Näin parannat kitarasi virettä, osa 1 – Viritysmittari ongelman aiheuttajana

If you like this post please share it with your friends!

Kitaristina tiedät varmasti, kuinka haastavaa kitaran virittäminen voi välillä olla. Onneksi jokaisella meistä on kuitenkin apunaan viritysmittari, mutta tiesitkö, että juuri se saattaa joskus olla syyllinen vireongelmiin? Tämän kirjoitussarjan avulla haluan auttaa sinut paremman vireen äärelle jakamalla kanssasi neljännesvuosisadan studio- ja keikkakokemuksen myötä oppimani vinkit. Näin parannat kitarasi virettä, osa 1 – Viritysmittari ongelman aiheuttajana.

Tästä kirjoituksesta on apua kitaristille, äänittäjälle ja basistille. Tämänkertaisella vinkillä vähennät epävireen mahdollisuutta ja saatat kokea ahaa-elämyksen, mikäli vire-ongelmat ovat joskus aiheuttaneet harmaita hiuksia.

Näin parannat kitarasi virettä

Näin parannat kitarasi virettä, osa 1
– Viritysmittari ongelman aiheuttajana

Voiko virittämisestä ja vireeseen vaikuttavista tekijöistä kirjoittaa liikaa? Mielestäni ei, sillä jokainenhan varmasti haluaa soittimensa olevan erinomaisessa vireessä. Epävireinen kitara keikalla tai levylle äänitettynä on harvemmin muuta, kuin tunnelmaa latistava elementti. Jos kuitenkin osaat ottaa huomioon tietyt lainalaisuudet, voit vähentää epävireen mahdollisuutta.

Kun aloitin aktiivisen bänditoiminnan, ei kenelläkään jäsenistöstämme ollut viritysmittaria. Viritimme treeneissä soittimet sen instrumentin mukaan, jonka vire kuulosti parhaalle. Nykyäänhän moinen toiminta on lähes naurettavaa, sillä viritysmittarin saa helposti vaikkapa puhelimeen.

Sinäkin lienet vuosien varrella nähnyt valtavan määrän erilaisia viritysmittareita; pedaaleita, räkkivirittimiä, kitaraan sisäänrakennettuja, lapaan laitettavia klipsimittareita ja kännykkään saatavia applikaatioita. Jossain vaiheessa käytin myös plugariviritintä DAW-ikkunan ylälaidassa, josta virettä jatkuvasti kauhisteltiin.

Viritysmittari – Korg TU-2
Astia-studion Boss TU-2 -viritysmittari on käytössä lähes jokaisessa A-studiossa tehdyssä sessiossa.

Erikoisia virityksiä studiossa

En otsikolla tarkoita kitaran vapaiden kielien virittämistä avosointuihin, vaan tällä kertaa haluan tuoda esille ongelman, johon olen viime vuosina törmännyt muutamia kertoja. Ainahan kitaran vireen kanssa on ollut tasaisesti ongelmia, mutta nyt tuli vastaan erikoinen viritysmittareihin liittyvä ilmiö.

Äänitin erään radiossa soivan yhtyeen kappaleita, kun pohjaraitojen jälkeen kitaraäänityksen alussa ihmettelimme hassulta kuulostavaa virettä. Mittarin mukaan kaikki oli kuitenkin kohdallaan. Olen tosin vuosien saatossa oppinut, ettei mittareiden lukemiin kannata aina luottaa. Äänihommien suhteen sinun tulee aina mieluummin kuunnella, kuin katsoa.

Epäilin aluksi, että syyllinen löytyisi kielien alapinnalta, kuten Paras viritysvinkki ikuna osa 1 -kirjoituksessani ohjeistan. Olisin voinut laittaa jopa rahaa likoon siitä, että kielien puhdistaminen poistaisi tämänkin ongelman. Mutta ei. Putsauksen jälkeenkin korva oli yhä sitä mieltä, ettei vire nauhalla olevan basson kanssa ollut kohdallaan.

Kotvasen pähkäiltyäni huomasin kitaristin käyttävän mittaria, josta minulla ei ollut aiempaa kokemusta. Hain uskollisen Boss TU-2 -viritinpedaalini, jollaista bändin basistikin käytti, ja kuinka ollakaan; kitara oli Bossin mukaan alavireessä!

Aloimme vertaamaan kitaran virettä eri mittareilla ja suureksi yllätykseksemme eri valmistajien viritysmittarit antoivat hieman poikkeavia tuloksia. Ja kyllä, mittarit oli säädetty samaan vireeseen ja silti toinen mittari näytti vihreää valoa toisen kertoessa hienoisesta alavireestä.

Viritysmittareissa on yllättävän suuria eroja - Pelko-yhtye
Pelko-yhtye äänittämässä pohjaraitoja livenä Astia-studio A:n rumpuhuoneessa 2019.

Valitse viritysmittari huolellisesti

Yllä kuvatun kokemuksen jälkeen olen jokaisessa sessiossa varmistanut, että käytämme vain yhtä viritysmittaria tai vaihtoehtoisesti saman valmistajan mittareita. Ja vaikka voisi helposti kuvitella tämän olevan vain yksittäistapaus, ongelma on toistunut useammassakin sessiossa.

