Tästä syystä sinun ei kannata lähettää musaa ja videoita WhatsApp-sovelluksen kautta

If you like this post please share it with your friends!

“Voinko lähettää biisin masterointiin WhatsApp-sovelluksella?” – “Laittaisitko miksauksen WhatsApp’in kautta hyväksyttäväksi?” – Tällaiset kysymykset ovat sangen yleisiä muusikoiden keskuudessa. Tiedätkö kuinka paljon laatu heikkenee, kun lähetät musiikkia tai videoita WhatsApp’illa? Lukemalla tämän kirjoituksen opit jakamaan tiedostot laatua heikentämättä. Tästä syystä sinun ei kannata lähettää musaa ja videoita WhatsApp-sovelluksen kautta.

WhatsApp on helppo ja nopea

Nopea ja helppo eivät ole ne sanat, joilla voisit kuvailla miksauksien lähettämistä bändeille ennen internetin yleistymistä. Äänitä veisut 1/4″-nauhalle, c-kasetille tahi dat-nauhalle, pakkaa äänimedia huolella ja kiikuta se postiin. Muutaman päivän kuluttua miksut jo saapuivat malttamattomalle artistille.

Huippumiksaaja Bill Price muistelee Mixonline.com’in haastattelussa, kuinka hän lähetti edellä kuvatusti dat-nauhalla miksauksia hyväksyttäväksi kiertueella olevalle Guns N’ Roses -yhtyeen jäsenistölle. Nykyään moinen kuulostaa lähes naurettavalle, sillä voimme helposti lähettää biisejä sekä videoita lähes minne tahansa silmän räpäyksessä. Tämä voi kuitenkin salakavalasti vaikuttaa tiedostojen laatuun, joten valitse lähetystapasi huolella.

Nopeaa ja helppoa kyllä, mutta minkä kustannuksella? Bändit ovat ottaneet minuun yhteyttä ja tiedustelleet josko voisivat lähettää musiikkiaan masteroitavaksi WhatsApp’in kautta. Tuollaiset tiedustelut nostavat niskavillani pystyyn.

Heti kärkeen haluan painottaa, ettei minulla ole yhtikäs mitään WhatsApp’ia saati mitään muutakaan vastaavaa palvelua vastaan. Olen lähinnä huolestunut siitä, että valitettavan monet eivät edes tiedä kuinka radikaalisti kyseinen palvelu ääntä ja kuvaa pakkaa. Pienempi tiedostokoko tarkoittaa tärkeän informaation kadottamista. Tämä voi huomattavasti kehnontaa musiikkisi saundia alkuperäiseen tiedostoon verrattuna. Haluathan sinäkin, että musiikkiasi kuunnellaan mahdollisimman hyvälaatuisena, eiköstä?

Astia-studio sisäpiiri

Vertaa niin huomaat eron

Jokin aika sitten minulla oli ilo masteroida veisu paikalliselle artistille, joka aikoi töräyttää kappaleestaan musiikkivideon eetteriin. Sain häneltä sitä ennen tiedusteluviestin, josko WhatsApp olisi helpoin tapa lähettää video henkilölle, joka lataisi sen netin striimauspalveluihin. Vaikka vastaus itse kysymykseen on: “Kyllä, se on helpoin tapa.”, en silti suosittele moista mistään hinnasta. Laatu nimittäin tuppaa moisessa prosessissa huonontumaan melkoisesti.

Olen vakaasti sitä mieltä, että jokainen pystyy selvittämään suurimman osan ongelmista yksinkertaisella A/B-vertailulla. Vertailetpa sitten pikakahvia käsimyllyllä luomupavuista jauhettuun kahviin tai analogisen signaaliketjun vinyylin saundia mp3:seen. Vertailu on yksinkertainen ja sangen oiva tapa havahtua eroihin. Tämä taas johtaa auttamatta parantamaan elämääsi useilla osa-alueilla askel kerrallaan.

Tämän kirjoitukseni tavoite on opettaa sinut huomaamaan erot äänitiedostoissa. Parhaassa tapauksessa kirjoitukseni estää sinua huonontamasta ääni- tai videotiedostosi laatua. Kun musiikkisi laatu pysyy parempana, saat positiivisen palautteen myötä lisää faneja ja olet taas yhden askeleen lähempänä menestystä! Jatketaanpa etiäpäin, niin opastan sinut huomaamaan nämä erot selkein esimerkein.

