Parempaa rumpusaundia osa 1

If you like this post please share it with your friends!

Ketuttaako kehno rumpusaundi äänitteilläsi? Aivan sama kuinka kovaa rumpuja lyöt, ne silti kuulostavat täysin elottomille ja energiattomille? Näillä vinkeillä vinkeillä parannat rumpujesi saundia ja ymmärrät kuinka vuosien harjoittelu grooven sekä tatsin parissa saadaan välittymään huomattavasti paremmin. Tervetuloa inspiroitumaan aiheesta parempaa rumpusaundia.

Lue myös muut aiheeseen liittyvät postaukset:

Astia-studio opas

Mikä rumpusaundissa useimmiten mättää

Rumpujen taimaus gridiin yleensä tappaa grooven. Ja kun vielä vaihdetaan sämplet oikeiden iskujen tilalle, on kaikki rumpuihin sekä uusiin kalvoihin sijoitettu raha mennyt hukkaan, kadotetusta soittotatsista puhumattakaan. Useista eri otoista yhdistetty ultimaattisen hyvä rumpuotto voi olla teknisesti täydellinen, mutta saundaa helposti väärällä tavalla luonnottomalle ja epäeheälle. Minulle tämä kaikki on niin kovin tuttua, sillä moisilla metodeilla vuosikausia sessioita tehtyäni ymmärsin rumpujen kuulostavan huomattavasti paremmalle yhdellä otolla kelanauhalle taltioituna ilman editointia ja etenkin ilman aidon saundin korvaamista sämpleillä. Jopa jo silloin kun vielä äänitin tietokoneelle, en vuosiin käyttänyt rumpusämplejä saati sound replaceria. Näin rumpaleiden soitosta välittyi huomattavasti paremmin nykymusiikista kateissa oleva soittaja, itse rumpujen saundi ja jopa uudet kalvotkin.

25 vuoden studiokokemuksellani haluan jakaa näitä erittäin tärkeitä vinkkejä, kuinka me Astia-studiolla rumpusaundia parannamme. Rumpalihan on luonnollisesti se kaikkein tärkein rumpusaundiin vaikuttava tekijä. Jos pidetään rummut, mikit sekä kaikki asetukset samoina ja vain rumpali vaihtuu, on lopputulos hyvin eri kuuloinen. Aihe oli niin kiinnostava, että teimme siitä How much the drummer affects the sound videon nimekkäiden rumpaleiden kera.

Parempaa rumpusaundia

Parempaa rumpusaundia

Näiden ohjeiden avulla me parannamme rumpusaundia. Kannattaa aina muistaa, että äänilähde on kaiken perusta. Jos äänität kehnolaatuisia rumpuja huonolle kuulostavassa huoneessa, ei mikään mahti maan päällä, saati alla, saa niitä taianomaisesti muuttumaan hyväksi.

#1 Käytä uusia rumpukalvoja

Suosittelemme tuomaan uudet rumpukalvot sessioon. Vanhat kalvot saundaavat tuhnulle ja tummalle, mikä joskus tosin on juuri sitä mitä haetaan. Yleensä kuitenkin vaihdamme uudet kalvot aina ennen äänitystä. Kalvot ovat tärkeä osa saundia ja annamme studiollemme saapuville rumpaleille listan suosittelemistamme kalvoista, jotka vuosien saatossa olemme hyviksi havainneet. 

Uudet kalvot on syytä venyttää heti kalvon vaihtamisen jälkeen. Aiheesta löytyy hyviä opetusvideoita, jotka kannattaapi ottaa haltuun. Venyttämisen jälkeen vire ei siis laske muutaman iskun jälkeen ja voit keskittyä jatkuvan virittämisen sijaan vain soittamiseen. Kuinka paljon virvelikalvo vaikuttaa saundiin, kannattaapi tsekata videoltamme.

Parempaa rumpusaundia - Tommi Tuhkala Astia-studio A:n rumpuhuoneessa

Saundi on niin yllättävän positiivinen, etten ollut aluksi uskoa lopputulosta.
Tommi Tuhkala / Spell Of Torment

#2 Rumpujen viritys

Kitaristi, joka ei osaa virittää soitintaan ei liene niitä arvostetuimpia hahmoja keikkalavalla saati treeneissä ja miksei sama pätisi myös rumpaleihin? Rumpujen virittäminen ei kuitenkaan ole kvanttifysiikkaa ja olen elävä esimerkki siitä, että kuka tahansa pystyy sen oppimaan. Vuosien saatossa huomasimme, että suurin osa studiollamme käyneistä rock- ja metallirumpaleista virittää rumpunsa hyvin identtisin metodein. Näkemämme perusteella siihen ei tarvita Tune-Botteja, moongeeliä tahi jeesusteippiä sointia lyhentämään.

