“Siis eikö c-kasetti olekaan suhiseva ja surkea formaatti?” – Case study c-kasetit

If you like this post please share it with your friends!

Uskoisitko, jos kertoisin sinulle kuuntelevani c-kasetteja lähes päivittäin, ja että niiltä välittyvä ääni on kaikkea muuta kuin tunkkainen ja suhiseva? C-kasetit tekevät parhaillaan uutta tulemista. Käytännössä jokainen luonani sessiossa käynyt muusikko, jolle asian esittelen, toteaa hämmästyksen vallassa: “Siis eikö c-kasetti olekaan suhiseva ja surkea formaatti?” – Case study c-kasetit.

Tämä kirjoitus antaa paljon ajateltavaa niin muusikolle kuin musadiggarillekin. Sinun kannattaa jatkaa lukemista, kun haluat nauttia musiikista huomattavasti striimauspalveluita tunnerikkaammalla ja elävämmällä laadulla. Lisäksi ymmärrät, miksi c-kasetin suosio tulee lähivuosina kasvamaan räjähdysmäisesti.

Kyllähän se niin tuntuu olevan, että kun analoginen ääni muunnetaan digiksi niin jotain kaunista katoaa. Musa ei digitaalisena käy kroppaan tai tunnekanaviin. Kyllä sitä kuuntelee, mutta tuntuu, että jotakin oleellista siitä puuttuu – nimittäin tunne. Tämä toki varmasti riippuu kuulijasta, mutta olen lopettanut tyystin digimusan kuuntelun yllä mainituista syistä ja nyt yli puolen vuoden analogikuurin jälkeen en voi kuin suositella. Paras päätös pitkiin aikoihin!
–Elukka, rummut/Scarlet

“Siis eikö c-kasetti olekaan suhiseva ja surkea formaatti?”
– Case study c-kasetit

Jokin aika sitten kaivoin vanhan Sony Walkman -kasettisoittimen varastosta, koska halusin huumorilla testata mille c-kasetit parinkymmenen vuoden jälkeen kuulostaisivat. Ennakko-oletukseni lienee ollut hyvinkin yleinen, sillä ajattelin sen olevan tunkkainen ja vouvaava kokemus, johon liittyisi olennaisena osana nauhan rypistymistä ja kirosanoja.

Yllätykseni oli valtava, kun äänenlaatu osoittautui joksikin aivan muuksi kuin suhisevaksi ja surkeaksi. Pitkällisten vertailujen jälkeen päädyin mm. käyttämään c-kasetteja syksyllä 2021 julkistetussa tutkimuksessa, jossa osoitimme analogisen signaalitien musiikin rauhoittavan alakoulun oppilaita digitaalisen signaalitien musiikkia paremmin.

Keväällä 2017 näytin Ensiferum-yhtyeen Petri Lindroosille kasetin ja YouTuben yllättävän suuren eron yksinkertaisella A/B-vertailulla. Peten hämmästys oli niin suuri, että hän pyysi saada lainata Walkmania ja Iron Maidenin alkuperäisiä c-kasetteja loppusession ajaksi.

Soundillisesti ero oli huomattava, pehmeämpi ja pyöreämpi kuin YouTuben kautta kuunneltuna. Todella paljon miellyttävämpi kuuntelukokemus on c-kasetti vaikka vähän saattaa nauha olla kulunut. Tätä samaa testiä tehtiin myös vinyyli vs YouTube, ja kappas vaan kuinka paljon kivemmalta vinyyli kuulostikin.
Petri Lindroos, laulu & kitara/Ensiferum

Kun miksasin Professors Rock -tapahtumaa syksyllä 2019 Lappeenrannan Kulttuuritila Nuijamiehen analogisella äänilaitteistolla, tein PA:n virittämisen ilmeisesti hieman normaalista poiketen. Talon puolesta paikalla ollut äänimies Teemu totesi: “Sie oot ainoa tietämäni henkilö, joka virittää PA:n c-kasetilta soitetun musiikin avulla!”.