Eikö musiikkisi saa reaktioita somessa tai sen ulkopuolellakaan? | Tässä 3 vinkkiä, joilla taatusti erotut massasta
Anssi Kippo ja Royal Max -yhtye Astia-studio A:n tarkkaamossa 2019.

WhatsApp-äänivertailu

Jos miksaajana olet laittanut valtavasti aikaa sekä energiaa saundin hiomiseen ja bändi antaa hassua palautetta, kannattaapi tiedustella josko he ovat jakaneet veisun WhatsApp’in kautta ennen kuuntelemista. Bluetoothillakin saattaapi olla vaikutusta asiaan, mutta otetaan se käsittelyyn erillisessä kirjoituksessa hieman myöhemmin.

Tietävätköhän muusikot lainkaan sitä karua faktaa, että WhatsApp huonontaa äänenlaatua? Ja miksaaja, joka lähettää miksauksena kuultavaksi WhatsApp-palvelun kautta lienee aiheesta autuaan tietämätön. Äänitiedosto kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, joten eiköhän oteta kuunteluun vertailumme ensimmäinen ääninäyte.

Royal Max: Born in the Dark

Ensimmäinen esimerkki pötkähtääpi Royal Max -yhtyeen sävelien siivittämänä. Työstimme kaksi veisua kahdessa päivässä sisältäen äänityksen, miksauksen ja masteroinnin. Taltioin sekä moniraitaäänityksen että miksauksen kelanauhalle analogista laitteistoa käyttäen.

Suosittelen kuuntelemaan seuraavat ääninäytteet laadukkailla piuhallisilla kuulokkeilla ilman Bluetoohtia tai kytkemällä läppärin piuhalla stereoihin. Kiinnitä huomiota kuinka WhatsApp’in kautta lähetetyssä versiossa rumpujen symbaalit “väpättävät” hassusti.

Alkuperäinen versio saundaa täyteläiselle ja rikkaalle, kun taas WhatsApp’in kautta pyörähtänyt ohuelle ja riipivälle. Alkuperäisversion laulu on paremmin vireessä ja artikulaatiosta saa hyvin selvää. WhatsApp’in kautta lähetetyssä laulu kuulostaa epävireiselle etenkin pre-choruksessa ja tuntuu, etteivät liidi- ja taustalaulu mene rytmillisestikään yhteen. Korostaakohan huono äänenlaatu soitto- ja lauluvirheitä?

Jopa läppärin kaiuttimista kuulet, kuinka alkuperäisversio on energisempi ja “enemmän läsnä”. Virvelistä välittyy iskun voima sekä atakki ja kertosäe kuulostaa isolle. Alemmassa versiossa nuokin asiat ovat toisin.

Tässä alkuperäinen tiedosto, joka on stereo wav 44.1 kHz 24 bit, kesto 01:11 ja tiedoston koko 18,9 MB.


Ja tässä sama tiedosto WhatsApp-palvelun kautta lähetettynä. Kesto on edelleen 01:11 ja tiedoston koko 583 KB.

Kuulostavatko molemmat versiot samalle vai kuuletko niissä eroa? Mikäli ne kuulostavat identtisille, kuuntele neljä tahtia kerrallaan molempia versioita vuorotellen. Näin sinun on helpompi keskittyä lyhyempään pätkään ja kuulet eron varmasti. Mitä enemmän keskityt, sitä selkeämmin eroavaisuudet versioiden välillä havaitset.

Tästä syystä sinun ei kannata lähettää musaa ja videoita WhatsApp-sovelluksen kautta
Oliver-yhtyeen Lasse Hietala ja Jari Väyliö Astia-studio A:n tarkkaamossa 2018.

Oliver: AILAVJUU

Otetaanpa toinen selventävä esimerkki radiosta tutun pop/rock-yhtye Oliverin kesähitin myötä. Työstimme kaksi veisua kahdessa päivässä sisältäen äänityksen, miksauksen ja masteroinnin. Taltioin sekä moniraitaäänityksen että miksauksen kelanauhalle analogista laitteistoa käyttäen.