Joku tovi sitten äänitin bändiä, jossa basistilla oli Boss TU-3 ja kitaristeilla toisen valmistajan mittarit. Pohjiensoittovaiheessa ihmettelin hienoista epävirettä ja silloin en vielä ollut ennättänyt pedaalilautojen antia tarkastamaan. Basisti oli tiukasti lukkiutuneena rumpuihin, joten pääsimme pian kitaroiden kimppuun.

Epävireen metsästys johti mittarivertailuun ja sieltähän se syyllinen tälläkin kertaa löytyi. Päädyimme käyttämään Bossin viritinpedaalia kaikkien instrumenttien virittämiseen ja vireonkelmista päästiin eroon.

Lisävinkkinä suosittelen sinua tarkistamaan myös syntikoiden vireen. Nimittäin hyvin usein saundista riippuen joudumme virittämään myös syntikoita. Hämmentävää kyllä, syntikan eri saundit voivat olla yllättävänkin paljon ylä- tai alavireessä riippumatta siitä, mikä syntikan vireeksi on asetettu. Tarkistathan siis myös koskettimien vireen joka kerta niitä äänittäessäsi.

Viritysmittari – Korg DTR-2 ja Peterson StroboRack
Astia-studion räkkiviritysmittarit Korg DTR-2 ja Peterson StroboRack.

Viritysmittari aiheuttaa painajaisia

Alussa mainitsemani yhtye kertoi aiemmin toisessa studiossa työstetyn singlensä kohdalla sattuneesta erikoisesta tapahtumasta. Miksauksen alkajaisiksi laulaja-kitaristi sekä tuottaja kuuntelivat biisiä ja olivat ihmeissään, koska vireen kanssa tuntui olevan outoja ongelmia.

He totesivat niiden johtuvan kitaroista, mutteivät osanneet paikallistaa vikaa. Ainoana toimenpiteenä oli keskeyttää miksaus ja laittaa laulaja-kitaristi soittamaan kaikki kitarat uudelleen. Kuinka masentavaa moinen voikaan olla ja yleensä kaikesta käytetystä ajasta joku joutuu lopulta maksamaan. Puhumattakaan uudelleen soittamisen aiheuttamasta turhautumisesta.

Näin parannat kitarasi virettä

Yllä kuvailtu ongelma olisi voitu välttää, mikäli he olisivat tienneet eri valmistajien viritysmittareiden voivan antaa erilaisia tuloksia. Ole siis huolellinen viritysmittareidenkin kanssa. Mikäli bändisi jäsenet käyttävät eri valmistajien virittimiä, suosittelen tekemään yksinkertaisen testin.

  1. Varmista, että viritysmittarit on asetettu samaan vireeseen – yleensä 440 Hz
  2. Viritä kitarasi yhdellä mittarilla
  3. Tarkista vire toisella mittarilla
  4. Antavatko molemmat mittarit saman tuloksen?

Ole tarkkana, että plektrakäden voimakkuus on molempia mittareita käyttäessäsi täysin sama. Huomioithan, että mahdolliset vire-erot ovat hyvin pieniä ja niiden huomaaminen vaatii keskittymistä. On myös useita mittareita, joiden välillä vire-eroa ei ole.

Voit myös testata viritysmittareiden välisiä mahdollisia eroja kytkemällä virittimet syntikkaan tai äänigeneraattoriin.

Case study Erävesi - 432 Hz
Peterson Stomp Classic Strobe -viritysmittari 432 Hz.

Näin parannat kitarasi virettä

Välttääksesi tämän ongelman, käytä bändisi kesken vain saman valmistajan mittareita. Mikäli mittarinne ovat eri valmistajien tekemiä, varmistathan testaamalla, että ne ovat täysin yhteensopivia keskenään.

Suosittelen nykyään studiolleni saapuvia bändejä kokeilemaan 432 Hz -virettä. Kaikki viritysmittarit tosin eivät ole yhteensopivia kyseisen vireen kanssa, joten tämäkin asia kannattaa ottaa huomioon uutta viritysmittaria hankkiessasi.

Toivon sydämestäni, että tämän kirjoituksen avulla vältät joidenkin viritysmittareiden välillä olevan salakavalan ongelman. Hyvä vire, parempi mieli – vai mitenkäs se menikään.

Kiitos, kun luit ensimmäisen osan kitaran virittämiseen liittyvästä sarjastani, jossa epävireen aiheuttajaksi paljastui joidenkin viritysmittareiden välinen vire-ero. Kun koet kirjoituksestani olleen sinulle hyötyä, jaathan sen sosiaalisessa mediassa. Näin autat mahdollisimman monia pääsemään tämän tärkeän informaation äärelle.

Jotta pääsisit vieläkin paremman vireen äärelle, olen kerännyt tämän ja 54 muuta vireeseen sekä virittämiseen liittyvää vinkkiä yksiin kansiin. Klikkaa tästä ja sano lopullisesti hyvästit vireongelmille. Kiitosten paljous ja kaikkea Hyvää!

Näin parannat kitarasi virettä

Lue lisää kitarasaundi-aiheisia kirjoituksiani:

Astia-studio tarjoaapi täysanalogista äänityspalvelua lähes 30 vuoden kokemuksella, josta kaukaisimmat asiakkaat ovat saapuneet nauttimaan jopa 9 000 km takaa Yhdysvalloista sekä Venäjän etäisimmästä kolkasta, Vladivostokista asti.

Kirjoittaja