Lue lisää musiikin signaalitien vaikutuksesta:
Vertaileva tutkimus digitaalisen ja analogisen signaalitien musiikinkuuntelutuokioiden vaikutuksista alakoulun opetusryhmässä

Iron Maidenin Seventh Son of a Seventh Son -kasetti ja Sony Walkman -kasettisoitin
Iron Maidenin alkuperäinen Seventh Son of a Seventh Son -kasetti ja Sony Walkman -kasettisoitin Astia-studion olohuoneessa 2022.

Analogisen signaalitien c-kasetti

Useat luonani käyneet muusikot ovat “hurahtaneet” c-kasetteihin. Yleensä siihen riittää, kun suositun demonstraationi ja kelanauhaäänityksen jälkeen pääsee kotona kuuntelemaan omaa musiikkia analogisen signaalitien c-kasetilta. Alla olevat kommentit saattavat tuntua hämmentäviltä, mikäli et ole kokenut samaa kuin he.

C-kasetilta välittyy just sama tunnelma kuin studiokuuntelussa. On se vaan ihmeellistä.
Tuomas JK Turunen, laulaja & lauluntekijä

Astialla tehdyn äänitteen kuunteleminen c-kasetilta tuntui samaan aikaan tosi nostalgiselta, että toisaalta modernilta. Kasetit ja vinyylit ovat jo vuosia tulleet kovaa vauhtia takaisin. Musiikki myös tuntui ja kuulosti hyvältä sekä positiivisella tavalla erilaiselta.
–Mikko Järvinen, kitara/Erävesi

Nyt voin sanoa, että musiikin kuuntelusta jälleen nauttii eli kyllä näissä analogisissa systeemeissä jotain eroa on. Tietenkin vehkeet täytyy olla kunnossa ja säilytellä oikein, jotta ne pelittävät. Iso kiitos kuuluu Anssille, että olen löytänyt jälleen nautinnolliset rentoutumishetket musiikin kuuntelun suhteen!
Turkka Leminen, basso/Dr. Papas

Aloitin kuuntelemaan c-kasetteja tammikuussa 2021 palattuani kotiin Astia-studion sessiosta. Anssin tekemä c-kasetti kuulosti miltei yhtä hyvältä kuin itse masternauha. Se herätti mielenkiintoni.
Ville Mikkola, vinyyli- ja kasettiharrastaja

Oman musiikin kuuleminen kasetilta vastasi enemmän sitä mitä studiossa kelanauhalta. Toki ei niin tarkkaa, mutta kelanauhalta välittynyt fiilis ja tunnelma tulivat paremmin esiin.
Mikko Huopainen, kitara/Royal Max

Kun lähes 20 vuoden tauon jälkeen kuuntelin äänitettyjä kasetteja, niin odotukseni oli kuulla lähinnä kohinaa ja musiikkia, josta korkeat taajuudet ovat hävinneet. Hämmästyksekseni musiikki kuulosti miellyttävältä.
Kari Leminen, kitara/Dr. Papas

Astia-studion analogisen äänityssession jälkeen olin äimän käkenä soundista. Kun pääsin himaan studiolta – matkan varrelta ostin 70-luvun Yamahan viritinvahvistimen, johon kytkin kasettidekin ja tietty kaiuttimet – meinasin lentää pyrstölleni kun musiikki alkoi!
–Johnny Räty, laulu/Ivar Kuura

Ennen ensimmäistä analogisen ajan Astia-reissuani pidin kasetteja lähinnä keräilyesineinä tai korkeintaan siistinä äänenvärittäjänä ja -saturoijana. Anssin mullistavan A/B-vertailun myötä aloin ymmärtää c-kasetinkin varteenotettavana ja edullisena analogimediana – niin musiikin kuuntelussa kuin äänittämisessä.
Erik Torpström/Rogue Analogue

C-kasetit olivat iso osa omaa lapsuutta ja nuoruutta. Astia-session jälkeen ne tulivat vahvasti elämääni takaisin. Musiikkini kuuleminen analogisen signaalitien c-kasetilta tuntuu oikealle ja niin hyvälle. Koen, että nyt olemme musiikin ytimessä.
Mikko Heino, laulu/Rylos

FOX C60 c-kasetit saat Astia-studion verkkokaupasta
Uusia FOX C60 c-kasetteja Astia-studio A:n tarkkaamossa.