Kiinnitä huomiota, kuinka WhatsApp-prosessointi saa tässäkin näytteessä rumpujen symbaalit “väpättämään”. Se kadottaa myös virvelin energian ja isouden sekä laimentaa virvelikaikua. Laulussa on havaittavissa samaista väpätystä etenkin “S”-kirjaimissa ja WhatsApp’in kautta lähettäminen tuntuu syöneen solistin energisen ulosannin, artikulaation ja tunnetilan lähes olemattomiin.

Alkuperäisessä versiossa vetää energinen bändi, joka rakastaa yhdessä soittamista. WhatsApp-versiosta tulee sellainen olo, että bändi pitkin hampain soittaa ja laulaa “vaikertaen”, eikä homma tunnu olevan lainkaan läjässä. Kyse on kuitenkin täysin samasta versiosta ja näin paljon katoaa, kun lähetät audioraidan WhatsApp-palvelun kautta.

Tässä alkuperäinen tiedosto, joka on stereo wav 44.1 kHz 24 bit, kesto 01:22 ja tiedoston koko 21,8 MB.

Ja tässä sama tiedosto WhatsApp-palvelun kautta lähetettynä. Kesto on edelleen 01:22 ja tiedoston koko 661 KB.

Jos tämä olisi sinun esittämäsi kappale, kumman version haluaisit faniesi kuulevan? Ja kumpi versio sinua artistina miellyttäisi enemmän etenkin rokkaavuudeen, virvelin ja laulun suhteen? Ja entäpä musadiggarina; kumpaa versiota mieluummin kuuntelisit?

Royal Max äänittämässä kelanauhalle
Royal Max -yhtyeen pohjaraitojen äänitys livenä Astia-studio A:ssa 2019.

WhatsApp-videovertailu

Audiotiedostojen lähettäminen WhatsApp’in kautta on valitettavan yleistä. Mutta tokihan on olemassa toinenkin tiedostomuoto, josta löytyy ääniraita ja jonka laatu laskee lähettämisen ansiosta kuin lehmän häntä. Tehdäkseni tästä demonstraatiosta selkeämmän, lähetin videotiedoston WhatsApp-palvelun kautta. Verrataanpa siis ääntä ja kuvaa kahden videoversion välillä. Voit jälleen vaihtaa videoiden välillä neljän tahdin välein, jotta sinun on helpompi kuulla ja myös nähdä laatuerot.

How Much Re-amping Affects The Sound? -video

Käytämme videovertailussa lyhyttä osiota Astia-studion YouTube-kanavalla olevasta videosta. Tässä alkuperäinen pätkä alkuperäisessä MP4 formatissa; H.264, 1920 x 1080, AAC, 44100 Hz , stereo (L R), kesto 00:46 ja tiedoston koko 77,2 MB. Tarkistathan, että videon laaduksi on valittu HD videon oikiasta alalaidasta. HUOM! Kaikki selaimet eivät välttämättä tue videon striimausta GDrivesta. Jos videon toisto ei onnistu, kokeilethan toisella selaimella.

Ja tässä samainen video WhatsApp-palvelun kautta lähetettynä. Formaatti on H.264, 848 x 480, AAC, 44100 Hz Stereo (L R), kesto 00:46 ja tiedoston koko 9,3 MB.

Jos et kuule tai näe eroa, katso sekä kuuntele uudelleen keskittyneesti ja toista vuorotellen videoita muutama sekunti kerrallaan. Saman kohdan kuunteleminen molemmilta versioilta peräjälkeen auttaa sinua huomaamaan mitä videolta onkaan kadonnut.

Astia-studio sisäpiiri

Kannattaako sinun lähettää musaa ja videoita WhatsApp´in kautta?

WhatsApp on kätevä applikaatio, jonka avulla on helppo viestitellä ihmisille ympäri maailmaa. Se on nopea ja ilmainen. Mutta kun kyseessä on ääni- ja videotiedostojen lähettäminen, sinun ei missään tapauksessa kannata tehdä sitä tällä applikaatiolla. En suosittele WhatsApp’ia siihen käyttötarkoitukseen lainkaan.

