetta kaikki hankkimani vanhat sekä uudet vinyylilevyt, sillä pesuri poistaa pölyn ohella myös staattisen sähkön. Tämä staattinen sähkö on sitä ritinää, mitä levyistä useimmiten kuuluu.

Löysin jokin aika sitten ensimmäisen UK-painoksen Led Zeppelin II -albumista hintaan 10 €! Vaikka levy näytti heikkohappiselle, en vain voinut jättää sitä ostamatta. Kotona laitoin levyn pesuriin ja suureksi yllätyksekseni näytti se pesun jälkeen upouudelta! Levyn pinnalta ei löytynyt yhtäkään naarmua ja kaikki ritinä oli tiessään. Myyjä oletti levyn olleen niin huonokuntoinen, että laittoi hinnan naurettavan alas. Disco-antistat:in ansiosta tämä 50 vuotta vanha yksilö kuulostaa jälleen aivan yhtä hyvälle, kuin puoli vuosisataa sitten.

Katso Instagram-joulukalenteriini tekemä lyhyt video aiheesta tästä.

Disco-Antistat vinyl washing kit

…analogista musiikkia kuunneltua ei soisi kenenkään turvautuvan helppoon digitaaliseen vaihtoehtoon, joka kuulostaa lähinnä demolta. Hienoa, että muistutit vinyylilevyjen merkityksestä minua niin säveltäjänä, kuin musiikin suurena diggarina. Musiikin voima on se, minkä takia aikoinaan itsekin tälle alalle lähdin. Rock vinyylisti!
Kassu Halonen, säveltäjä / musiikkituottaja

Lopputulema

Jack White sijoitti valtavasti rahaa johonkin, jonka uskoo olevan musiikkiteollisuuden pelastus. Kunnioitan suuresti herra Whiten rohkeutta ja en voi muuta kuin yhtyä hänen ajatukseensa aiheesta täysin. Keväästä 2017 asti olen tehnyt kaikki studiosessiot kelanauhalle, eikä paluuta tietokonehommien pariin ole. Tekemäni vertailun perusteella nauhasta tehdyt vinyylilevyt kuulostavat samalle, kuin studiossa miksauksia kuunnellessamme ja WAV-tiedostoista tehdyt vinyylit ovat vain varjo kelanauhaan verrattuna.

Olen syntynyt vinyylien maailmaan. Hairahduin digiin vain ymmärtääkseni miksi vinyyli on formaattina ylivoimainen. Kulutustavaran ja nautinnon välinen kuilu on valtava.
Erno Salmela, “Metallicaakin tutkinut tohtori” (LUT-yliopisto)

Tämän päivän maailmassa ei mikään tunnu olevan todellista. Kaikki on feikkiä ja valitettavasti näin on käynyt myös ruoan ja mainosten ohella myös musiikille. Palautetaan yhdessä musiikkiin kaikki se hyvä, mikä siitä on viime ajat ollut kadoksissa ja välitetään kuulijalle enemmän tunteita. Ja eikös musiikissa juuri siitä ole kyse: tunteista ja niiden välittämisestä.

Analoginen ääni välittää tunteen paremmin ja juuri siitä syystä vinyylilevyt sekä c-kasetit ovat tekemässä valtavan paluun. Tämän pyrimme todistamaan yliopistoväen kanssa työn alla olevan tutkimushankkeemme avulla. Myös eläinten ja pienten lasten reaktiot ovat merkittäviä ja niitä tulisi tutkia virallisen tutkimuksen muodossa.

Jaa kirjoitus sosiaalisessa mediassa

Kiitosten paljous, kun luit kokemuksiani vinyylilevyistä, niiden vertailusta ja miten kuuntelunautinnon parantamisessa päästään alkuun. Jätäthän kommenttisi ja kysymyksesi alle.

Kun koet kirjoituksestani olleen sinulle hyötyä, jaathan sen sosiaalisessa mediassa. Näin autat mahdollisimman monia pääsemään tämän tärkeän informaation äärelle.

Ota yhteyttä ja varaa aika elämykselliseen demonstraatioon klikkaamalla tästä. Toivotan sinulle miellyttäviä kuunteluhetkiä vinyylilevyjen parissa. Kiitosten paljous ja kaikkea Hyvää!

Vinyylidemonstraatio Astia-studiolla

Lue lisää formaattien välisistä valtavista eroista:

 

Kirjoittaja aloitti studiouran kelanauhureilla -93, äänitti 15 vuotta tietokoneelle, josta 8 vuotta työskenteli digimiksereiden parissa. Nyt Anssi kelaa vain kelanauhurilla, koska hän tietää kuinka paljon informaatiota digitaalisen signaalitien äänestä on kadonnut.

Astia-studio tarjoaapi täysanalogista äänityspalvelua lähes 30 vuoden kokemuksella, josta kaukaisimmat asiakkaat ovat saapuneet nauttimaan jopa 9 000 km takaa Yhdysvalloista sekä Venäjän etäisimmästä kolkasta, Vladivostokista asti.

Kirjoittaja