Näin parannat kitarasi virettä, osa 4 – Viheliäinen G-kieli

If you like this post please share it with your friends!

Kitaristina tiedät varmasti kuinka haastavaa kitaran virittäminen voi välillä olla. Etenkin viheliäinen G-kieli pistää usein hanttiin, eikä millään meinaa soida soinnuissa puhtaasti. Tämän kirjoitussarjan avulla haluan auttaa sinut paremman vireen äärelle jakamalla kanssasi neljännesvuosisadan studio- ja keikkakokemuksen myötä oppimani vinkit. Näin parannat kitarasi virettä, osa 4 – Viheliäinen G-kieli.

Tästä kirjoituksesta on apua kitaristille, äänittäjälle ja kitarateknikolle. Opit virittämään G-kielen niin, että se soi hyvässä vireessä muiden kielien kanssa ja vieläpä aiempaa helpommin sekä nopeammin.

Näin parannat kitarasi virettä

Näin parannat kitarasi virettä, osa 4
– Viheliäinen G-kieli

Sarjan ensimmäisessä osassa kerroin sinulle, kuinka eri valmistajien viritysmittareiden väliset erot voivat aiheuttaa ikäviä vireongelmia. Jos et vielä ole lukenut kirjoitustani, klikkaa alla olevaa linkkiä:

Näin parannat kitarasi virettä, osa 1 – Viritysmittari ongelman aiheuttajana

Toisessa osassa opit plektrakäden soittovoimakkuuden vaikutuksesta vireeseen ja etenkin virittämiseen. Jos et ole lukenut kirjoitustani, ota se ensin haltuun tästä:

Näin parannat kitarasi virettä, osa 2 – Virittäminen ja soittovoimakkuus

Kolmannessa osassa opit, kuinka mittarilla virittämisen jälkeen saat laajoja sointuja käyttämällä kitarasi vieläkin parempaan vireeseen. Lue erittäin tärkeästä tarkkuusvirittämisestä klikkaamalla alla olevaa linkkiä:

Näin parannat kitarasi virettä, osa 3 – Tarkkuusvirittäminen laajoilla soinnuilla

Tällä kertaa pureudumme kitarankielistä haasteellisimman dilemmaan. Huomiomme kohteena on siis tuo viheliäinen G-kieli.

G-kielen virittäminen

Niin kauan kuin olen kitaraa soittanut, muistan aina taistelleeni G-kielen kanssa. Kun yritin virittää vanhaa ja huokeaa kepukkaani, osoittautui se lähes mahdottomaksi. Aina kun G-kieli meinasi mennä kohdalleen, se yllättäen hyppäsikin reiluun ylävireeseen naksahduksen kera. Ylävireeseen hyppääminen johtui kitarani edukkaista osista ja koska en uskaltanut hioa satulaa, toimi pika-apuna lyijykynän lyijyn hankaaminen satulan kieliuraan. Vaikka satula olisikin kuosissa, on G-kieli silti äänityssessioissa se kaikkein useimmin epävireessä oleva kieli.

Viheliäinen g-kieli – Anssi Kippo
Virittäminen on turhauttavaa etenkin silloin, kun kitara kieltäytyy menemästä vireeseen.

Kaikilla ei ole mahdollisuutta hankkia Buzz Feiten -virityssysteemiä, joten keskitymme vinkissäni tavalliseen kitaraan. Toisinaan ongelmaa voi vähentää paksumpi kielisetti, sillä kielien liian voimakas painaminen saattaa vaikuttaa vireeseen joskus jopa yllättävänkin paljon. Se ei kuitenkaan vaikuta pelkästään G-kieleen, joten pureudutaan kielien painamiseen hieman tarkemmin sarjan seuraavassa osassa. Otetaan nyt tarkastelun kohteeksi tuo viheliäinen kieli ja kuinka saat sen viritettyä helpommin.

Kun aikanaan viritin Alexi Laihon ja muidenkin Astialla sessioineiden muusikoiden kitaroita, huomasin, että vain hyvin harvat instrumentit soivat hyvässä vireessä, kun ne oli viritetty tarkasti mittarin mukaan. Soidakseen hyvin, jonkun kitaran kohdalla G-kieli piti virittää reiluun ylävireeseen ja toisen taas huomattavaan alavireeseen. Tiesitkö, että vain aniharvoin G-kielen vire kuulostaa erinomaiselle mittarin mukaan viritettynä?

Toki kaularauta ja oktaavit on aina hyvä olla säädettynä kuosiin. Tässäkin vinkissä lähdemme siitä liikkelle, että kaikki säädöt ovat kunnossa ja kitarassa on sopivan paksuiset kielet, jotka on puhdistettu Paras viritysvinkki ikuna osa 1 -kirjoituksessani kuvatulla tavalla. Ja siltikin tuon haasteellisen G-kielen vire vain aniharvoin kuulostaa erinomaiselle mittarin mukaan viritettynä. Tästä pääsemme jälleen syvän viisauden äärelle: mittareiden sijaan sinun tulee aina lopulta käyttää korviasi.

Useiden kitaroiden kohdalla voit virittää kaikki muut kielet mittarilla, mutta G-kieli on yleensä parasta säätää kuuntelemalla. On myös kitaroita, joissa vain kolme paksuinta kieltä toimivat loistavasti mittarilla viritettynä ja kolme ohuinta tulee aina virittää korvalla. Sinun kannattaa tutustua kitaroidesi viritysominaisuuksiin huolellisesti sekä opetella mitkä kielet voit virittää mittarilla ja mitkä täytyy hienovirittää korvaa käyttäen.

