Skip to content

Masteroitujen äänitiedostojen lataaminen ja kuunteleminen

Ohje Astia-studiolla masteroitujen äänitiedostojen lataamiseen ja kuuntelemiseen

Lue nämä lyhyet ohjeet ennen kuin kuuntelet Astialla kelanauhalle taltioitujen kappaleittesi digiversioita lähettämäni Dropbox-linkin kautta. Noudattamalla ohjeistusta, pääset nauttimaan musiikistasi parhaalla mahdollisella laadulla.

Analoginauhoitusten digiversiot ovat mielestäni selvästi parempia kuin alusta loppuun diginä tehty. Miten? Se onkin hyvä kysymys. Olisi helppo perustella digi ”paremmaksi” vaikkapa kirkkaalla yläpäällä ja kohinoiden puutteella, mutta analoginen tuntuu oikealta. Alakerta on jotenkin laaja ja tukeva ja kaikki muukin on yhtä. Ehkä se on se isoin juttu, että kaikki on osa jotain kokonaisuutta paremmin kelanauhalle tehtynä.
–Mikko Järvinen, kitara/Erävesi

Äänitiedostojen kohdalla toimivin tapa on ladata ne ensin tietokoneelle, kytkeä kone kaapelilla stereovahvistimeen ja kuunnella musiikkia kaiuttimien kautta. Jos et lataa tiedostoja koneellesi, vaan kuuntelet ne suoraan Dropboxista, silloin laatu on striimauksen takia vain varjo alkuperäisestä.

WAV/AIFF-tiedostoja ei yleensä voi ladata puhelimelle, joten puhelimen kautta kuuntelu tapahtuu lähes poikkeuksetta striimaamalla, eli laatu heikentyy huomattavasti. Tiesitkö, että myös kaikki Bluetooth-järjestelmät heikentävät äänenlaatua?

Mielestäni Bluetoothia ei pitäisi käyttää musan kuunteluun ollenkaan, koska niin paljon oleellista jää jonnekin matkalle.
–Elukka, rummut/Scarlet

DropBoxista striimaaminen
DropBox:ista lataaminen

Tee näin, kun haluat nauttia masteroidun kappaleesi digiversion parhaalla mahdollisella äänenlaadulla:

  • Lataa tiedosto(t) Dropboxista tietokoneelle
  • Kytke tietokone stereovahvistimeen kaapelilla
  • Ohita vahvistimen digipiiri (Yamahan vahvistimissa Pure Direct -toiminto)
  • Kuuntele kaiuttimien, ei kuulokkeiden kautta

Vältä näitä äänenlaatua huonontavia tekijöitä:

  • Puhelimen kautta kuunteleminen
  • Bluetooth, eli langaton tiedonsiirto kuuntelulaitteiden välillä
  • Digitaalista prosessointia sisältävät aktiivikaiuttimet
  • Vahvistimen digipiiri
  • Ladatun kappaleen kuunteleminen iTunesin kautta

Kuuntele kappaleet Macilla suoraan Finder-ikkunassa. En suosittele importtaamaan musiikkia iTunesiin, koska silloin laatu heikkenee ohjelmassa tapahtuvan pakkauksen takia.

Tiesitkö, ettei sinun tarvitse huolehtia latauslinkin umpeutumisesta? Voit ladata masteroidut tiedostot Dropboxista tarvittaessa vielä vuosienkin kuluttua.

Tässä Astia-studiolla masteroitujen tiedostojen tekniset tiedot.

CD-masterointi:

  • Tiedostomuoto (File format): stereo WAV tai stereo AIFF
  • Näytteenottotaajuus (Sample rate): 44.1 kHz (44 100 Hz)
  • Bittisyvyys (Bit rate): 16

Striimauspalvelu-masterointi:

  • Tiedostomuoto (File format): stereo WAV tai stereo AIFF
  • Näytteenottotaajuus (Sample rate): 44.1 kHz (44 100 Hz)
  • Bittisyvyys (Bit rate): 24

Video-masterointi:

  • Tiedostomuoto (File format): stereo WAV tai stereo AIFF
  • Näytteenottotaajuus (Sample rate): 48 kHz (48 000 Hz)
  • Bittisyvyys (Bit rate): 24

Analogisen signaalitien kautta musiikistasi välittyy eniten informaatiota

Kuten session aikana opit, helpoin ja paras tapa nauttia kelanauhalle tehdyn sessiosi musiikkia analogisen signaalitien kautta on c-kasetti. Ääniasioissa signaalitien merkitystä ei voida liiaksi korostaa. Mikäli et saanut musiikkiasi c-kasetilla mukaan, voit pyytää kasetin tekemistä myös session jälkeen.

Kasetti on ihan eri kuin WAV. A/B-testailua on tullut harrastettua ja ilmiö, missä ääni on jotenkin laajempi ja isompi on tässä läsnä. Tuntuu enemmän siltä, että olisi soittajien kanssa samassa tilassa.
–Mikko Järvinen, kitara/Erävesi

Analogisen signaalitien vinyylilevy ja c-kasetti saavat sohvan resonoimaan voimakkaimmin, kuten sinulle demonstraatiossa ja session aikana näytin. Silti samaista resonanssia saadaan välittymään jonkin verran myös, kun kuuntelet lähettämääni alkuperäistä äänitiedostoa yllä olevia ohjeita noudattaen.

Kyllä resonoi! C-kasetilta paremmin.
Mikko Heino, laulu/Rylos

Suosittelen lämpimästi tekemään tutussa kuunteluympäristössäsi yksinkertaisen vertailun: kuuntele lähettämääni tiedostoa ja vertaa sitä saamaasi c-kasettiin. Soittimeksi kelpaa mikä tahansa vanha c-kasettisoitin. Vaan miksen suosittele uutta soitinta? Uusissa voi olla digipiiri, joka estää analogisen signaalitien toteutumisen, ja silloin kasetilta välittyvät hyvät asiat jälleen katoavat.

Kuuntelinpa Astialla äänitettyjä biisejä kasetilta tai tiedostoista, kuunteluhuoneeni sohva resonoi. Erona on, että kasetilta se resonoi laajemmalta alueelta ja jopa hiljaisemmalla äänenpaineella kuin digi-tiedostosta.
–Mikko Järvinen, kitara/Erävesi

Vertailun voi tehdä myös Bluetooth vastaan piuhalliset kuulokkeet, mutta selkeimmän lopputuloksen saat digipiirittömän vahvistimen kautta kaiuttimista kuunneltuna.

Kiitosten paljous, kun saavuit analogisen signaalitien kelanauhasessioon. Olet sydämellisesti tervetullut luokseni jatkossakin.

Mitä miellyttävimpiä kuuntelu- ja vertailuhetkiä toivoopi, Anssi

Jäikö jokin asia vielä askarruttamaan?

Saadaksesi vastauksen, klikkaa tästä ja laita minulle viestiä.

ASTIA-STUDIO LYHYESTI

Astia-studio on täysanaloginen äänitysstudio. Taltioimme musiikkisi energian ja tunteen yli 25 vuoden kokemuksella.

FAQ
Kokemuksia ja palautteita
Mediassa
Maksuttomat materiaalit

ASTIA-STUDIO

Kaakkoiskaari 9
53500 Lappeenranta
+358 40 505 1595
anssi.kippo[at]astiastudio.fi