C-kasetti ja signaalitie

Vaan mitä tämä hämmentävä höpinä jostain signaalitiestä oikein on? Analogisella signaalitiellä tarkoitetaan ääntä, jota ei missään vaiheessa ole muunnettu digitaaliseksi. Digitaalisen signaalitien ääni on vähintään kerran muunnettu digitaaliseksi (A/D-muunnos) ja takaisin analogiseksi (D/A-muunnos). Mahdollisia analogisen signaalitien yleisiä julkaisuformaatteja on musiikille olemassa tällä hetkellä kaksi: vinyylilevy ja c-kasetti. Striimauspalvelut, CD ja muut formaatit ovat digitaalisen signaalitien formaatteja.

Kuuntelen c-kasetteja säännöllisesti, koska niiltä välittyy paljon enemmän musiikillisia elementtejä kuin esim. Spotifysta.
–Hanna Hyvärinen, Musiikkiluokan opettaja/Neuropsykiatrinen valmentaja

Vinyylilevyjen rinnalle on kovaa vauhtia nousemassa musiikkimaailman musta hevonen, vuonna 1963 markkinoille tuotu analoginen tallennusväline: c-kasetti. Monet eturivin artistitkin julkaisevat nykyään musiikkiaan kasetilla, mutta he eivät tunnu ymmärtävän signaalitien tärkeyttä. Kun laitat c-kasetille tai vinyylilevylle digitaalisen signaalitien musiikkia, on sinulla harmillisen kehnolaatuinen julkaisu hankalassa formaatissa. Vain analogisen signaalitien avulla niin kasetti kuin vinyylilevykin pääsee näyttämään parhaat puolensa.

C-kasetti on tekemässä paluuta, mutta vielä ei ole täysin ymmärretty analogisen signaalitien tärkeyttä lopputuotteeseen asti. Lähes poikkeuksetta nykyiset analogijulkaisut – vinyylit sekä c-kasetit – tehdään digitaalimastereista. Ääni saa mukavaa väriä, mutta ei niitä ominaisuuksia, jotka todella erottavat analogisen signaalitien musiikin digitaalisesta.
Erik Torpström/Rogue Analogue

Tämän päivän kassuista osa tuntuu olevan tehty vain koriste-esineiksi. Toki kunnon kassuhenkilöillä on EQ, jolla saundia saa tarvittaessa ruuvattua, mutta kyllähän sen digin monesti kuulee. Yläpäät tahtoo kihistä korvaan ärsyttävästi ja basso ei meinaa kajarista pihalle tulla ollenkaan.
–Elukka, rummut/Scarlet

Oiva osoitus kasettijulkaisujen lisääntyvästä suosiosta näkyy esimerkiksi Britannian tilastoissa. DJmag.com uutisoi 4.1.2022 päivätyssä artikkelissaan, että c-kasettien myynti jatkaa Britanniassa huikeaa kasvuaan. Luvut tosin koskevat vain uusia julkaisuja, eikä niissä ole otettu huomioon vanhojen kasettien myyntimääriä. Tätä kirjoitusta työstäessäni Huuto.netissä oli yli 10 600, Torissa 556, eBayssä yli 1,2 miljoonaa ja Discogsissa yli 1,5 miljoonaa c-kasettia myynnissä.