Yleisesti pidämme tomien ja bassorummun lyöntikalvot melko löysällä. Bassorummun lyöntikalvo on usein sormitiukkuudella eli erittäin löysällä. Virveli on huomattavasti tiukemmalla, muttei kuitenkaan niin tiukalla kuin mahdollista. Autamme mieluusti studiollemme sessioon saapuvia rumpaleita rumpujen virittämisessä ja jaamme vinkkejä, joita olemme Astia-studiolla käyneiltä huippurumpaleilta vuosien saatossa oppineet.

Parempaa rumpusaundia - Artem Zhibar
Artem Zhibar / Colt

Ensimmäinen erittäin positiivinen yllätys oli mille rummut saundasivat Astian A-studion rumpuhuoneessa.
Artem Zhibar / Colt, Session drummer

#3 Lyö rumpua oikein

Tokihan ei ole vain yhtä oikeaa tapaa tehdä asioita. Kun puhutaan hyvästä rock- ja metalli-rumpusaundista, ja ihan vaan tarkentaen etten tarkoita millään muotoa sämplättyjä rumpuja saati sound replacerin käyttöä, on tärkeää lyödä rumpuja oikein. Monet kysyvät minulta mikä on salaisuuteni miksata virvelin noin hyvän kuuloiseksi. Vastaan aina: “Paras miksauskikkani virvelin suhteen on, että rumpali äänitysvaiheessa soittaa sitä kanttiin.”

Astia-studio opas

Jopa huonolle kuulostavat rummut voivat saundata hyvälle, kun rumpali lyö niitä oikein. Virvelin kanttilyönti on mielestämme äärimmäisen tärkeää ottaa haltuun. Kehoitamme rumpaleita treenaamaan tätä hyvissä ajoin ennen studioon saapumista. Joskus sessiot ovat venyneet, kun asioita on alettu studiossa opettelemaan. Olemmepa jopa todistaneet rumpaleiden soittavat blastbeatia virvelin kanttiin. Etenkin tällöin virvelin kulma on ratkaiseva tekijä. Yksi parhaita neuvoja on kehon rentous sekä mielen tyhjentäminen. Niiden tärkeyttä ei koskaan voi liiaksi painottaa.

Kun edelleen puhutaan rockista ja metallista, suosittelemme rumpaleita lyömään virveliä ja tomeja kovaa. Liian kovaa lyöminen ei kuitenkaan kuulosta hyvälle. Hiljaa poljettu bassorumpu saundaa hiljaiselle vaikka sitä miten prosessoisi, joten siihenkin kannattaa jo treenikämpällä kiinnittää huomiota eritoten vasemman jalan osalta. Peltejä ja eritoten haitsua ei kannata lyödä niin sanotusti olan takaa. Rumpusetti on yksi instrumentti, jota tulee soittaa balanssissa. Opettele siis soittamaan rumpuja balanssissa ja lyömään niitä oikein. Symbaalien käyttö jokaisen tahdin alussa ei ole suositeltavaa. Vanhoilla albumeilla rumpalit merkkasivat osan vaihtumisen symbaalilla, eivätkä sitäkään edes ihan jokaisessa vaihdoksessa.

Lue myös tämä: Parempaa rumpusaundia osa 2

Parempaa rumpusaundia ensimmäisen osan loppusanat

Nämä ovat ensimmäiset kolme asiaa, joilla voit rumpujesi saundia parantaa. Jakamani ohjeet auttavat sekä rumpaleita että äänittäjiä. Postauksen toisessa osassa jaan lisää hyväksi havaitsemiani saundinparannusvinkkejä.

Haluatko tehdä rumpuäänityksestäsi mielekkäämpää ja paremman saundin ohella tiukentaa bändisi yhteissoittoa sekä saada soittosi nyanssit välittymään paremmin äänitteiltäsi? Nytpä kävi vallan mahtavasti, sillä haluan antaa juuri sinulle ilmaisen lahjan, joka auttaa saavuttamaan nuo tavoitteet. Klikkaa banneria ja lataa uusi, maksuton 16-sivuinen saundioppaani 5 askelta kohti parempaa rumpuäänitystä.

Astia-studio opas

Kun koet kirjoituksestani olleen sinulle hyötyä, jaathan sen sosiaalisessa mediassa. Näin autat mahdollisimman monia pääsemään tämän tärkeän informaation äärelle.

Vastaan mieluusti kaikkiin kysymyksiin ja kommentteihisi, joten jätäthän ne tähän alle. Kiitosten paljous ja kaikkea Hyvää!

Astia-studio tarjoaapi täysanalogista äänityspalvelua yli 25 vuoden kokemuksella, josta kaukaisimmat asiakkaat ovat saapuneet nauttimaan jopa 9 000 km takaa Yhdysvalloista sekä Venäjän etäisimmästä kolkasta, Vladivostokista asti.

Kirjoittaja