Valitse mieluummin laatua huonontamaton palveluntarjoaja, kuten DropBox tai esimerkiksi WeTransfer. Huomattavasti fiksumpaa on ladata tiedosto DropBox’iin ja lähettää latauslinkki vaikka sitten WhatsApp-palvelun kautta. Kun musiikki on suurin intohimosi, sinun kannattaa jakaa se koko loistossaan, eikä vain varjoa siitä!

Videoiden maksimi koko on WhatsApp-palvelussa rajoitettu 16 MB:in. Netissä on paljon kiertovinkkejä, kuten: “Vaihda tiedostomuoto .mp4:stä .pdf:ksi ja lähetä. Vastaanottajan tulee vaihtaa tiedostomuoto takaisin .mp4:ksi”. Näin voit lähettää WhatsAppilla ilman, että laatu huononee. Koska tämä kuitenkin saattaapi aiheuttaa sekaannusta, on huomattavasti selkeämpää lähettää pelkkä latauslinkki. Kun minimoit vaaratekijät, onnistut varmemmin.

Alkaessasi kiinnittää enemmän huomiota näihin asioihin, voit samalla parantaa elämäsi laatua. Pienillä asioilla on suuri vaikutus. Ole siis tarkkana, ettei WhatsApp’in pakkausalgoritmi huononna sitä, mihin olet panostanut valtavasti aikaa ja energiaa.

Nyt olet oppinut, kuinka voit lähettää tiedostoja laatua huonontamatta. Muusikkona välität faneillesi parempilaatuista ääntä ja kuvaa. Äänityöläisenä ymmärrät, että bändien oudot kommentit voivat johtua tiedoston lähettämiseen liittyvistä huonontavista pakkausalgoritmeista. Nyt osaat suositella välttämään äänen sekä kuvan lähettämistä WhatsApp-palvelun kautta.

Lue lisää formaattien välisistä valtavista eroista:

WhatsApp
Anssi Kippo ei suosittele tsekkaamaan miksauksia saati videoita WhatsApp-sovellusta käyttäen.

Tästä syystä sinun ei kannata lähettää musaa ja videoita WhatsApp-sovelluksen kautta

Kiitosten paljous, kun otit haltuun kirjoitukseni WhatsApp-sovelluksen vaikutuksesta ääneen ja kuvaan. Selkeät ennen ja jälkeen pakkausta olevat näytteet kertovat karua kieltään. Kiitoksia myös Royal Max ja Oliver -yhtyeille luvasta käyttää heidän musiikkiaan tässä demonstraatiossa.

Mikäli postaukseni avulla pystyn estämään edes yhden julkaistavan kappaleen WhatsApp’in pakkaukselta, olen erittäin tyytyväinen. Suosittelen testaamaan ja kiinnittämään huomiota siihen, kuinka paljon musiikkisi muuttuu WhatsApp’in kautta lähetettäessä. On ollut suuri ilo jakaa nämä asiat kanssasi ja tavallaan auttaa sinua pitämään äänenlaatu erinomaisena.

Kun koet kirjoituksestani olleen sinulle hyötyä, jaathan sen sosiaalisessa mediassa. Näin autat mahdollisimman monia pääsemään tämän tärkeän informaation äärelle.

Haluatko kuulla lisää formaattien välisistä eroista? Laita minulle yksityisviestiä klikkaamalla tästä, niin jatketaan keskustelua. Kiitosten paljous ja kaikkea Hyvää!

Äänittäminen helpommaksi – Astia-studion sisäpiiri

Astia-studio tarjoaapi täysanalogista äänityspalvelua lähes 30 vuoden kokemuksella, josta kaukaisimmat asiakkaat ovat saapuneet nauttimaan jopa 9 000 km takaa Yhdysvalloista sekä Venäjän etäisimmästä kolkasta, Vladivostokista asti.

**Tykkää ja seuraa Oliver-yhtyettä FacebookissaYouTubessa ja myös Instagramissa sekä Royal Max -yhtyettä Facebookissa ja myös YouTubessa. Tässä linkki How Much Re-Amping Affects The Sound? -videoon.**

Kirjoittaja