Näin tehdään takaperin kaiku kelanauhurilla – Rylos: Misunderstood

If you like this post please share it with your friends!

Vaikka reverse reverb eli kaiku takaperin lienee monelle musadiggarille terminä vieras, silti lähes jokainen sen musiikin seasta kuitenkin tunnistaa. Siirryttyäni tekemään pelkkiä kelanauhasessioita, olen joitakin kertoja saanut hämmästyttää bändien jäseniä näyttämällä, kuinka kyseinen efekti tehdään vanhan liiton malliin. Koska metodi on käsityötä parhaimmillaan, otamme  sen nyt askel askeleelta haltuun kirjoituksessa: Näin tehdään takaperin kaiku kelanauhurilla – Rylos: Misunderstood.

Sinun kannattaapi lukea tämä postaus, kun haluat ymmärtää, kuinka vanhoilta hevilevyiltä tuttu erikoisefekti tehtiin. Myös kelanauhurille äänittämisestä haaveileva ja studiotyöskentelystä kiinnostunut löytää huomattavasti mielenkiintoisemman vaihtoehdon hiiren napin napsautukselle.

Lue myös tämä: Usein kysytyt kysymykset kelanauhaäänittämisestä

Oletko valmis huikeaan sessioon Astia-studiolla

Näin tehdään takaperin kaiku kelanauhurilla
– Rylos: Misunderstood

Saatat joskus olla ihastellut virvelissä tai vaikkapa laulussa olevaa erikoisen kuuloista hiipivää efektiä. Etenkin metallimusiikissa oli yhteen aikaan valloillaan, että juuri ennen kuin säkeistön laulu alkoi, kuului pahaenteinen ja hitaasti kasvava “imaisu”. Oivana esimerkkinä toimii Metallican Ride the Lightning -albumin kappale Fade to Black ja vaikkapa King Diamondin hienon Conspiracy-albumin avaavan At the Graves -veisun ensimmäinen lause. Kyseessä on kaiku takaperin eli reverse reverb aka reverse echo aka backwards reverb, joka löytyy myös hyvin monista nykybiiseistä niin pop-, rap- kuin metalligenrestäkin.

Tietokoneella sen teko on kirjaimellisesti vain muutaman hiiren napsautuksen päässä, mutta entä miten homma tehdään analogisella laitteistolla, eli vanhan liiton kelanauhuria käyttäen?

Tämän kysymyksen äärelle päädyin, kun keväällä 2017 siirryin kokonaan pelkkien kelanauhasessioiden pariin. Ensimmäisen kerran sitten 90-luvun alkupuolen pääsin käyttämään tätä studiokikkaa Spell of Torment -yhtyeen debyyttialbumilla His Tempting Ritual. The Scars -veisu alkaa virveli-iskulla, johon teimme takaperoisen kaiun. Samaiselta albumilta löytyy myös symbaali väärin päin, mutta vaikka tekotapa samanlainen onkin, keskitymme kuitenkin tässä kirjoituksessa ainoastaan takaperin olevaan kaikuun.

Kuka, missä ja milloin?

Otetaanpa tähän väliin muutama sana historiaa, jotta tiedämme kenelle moinen ajatus on ensi kerran mieleen pätkähtänyt. Led Zeppelin -yhtyeen tuottaja-kitaristi Jimmy Page väittää kehittäneensä takaperin kaiun vuonna -67 Yardbirds-yhtyeensä Ten Little Indians -veisulle. Kuitenkin jo vuotta aiemmin kyseistä efektiä kuultiin Lee Malloryn singlellä That’s the Way It’s Gonna Be. Joidenkin lähteiden mukaan on myös mahdollista, että sitä olisi käytetty jo 40-50 -luvun kelanauhakokeiluissa.

Tiesitkö, että mm. alla mainituissa kappaleissa voit kuulla tämän kiehtovan efektin, jota takaperoiseksi kaiuksikin kutsutaan? Osa esimerkeistä on tehty reverbiä, osa delayta ja osa molempia yhtä aikaa hyödyntäen.

  • Queensryche: Empire
  • Prodigy: Firestarter
  • Black Sabbath: Megalomania
  • Metallica: Fade to Black
  • Led Zeppelin: That’s the Way/Bron-Yr-Aur
  • Depeche Mode: Personal Jesus
  • King Diamond: At the Graves
  • Venom: In League With Satan
  • Poison: Nothin’ But a Good Time
  • Rylos: Misunderstood
  • Madness: Our House
  • The Scorpions: Rock You Like a Hurricane
  • Slayer: Angel of Death
  • Sepultura: Arise
  • Pearl Jam: Even Flow

rumpuäänitys

Takaperin kaiku

Kun tammikuussa 2021 tuotin Rylos-yhtyeen Misunderstood-singleä, alkoi päässäni soimaan prechoruksen liidilauluraidassa kaiku takaperin. Laulaja Mikko Heino diggasi ajatuksesta ja päätimme käyttää efektiä kahdessa viimeisessä prechoruksessa. Nyt kerron sinulle, kuinka takaperin kaiku vanhan liiton malliin tehdään.

Ensin kelasin nauhan oikeaan kohtaan, eli toisen prechoruksen loppuun. Vaan miksi ihmeessä loppuun enkä alkuun? – Kysymys on erittäin oiva ja syy piileepi nauhojen kääntämisessä.