G-kieli aiheuttaa onglemia Arto Järviselle ja Anssi Kipolle Astia-studiolla 2005
Teräsbetoni-yhtyeen Arto Järvinen ottaa haltuun Anssin tarkkuusvirittämistä Astia-studio A:n tarkkaamossa platinaa myyneen debyyttialbuminsa äänityksissä 2005.

Opettele virittämään G-kieli seuraavalla tavalla:

  1. Viritä kaikki kielet mittarilla
  2. Toista edellinen kohta niin monta kertaa, kunnes viritysnuppeihin ei enää tarvitse koskea
  3. Hienosäädä vire laajoilla soinnuilla, kuten sarjan edellisessä osassa opit
  4. Jos G-kieli on epävireinen, jätä se välistä ja viritä sointu ensin kaikilla muilla kielillä
  5. Kun kaikki muut ovat korvan mukaan vireessä, kokeile virittää G-kieltä joko hieman ylä- tai alavireeseen
  6. Viritä G-kieltä korvalla, kunnes laajat soinnut soivat puhtaasti eri puolilta kaulaa
  7. Tarkista hyvässä vireessä olevan G-kielen vire viritysmittarilla
  8. Paina tarkasti mieleesi, kuinka paljon ala- tai ylävireessä sen tulee olla soidakseen korvan mukaan hyvässä vireessä

Sinun kannattaa siis ensin virittää kitara mittarilla ja sen jälkeen viimeistellä virittäminen korvalla. Kun laajat soinnut soivat vireessä, tutki mittarilla kuinka paljon ylä- tai alavireeseen G-kieli tulee virittää. Virittäessäsi kitaran G-kielen tuohon edellä selvitettyyn hienoiseen ala- tai ylävireeseen, paranee vireesi ja säästät virittämiseen käytettävän ajan ohella myös omia, bändikavereidesi sekä äänittäjän hermoja.

Koska jokainen kitara on yksilö, löydät metodini avulla kullekin kitaralle parhaiten sopivan vireen. Yleensä vain G-kieli tulee virittää hieman yli tai ali. Mikäli kitarasi G-kieli kuitenkin soi soinnuissa erinomaisesti silloin, kun se on mittarin mukaan täysin vireessä, voit onnitella itseäsi. Olet onnistunut löytämään harvinaisen loistavan kitarayksilön!

Näin parannat kitarasi virettä

Opettele virittämään G-kieli jokaisen kitaran kohdalla erikseen

Vain todella harvoin voit virittää kaksi kitaraa täysin identtisellä tavalla. Tarkoitan tällä hyvin pieniä vireeseen liittyviä vivahde-eroja ja erotaaksesi ne, tulee sinun keskittyä huolellisesti. Suosittelen käyttämään ensin mittaria apuvälineenä ja tarkistamaan vireen aina sen jälkeen korvalla. Älä koskaan viritä pelkästään mittarilla. Opettele mitkä kielet tulee virittää ylä- tai alavireeseen mittarin mukaan, jotta ne soivat korvan mukaan puhtaasti. Joskus myös H ja ylä-E tulee virittää hieman yli tai ali. Keskittymällä ja kuuntelemalla löydät kaiken tarvittavan.

Huomioithan, että viritysmittareissa voi olla suuriakin eroja, kuten aiemmassa kirjoituksessani sinulle kerroin. Tarkempi viritysmittari auttaa sinut paremman vireen äärelle. Tärkeintä on kuitenkin ymmärtää, että mittari kertoo vain sen, milloin yksittäiset kielet ovat vireessä, mutta ei sitä, että soivatko kielet yhdessä puhtaasti. Luota siis aina eniten korviisi ja siihen, mitä ne sinulle kertovat.

Koetko kitaran virittämisen haasteelliseksi - Anssi Kippo 2
Anssi Kippo asentaa Teräsbetoni-yhtyeen Arto Järvisen kitaran tallanjousien alle vaahtomuovia Astia-studio A:n tarkkaamossa Metallitotuus-albumin äänitysten alussa vuonna 2005.

Lue lisää kitarasaundi-aiheisia kirjoituksiani:

Lue lisää kitara-aiheisia kirjoituksiani

Kiitos, kun luit neljännen osan kitaran virittämiseen liittyvästä sarjastani. Toivon sydämestäni tämän kirjoituksen helpottavan G-kielen virittämistä. Kun koet kirjoituksestani olleen sinulle hyötyä, jaathan sen sosiaalisessa mediassa. Näin autat mahdollisimman monia pääsemään tämän tärkeän informaation äärelle.

Jotta pääsisit vieläkin paremman vireen äärelle, olen kerännyt tämän ja 54 muuta vireeseen sekä virittämiseen liittyvää vinkkiä yksiin kansiin. Klikkaa tästä ja sano lopullisesti hyvästit vireongelmille. Kiitosten paljous ja kaikkea Hyvää!

Näin parannat kitarasi virettä

Astia-studio tarjoaapi täysanalogista äänityspalvelua lähes 30 vuoden kokemuksella, josta kaukaisimmat asiakkaat ovat saapuneet nauttimaan jopa 9 000 km takaa Yhdysvalloista sekä Venäjän etäisimmästä kolkasta, Vladivostokista asti.

Kirjoittaja