Kyllä c-kasetteja tulee kuunneltua. Muistoihin oli jäänyt, että c-kasetilta “soundit on epäselvät ja nauha kohisee”. Mutta jos dekki/mankka on kunnossa ja huollettu, niin soundithan on ihan mahtavat! Varsinkin jotkin äänitteet on osattu masteroida kasetille niin hyvin, että välillä tulee valittua mieluummin kasetti kuunteluun, vaikka albumista löytyisi vinyylipainoskin hyllystä.
–Tero Haiko, vinyyli- ja kasettiharrastaja

Teen Astia-studiolla nykyään vain täysanalogisia kelanauhasessioita. Analogisen signaalitien julkaisujen avulla niistä välittyy huomattavasti enemmän kuin digitaalitallenteista. Vaan miksi kasettijulkaisun tekeminen kiinnostaa?

Saimme juuri tulevan levymme vinyylin koevedokset kuunteluun ja voi että miten voikin olla lämmin ja samalla erittäin erotteleva saundi! Alakerta oikeasti tuntuu kropassa ja koska viritimme kielisoittimet 432 Hz:iin, niin se myös menee syvälle huokosiin.

Kasettimasterilla taas korostuu hieman eri asiat; rummut tulevat todella iholle ja niiden energia välittyy kenties parhaiten. Kasetissa on omanlaisensa kompressio ja se onkin musaformaateista se itselleni kaikkein mieluisin. Kassumasterin kuuntelu ensikertaa oli myös hyvin keskittynyt toimitus kuten vinyylissä.
–Elukka, rummut/Scarlet

C-kasettiharrastaja, Elukka – c-kasetit
Scarlet-yhtyeen rumpali, Elukka, kuuntelee säännöllisesti c-kasetteja.

C-kasettiharrastaja, Elukka

Sain ilon työstää Scarlet-yhtyeen Circle of Bones -pitkäsoiton kevättalvella 2021. Session aikana näytin bändin jäsenille mitä kaikkea musiikista voi analogisen signaalitien kautta välittyä. Tämä teki valtavan vaikutuksen etenkin rumpaliin.

Olin kova kassuhemmo nuoruudessa, mutta jossain kohtaa CD vei huomioni ja harrastus jäi unholaan. Reilu 10 vuotta sitten vinyyli iski lujaa ja suoritin paluun analogian äärelle. Kumminkin vinyylien parissa tuntui aina välillä että onhan tämä hienoa, mutta se joku mojo puuttuu.
–Elukka, rummut/Scarlet

Oman musiikin kuuleminen analogisen signaalitien c-kasetilta aiheutti Elukassa jotain hyvin odottamatonta. Nykyään juurikin kaseteista on tullut hänelle se kaikkein mieluisin kuunteluformaatti.

Tällä hetkellä kokoelma kasvaa melko huimaa vauhtia. Onneksi itselläni oli kassuista pelkkiä hyviä muistoja, joten harrastus oli helppo herätellä uudelleen henkiin.
–Elukka, rummut/Scarlet

Elukan innostusta on lähes mahdoton ymmärtää, jos et ole tehnyt seuraavassa kirjoituksessani kuvailtua kuuntelutestiä. Tietyissä olosuhteissa c-kasetti saattaa kuulostaa huomattavasti vinyylilevyjäkin paremmalta. Magneettinauhalta toistetun musiikin pyöreys voi kuunteluympäristöstä rippuen olla hämmentävän miellyttävä.

Positiivinen kuuntelukokemus onnistuu jopa edullisella Walkman-kasettisoittimella. Jos kassukärpänen puraisee oikein kunnolla, voit Elukan tavoin hankkia ei vain yhden vaan jopa parikin hehkutettua Nakamichin kasettidekkiä.

Näillä laitteilla Elukan “kassuluolassa” nautitaan magneettinauhalta soivaa musiikkia:

  • Nakamichi Cassette Deck 2 -dekki
  • Nakamichi 480 -dekki
  • Sansui SE-510 EQ
  • Mark TX-5000 -dekki
  • Technics SB-F2MK2 -kaiuttimet
  • JVC SP-PW3000 -subbari
  • Douk Audio -hybridivahvistin
  • Pikku passiivimikseri äänilähteille
Jarmo Lähdevaaran itse rakentama kasettisoitin
Jarmo Lähdevaaran itse rakentama c-kasettisoitin.