Jotta takaperin kaiku saadaan kelanauha-laitteilla tehtyä, tulee nauhakelat kääntää toisinpäin. Tämä tarkoittaa sitä, että 24-raitanauhurini syöttävä ja ottava kela vaihtavat paikkoja. Näin ollen se raita, joka aiemmin oli 1 on nyt 24, raita 2 on nyt 23 ja niin edelleen. Kaikki raidat ovat siis käänteisessä järjestyksessä ja tämä johtuupi siitä, että alun perin ylälaidassa ollut raita on kääntämisen jälkeen nauhan alalaidassa.

Nauhakelojen kääntäminen tulee tehdä äärimmäistä varovaisuutta noudattaen. Kela voi pudota tai nauha voi mennä ruttuun. Tämä takuulla kuuluisi myös äänessä, ja sellaista efektiä tuskin kukaan veisuunsa haluaa.

Kun nauhakelat oli käännetty, työn alla oleva kappale soi nyt takaperin. Kerroin kelanneeni nauhan prechoruksen loppuun, sillä kääntämisen jälkeen nauha kulkee lopusta alkuun ja näin olleen kuuntelu alkaisi juuri oikeasta kohdasta.

Asia voi aluksi olla hieman hämmentävä, sillä raita 1 onkin raita 24 ja kappale soi play-moodissa lopusta alkuun päin. Kaikki asiat ovat kirjaimellisesti väärin päin. Tämä hämmentävyys on oiva osoitus siitä, että nauhahommissa tulee tarkkaan ymmärtää mitä ollaan tekemässä, sillä undo-nappia ei järjestelmässä onneksi vieläkään ole. Silti kaikki on hyvin loogista, kun luet asian keskittyneesti ja ajatuksella.

Oletko valmis huikeaan sessioon Astia-studiolla

Liidilaulu, johon takaperin kaiun halusin, oli alunperin raidalla 21, joka nauhakelojen kääntämisen jälkeen soi raidalla 4 (kun raita 24=1, 23=2, 22=3 ja silloin 21=4). Raita 4 tulee Trident Vector 432 -miksauspöydän kanavaan 4, josta lähetin sen aux-lähdön kautta 50-luvulta peräisin olevalle EMT-140 mono putki -levykaikulaitteelle. Kaikulaitteen paluukanavan halusin äänittää alunperin raidalle 18, joka kääntämisen jälkeen oli raita 7 (koska raita 20=5, 19=6 ja silloin 18=7). Jos et ole tarkkana, voit helposti päätyä äänittämään väärälle raidalle ja tuhoamaan sellaista, mitä et voi saada takaisin.

Äänityksen jälkeen käänsin nauhakelat takaisin oikein päin ja nyt äsken äänitetty reverb-kaiku kuuluu käänteisenä eli takaperin. Se siis voimistuu hiljaisuudesta kovalle ja katkeaa viimeisen sanan loputtua kuin veitsellä leikaten.

Kaiku takaperin -ohjevideo

Katso alla olevalta videolta, kuinka teet takaperin kaiun kelanauhurilla.

Videolla selostus etenee tuttuun tapaani melko vauhdilla, joten lienee hyvä kerrata vielä sanallisesti, kuinka takaperoinen kaiku kelanauhurilla synnytetään:

  1. Valitse miltä raidalta ja minkä kohdan haluat äänittää
  2. Valitse mille raidalle haluat takaperin kaiun äänittää
  3. Kelaa nauha äänitettävän osion loppuun
  4. Käännä nauhakelat ympäri äärimmäistä varovaisuutta noudattaen
  5. Muista, että raidat ovat nyt käänteisessä järjestyksessä
  6. Lähetä kaiutettava raita miksauspöydän aux-lähdöstä kaikulaitteelle
  7. Kytke kaikulaitteen paluukanavan ulostulo äänitettävälle raidalle
  8. Tarkista, ettet äänitä kaikua väärälle raidalle
  9. Säädä tasot kuosiin
  10. Äänitä kaiku
  11. Käännä nauhakelat takaisin oikein päin ja nauti työsi hetelmistä

Tsekkaa alla olevalta videolta, miten takaperoinen kaiku toimii musiikin seassa Ryloksen Misunderstood-kappaleessa.

Rylos: Misunderstood – kaiku takaperin

Kiitosten paljous mielenkiinnostasi vanhan liiton kelanauhuritekniikalla toteutettua takaperin kaikua kohtaan. Jahka Rylos-single on julkaistu, lisään videon tämän kirjoituksen loppuun, jotta voit nauttia kyseisen kelanauhurilla äänitetyn ja miksatun kappaleen koko loistossaan.

Seuraa Rylos-yhtyettä sosiaalisessa mediassa:

Kun koet kirjoituksestani olleen sinulle hyötyä, jaathan sen sosiaalisessa mediassa. Näin autat mahdollisimman monia pääsemään tämän mielenkiintoisen informaation äärelle.

Lue lisää kelanauha-aiheisia kirjoituksiani:

Oletko valmis huikeaan sessioon Astia-studiolla

Astia-studio tarjoaapi täysanalogista äänityspalvelua lähes 30 vuoden kokemuksella, josta kaukaisimmat asiakkaat ovat saapuneet nauttimaan jopa 9 000 km takaa Yhdysvalloista sekä Venäjän etäisimmästä kolkasta, Vladivostokista asti.

Diggaile tämän kirjoituksen inspiraationa ollut Rylos-yhtyeen Misunderstood-kappaleen musiikkivideo koko komeudessaan tästä:

Kirjoittaja