Näin parannat kitarasi virettä, osa 5 – Painatko kieliä liian kovaa?

If you like this post please share it with your friends!

Kitaristina tiedät varmasti kuinka haastavaa kitaran virittäminen voi välillä olla. Tiesitkö, että joskus kielien liian voimakas painaminen voi salakavalasti aiheuttaa ikävää epävirettä? Tämän kirjoitussarjan avulla haluan auttaa sinut paremman vireen äärelle jakamalla kanssasi neljännesvuosisadan studio- ja keikkakokemuksen myötä oppimani vinkit. Näin parannat kitarasi virettä, osa 5 – Painatko kieliä liian kovaa?

Tästä kirjoituksesta on apua kitaristille, äänittäjälle ja basistille. Opit ymmärtämään, mistä epävire instrumenttien välillä ja myös esimerkiksi sointujen yhteydessä voi johtua.

Näin parannat kitarasi virettä

Näin parannat kitarasi virettä, osa 5
– Painatko kieliä liian kovaa?

Sarjan ensimmäisessä osassa kerroin sinulle, kuinka eri valmistajien viritysmittareiden väliset erot voivat aiheuttaa ikäviä vireongelmia. Jos et vielä ole lukenut kirjoitustani, klikkaa alla olevaa linkkiä:

Näin parannat kitarasi virettä, osa 1 – Viritysmittari ongelman aiheuttajana

Toisessa osassa opit plektrakäden soittovoimakkuuden vaikutuksesta vireeseen ja etenkin virittämiseen. Jos et ole lukenut kirjoitustani, ota se ensin haltuun tästä:

Näin parannat kitarasi virettä, osa 2 – Virittäminen ja soittovoimakkuus

Kolmannessa osassa näytin sinulle, kuinka mittarilla virittämisen jälkeen saat laajoja sointuja käyttämällä kitarasi vieläkin parempaan vireeseen. Lue viritystapaasi muuttavasta tarkkuusvirittämisestä klikkaamalla alla olevaa linkkiä:

Näin parannat kitarasi virettä, osa 3 – Tarkkuusvirittäminen laajoilla soinnuilla

Neljännessä osassa opetin sinulle, kuinka saat eniten epävirettä aiheuttavan G-kielen huomattavasti parempaan vireeseen. Ota vinkkini haltuun lukemalla kirjoitus ja klikkaa alla olevaa linkkiä:

Näin parannat kitarasi virettä, osa 4 – Viheliäinen G-kieli

Tällä kertaa syvennymme tutkailemme syytä sille, miksi jotkut nuotit ja soinnut siitäkin huolimatta, että kitaran säädöt ovat täysin kunnossa, soivat epävireisesti. Lähdemme myös siitä oletuksesta, ettei vika ole kaularaudassa saati kitaran hienovireessä. Tarkoitan kunnossa olevilla säädöillä sitä, että mensuuri eli kielen soivan osan pituus on oikein säädetty, intonaatio on siis kohdallaan ja kaularautakin niin sanotusti jiirissä.

Kielien painaminen – Anssi Kippo
Sointujen epävire voi joskus johtua liian voimakkaasta kielten painamisesta.

Kun soinnut soivat epävireisesti

Joskus voit korjata epävireen Paras viritysvinkki ikuna osa 1 -kirjoituksessani kuvatulla tavalla, eli puhdistamalla kielten alapinnalle tarttuneet kuolleet ihosolut pois virettä pilaamasta. Mutta on myös tilanteita, joissa tuollaisetkaan vippaskonstit eivät auta, ja silloin täytyy syyllistä etsiä muualta.

Muistan monia sessioita, joissa olin virittänyt kitaristille hänen kepukkansa erinomaiseen vireeseen. Kuitenkin soiton alkaessa, joihinkin sointuihin onnistui hiipimään ikävä epävire pilaten muuten hyvälle saundanneen oton. Kun tarkistin vireen mittarilla ja laajoilla soinnuilla, ei siinä ollut mitään vikaa.

Vasta kun pyysin kitaristia soittamaan ja tarkistimme sointujen nuotit yksitellen mittarilla, asia viimein valkeni. Kyse olikin kielien painamisesta! Jos painat kaikkia sointuja tasaisella voimakkuudella, ei vireongelmia tämän suhteen yleensä ilmene. Mutta, jos painat joitakin sointuja tai yksittäisiä kieliä hieman muita kovemmin, voivat nuotit ja soinnut soida kovinkin ylävireisesti.

Näin parannat kitarasi virettä

Kielien painaminen

Kielien liian voimakas painaminen voi olla syyllinen epävireeseen, ja silloin saat avun ottamalla paksumman kielisetin käyttöön. Huomioithan, että aina kun vaihdat kielisetin ohuemmaksi tahi paksummaksi, kannattaapi aiemmin mainitut kaularaudan ja mensuurin säädöt tsekata. Aina ei muutoksia välttämättä tarvita, mutta on parempi tarkistaa ja saada asioille varmuus, kuin luottaa sokeasti ja pettyä myöhemmin.

Useissa tekemissäni sessioissa virettä huonontavaksi tekijäksi paljastui lopulta kitaristin kieliä painavan, eli esimerkiksi oikeakätisen kitaristin vasen käsi. Tarkalleen ottaen sormet ja siis sormenpäät.

Voit testata tämän tarkkailemalla viritysmittaria ja painamalla vaikkapa G-kielen 2. nauhalta kevyesti. Paina seuraavaksi samasta kohdasta kaikin voimin ja tarkkaile, mitä korva sekä viritysmittari kertovat sinulle. Joskus vire voi voimakkaasti painamalla muuttua jopa yli puolisävelaskelta!