Tee-se-itse kasettisoitin

Kasettiharrastuksen voi nostaa aivan uudelle tasolle, kuten Jarmo Lähdevaara on tehnyt. C-kasetteja hän kuunteli 80-luvulla ja 90-luvun alussa siitä yksinkertaisesta syystä, että se oli yleisin kuunteluformaatti. Varsinainen harrastaminen alkoi kuitenkin vasta silloin, kun kasettia oltiin jo hautaamassa. Mutta mistä ihmeestä tuli ajatus oman c-kasettisoittimen rakentamiseen? Ja miksi juuri magneettinauha eikä striimauspalvelu?

​C-kasetissa viehättää nostalgisuus ja formaatin fyysisyys. Kasetille nauhoittaminen on omalla tavallaan haasteellista ja mielenkiintoista. Kun nauhoitus on onnistunut hyvin, on tallenteen kuunteleminen palkitsevaa.

Kasetit eivät pyöri ihan joka päivä soittimessani, mutta viikossa on useita kuuntelupäiviä. Kuuntelen enemmän uusille kaseteille itse nauhoitettua musiikkia kuin kaupallisia valmisnauhoitteita. Itse nauhoitetut ovat usein äänenlaadultaan parempia. Koska nauhoitan paljon itse, tarvitsen kasetin, jota on yleisesti ja helposti saatavilla ja joka tarjoaa parasta laatua. Tällä hetkellä se kasetti on FOX C60.

Rakensin ensin kaikuefektilaitteen kitaralle hyödyntäen c-kasettia. Siitä ei ollut enää pitkä matka kokonaisen kasettinauhurin rakentamiseen. Halusin kokeilla pystynkö rakentamaan paremman kasettinauhurin, mitä marketeissa nykyään myydään. Koska laadukasta valikoimaa on nykyään vähän, itse rakentamalla saa helposti markettimankkaa paremman soittimen. Tavoitteena oli saada nauhoituksen taajuusvaste mahdollisimman helposti säädettäväksi, jolloin optimaaliset säädöt eri kaseteille olisi helposti tehtävissä.

Jotta kasettien kuunteleminen ja niille nauhoittaminen olisi mukavaa ja nautinnollista, tulee kasettisoittimen olla laadukas.
–Jarmo Lähdevaara, c-kasettiharrastaja

Huikeaa ja todella vakuuttavaa toimintaa. En tiedä Jarmon ohella ketään muuta, joka olisi itse rakentanut kasettisoittimen.

FOX C60 c-kasetti ja Anssi Kippo Astia-studio A:n tarkkaamossa
FOX C60 c-kasetti ja Anssi Kippo Astia-studio A:n tarkkaamossa tammikuussa 2022.

Tee analogisen signaalitien kasettijulkaisu

Eikö sinustakin olisi hienoa julkaista musiikkiasi niin, että siitä välittyisi enemmän tunnetta, artikulaatiota ja ilmettä, enemmän lyömäsoittimien iskun energiaa, ja bändisi ikäänkuin tulisi kuuntelijan kanssa samaan tilaan? Parhaiten se onnistuu, kun teet analogisen signaalitien julkaisun.

Haluan julkaista Astialla kelanauhalle tehdyn session kasetilla paremman fiiliksen ja äänenlaadun vuoksi, sekä erottuakseni massasta. Kansissa olisi taas jotain hypisteltävää mitä Spotify ja vastaavat eivät tarjoa. Ota ehdottomasti kasettimasteri, kun teet session analogisesti.
–Mikko Järvinen, kitara/Erävesi

Levystämme julkaistaan tänä vuonna niin täysanaloginen vinyyli kuin kassukin. Jos tekee täysanalogilevyn, niin se kannattaa pistää näihin kahteen ihan ylivoimaiseen formaattiin. Kasetin tekeminen on muutenkin varsin kohtuuhintaista. Parhaillaan on vielä väännöt päällä painon kanssa saammeko kenties levymme krominauhalle, se olisi ainakin oma haaveeni. Kaikki kovat grungelevyt tehtiin aikoinaan kromille.
–Elukka, rummut/Scarlet

Vinyylitehtaat ovat jatkuvasti ylibuukattuja, joten tästä syystä suosittelen julkaisemaan kelanauhalle äänitettyä musiikkiasi myös c-kasetilla. Kuukausien odottelun sijaan kasettijulkaisun monistusprosessi voi kestää vain muutamia viikkoja.

Analogisen signaalitien c-kasettijulkaisu kiinnostaa kovasti.
Mikko Huopainen, kitara/Royal Max

Aluksi kaikkia naurattaa ajatus suhisevan tunkkaisesta julkaisuformaatista. Mutta kun pääset nauttimaan musiikkiasi – kenties jopa ensimmäistä kertaa ikinä – analogisen signaalitien c-kasetilta, ivallinen hymy muuttuu poikkeuksetta valtavaksi innostuneisuudeksi.

Ilman muuta haluan julkaista Astialla taltioidut kappaleet c-kasetilla, koska on ihmisiä, jotka haluaa kuulla musiikin kasetilta. Ja toiseksi jakaa tätä sanomaa analogisen signaalin erosta verrattaen digitaaliseen.
Mikko Heino, laulu/Rylos

Kyllä haluaisin julkaista c-kasettipainoksen EP:stäni. Syitä on monia. Se soundi on vaan todella huikea.
–Johnny Räty, laulu/Ivar Kuura

Vanhoja c-kasetteja Astia-studio A:n tarkkaamossa
Joitakin vanhoja c-kasetteja Astia-studio A:n tarkkaamossa 2022.

C-kasetti tulee! Oletko valmis?

Miten edetä, kun kasettikärpänen puraisee? Mistä voin alkaa metsästämään lempimusiikkiani? Helppo tapa on liittyä Facebookin kaseteille omistettuihin myyntiryhmiin. Suosittelen myös tarkistamaan Huuto.netin, Torin, eBayn ja etenkin Discogsin tarjonnan. Niiden avulla pääset nauttimaan vanhoista lempialbumeistasi huikeasaundisten c-kasettien muodossa. Lämpimän suositukseni saavat etenkin TYPE II -krominauhalle (CrO2) tehdyt kasettijulkaisut, sillä niiden kohinasuhde on tavallista TYPE I -ferricnauhaa parempi.

Viime aikoina on jonkin verran näkynyt kaseteista juttua ihan isommissakin medioissa. Näissä jutuissa ärsyttää joka kerta kasetin saundin mollaaminen tuhnuiseksi. Omasta kokemuksestani voin kertoa, että kunnon dekillä kassu saa aikaan sellaisia väristyksiä mitä digimaailma ei tarjoa. Välillä, kun on oikein hyvä nauha koneessa ja fjiilis kohdallaan, tulee vaivuttua melkeinpä katatooniseen tilaan. Kutsun tätä ilmiötä nimellä “Analogic Bliss”. Siinä vaipuu niin syvälle musan syövereihin, että puhelimet tippuvat käsistä, ympäristö menettää merkityksensä ja musan jotenkin tuntee koko kropallaan.
–Elukka, rummut/Scarlet

Lähes kaikki testaamani vanhat kasetit ovat toimineet yllättävän hyvin. Vain muutama ei suostunut pyörimään ja tahmasi dekkini äänipäät. Tämä kelanauhamaailmasta tuttu sticky shed syndrome voi siis joskus vaivata myös c-kasetteja.

Tiesitkö, että kaikkia nauhaformaatteja tulisi aina säilyttää pystyasennossa? Vuosikymmeniä kylmässä varastossa kyljellään lojuneet kasetit, kuten VHS-nauhatkin, ovat voineet vaurioitua väärän varastoinnin takia. Onneksi suurin osa nauhoista tuntuu kuitenkin olevan edelleen hämmentävän hyvässä kunnossa.