Paksummat kielet vähentävät ongelman ilmenemistä, joten jos käytät ohuempia kieliä, on sinun oltava painamisvoimakkuuden suhteen vieläkin varovaisempi. Etenkin soittaessasi sointuja, joissa soi useita kieliä yhtä aikaa, pienikin epätasainen kielien painaminen voi kehnontaa virettä huomattavasti. Lisäksi kannattaa sointuja soittaessa välttää ensimmäisessä kuvassa näkyvää kielien selkeää bendausta. Se, jos mikä saa vireesi väpättämään.

Kitaristien ohella on vastaan tullut myös basisteja, jotka intoutuvat painamaan kieliä energiseen soittofiilikseen päästyään todella voimakkaasti. Tästä aiheutuu harmia ja ylimääräistä vaivaa muiden instrumenttien äänityksiin. Tasainen kielien painaminen vähentää tätä ongelmaa.

Onpa joskus tullut sellaistakin eteen, että kitaristi on joutunut ikään kuin palaamaan takaisin lähtöruutuun ja opettelemaan koko soittotekniikkansa uudelleen liian voimakkaan kielien painamisen takia. Vaikka moinen on todella ikävää, on se kuitenkin pitkässä juoksussa erittäin hyvä asia, sillä näin on soittotekniikka saatu korjattua huomattavasti paremmaksi. Jossain vaiheessa vääränlainen kielien painaminen aina kostautuu, ja mitä aiemmin saat sen korjattua, sen parempi.

Kielien painaminen ei ole Anal Thunder -yhtyeen Janne Ruokoselle ongelma.
Anal Thunder -yhtyeen El Loso Astia-studio B:n tarkkaamossa.

Liian voimakas kielien painaminen

Liian voimakas kielien painaminen voi siis saada soittosi kuulostamaan epävireiselle. Aiemmassa kirjoituksessani kerroin sinulle Alexi Laihon ärhäkkäästä plektrakädestä. Kun hän demppasi avointa ala-E:tä, nousi nuotti ainakin puolisävelaskelta ylemmäs. Hän siis löi kieltä plektralla niin kovaa, että vire nousi roimasti.

Tässä kirjoituksessa käsiteltävä ongelma kuitenkin ratkeaa kiinnittämällä huomiota sen toisen, eli ei-plektrakäden kielienpainamisvoimakkuuteen. Tarkoitan tällä sormia, joilla painat kieliä. Asian korjaaminen ei käy nopeasti ja se vaatii pitkällistä harjoittelua. Tuo harjoittelu on kuitenkin suuresti suositeltavaa, sillä sen avulla vähennät painamisesta johtuvaa epistä ja näin olet jälleen yhden askeleen lähempänä loistavan kuuloista virettä.

Kun takana on riittävän monta vuosikymmentä säännöllistä soittamista, voit oppia jopa lennossa korjaamaan alavireisen kielen. Olen muutaman kerran keikkaa miksatessa todistanut, kuinka ammattikitaristin kieli kesken kappaleen tipahtaa alavireeseen, jolloin hän korjaa asian painamalla kyseistä kieltä hieman muita kieliä kovemmin. Ammattilainen tekee sen vielä niin, ettei yleisö huomaa minkäänlaista alavirettä.

Tuollaisenkin taidon sinäkin voit opetella, jos olet valmis uhraamaan riittävästi aikaa ja vaivaa soittamiselle.

Kielien painaminen ei ole Anal Thunder -yhtyeen Jutilalle onkelma.
Anal Thunder -yhtyeen Jutila Astia-studio B:n tarkkaamossa.

Lue lisää kitarasaundi-aiheisia kirjoituksiani:

Opettele painamaan kaikkia kieliä tasaisella voimakkuudella

Vältä siis normaalitilanteessa painamasta kieliä liian kovaa. Yleensä tämäkin tasoittuupi vuosien soittamisen myötä. Mutta kuten kaikki ongelmakohdat, se täytyy ensin havaita ja vasta sitten voit alkaa sitä onnistuneesti korjaamaan.

Liian voimakkaan painamisen suhteen paksummat kielet voivat auttaa, mutta tatsi on aina soittajan sormissa, ja siksi on syytä saada jokainen osa-alue täysin kuosiin. Näin pääset paremman vireen äärelle, joka taas saa koko bändisi saundaamaan paremmalle.

Kiitos, kun luit vinkkini paremman vireen saamiseksi. Kun koet kirjoituksestani olleen sinulle hyötyä, jaathan sen sosiaalisessa mediassa. Näin autat mahdollisimman monia pääsemään tämän tärkeän informaation äärelle.

Jotta pääsisit vieläkin paremman vireen äärelle, olen kerännyt tämän ja 54 muuta vireeseen sekä virittämiseen liittyvää vinkkiä yksiin kansiin. Klikkaa tästä ja sano lopullisesti hyvästit vireongelmille. Kiitosten paljous ja kaikkea Hyvää!

Näin parannat kitarasi virettä

Astia-studio tarjoaapi täysanalogista äänityspalvelua lähes 30 vuoden kokemuksella, josta kaukaisimmat asiakkaat ovat saapuneet nauttimaan jopa 9 000 km takaa Yhdysvalloista sekä Venäjän etäisimmästä kolkasta, Vladivostokista asti.

Kirjoittaja