Itselläni on tosiaan 50 vuotta vanhoja nauhoja, jotka vieläkin soivat hyvin. Hyvälaatuisilla soittimilla ja nauhoilla c-kasetti on edelleen loistava formaatti.
Kari Leminen, kitara/Dr. Papas

Pidän siitä, että kuten vinyylissä, A- ja B-puolet tulee kuunneltua kokonaan. Rakastan hienoa c-kasettisoitintani, vanhaa Tascamin Syncasetiä!
Ville Mikkola, vinyyli- ja kasettiharrastaja

Kasetit alkoivat kiinnostamaan uudelleen enemmän nostalgia syistä. Mutta nauhan ollessa kunnossa ja muutenkin hyvälaatuinen, c-kasetin ääni yllättikin todella positiivisesti.
Mikko Huopainen, kitara/Royal Max

Lyhyesti jos sanoo, niin c-kasetilta biisit kuulostaa pehmeämmälle, musiikki selkeästi täyttää huoneen paremmin ja koskettaa syvempiä tunnekanavia.
Mikko Heino, laulu/Rylos

Vaan saako tänä päivänä tyhjiä c-kasetteja enää mistään? Innostuin aiheesta niin paljon, että Astia-studio tuo maahan Recording The Master -nauhavalmistajan uusia c-kasetteja. Tilaa upouudet FOX C60 -kasetit kätevästi Astia-studion verkkokaupasta joko kymmenen tai sadan kappaleen erissä.

C-kasetti saundaa hämmentävän hyvälle – Astia-studio
Nämä albumit c-kasetilta kuunneltuna saavat Anssin lämpimimmän suosituksen.

Anssin suosikit kirjoitushetkellä

Lopuksi haluan jakaa kanssasi listan muutamista erinomaiselle saundaavista c-kaseteista, jotka ovat viime aikoina pyörineet soittimessani melko tiuhaan. Niiltä ei välity pelkästään erinomainen saundi, vaan myös hämmentävän suuria tunnetiloja.

Kun eron on kerran kuullut, ei paluuta ole. Kyse ei ole fideliteetistä, vaan äänen syvyydestä. Digitaalisen signaalitien ääni on litteää ja kylmää, analogisen signaalitien ääni kolmiulotteista ja se koskettaa. Tämän voi jokainen todeta tekemällä vertailun analogisella äänijärjestelmällä.
Erik Torpström/Rogue Analogue

Alla olevan listauksen nimeä klikkaamalla pääset Discogsin kauppapaikalle tilaamaan kyseisen nauhan. Voit klikata linkkejä huoletta, sillä en saa niistä minkäänlaista rahallista saati muutakaan hyötyä. Nämä nyt vain sattuvat saundaamaan hyvälle ja mikäs sen mukavampaa, kuin jakaa upeita asioita kanssasi.

Kiitosten paljous, kun sain jakaa kanssasi nämä mielenkiintoiset c-kasetteihin liittyvät havainnot. Kun koet kirjoituksestani olleen sinulle hyötyä, jaathan postaukseni sosiaalisessa mediassa. Näin autat mahdollisimman monia pääsemään tämän hyödyllisen informaation äärelle.

Toivon sydämestäni, että innostut c-kaseteista yhtä paljon kuin minä ja luonani käyneet muusikot. Kiitosten paljous ja kaikkea Hyvää!

Lue lisää äänen signaalitien hämmentävän suurista vaikutuksista:

Astia-studio tarjoaapi täysanalogista äänityspalvelua lähes 30 vuoden kokemuksella, josta kaukaisimmat asiakkaat ovat saapuneet nauttimaan jopa 9 000 km takaa Yhdysvalloista sekä Venäjän etäisimmästä kolkasta, Vladivostokista asti.

Kirjoittaja