Paras viritysvinkki ikuna osa 2

If you like this post please share it with your friends!

Tervetuloa postaukseni toiseen osaan, jossa Ensiferum ja Stam1na -yhtyeiden jäsenistö jakaa kokemuksiaan aiheesta paras viritysvinkki ikuna. Esittelemäni metodi ei ainoastaan paranna kitaran ja basson virettä, vaan säästääpi hermojen ohella myös rahaa, sillä kieliä voi käyttää jopa yli puolet aiempaa pidempään. Ota kirjoituksen lopussa olevalta videolta haltuun ja pääset nauttimaan paremmasta vireestä.

Olethan jo lukenut tämän aiheeseen liittyvän postauksen: Paras viritysvinkki ikuna osa 1

Näin parannat kitarasi virettä

Ensiferum ja Stam1na raportoivat

Annetaanpas pidemmittä puheitta PetrinMarkuksenKai-Pekan ja Antin kertoa kokemuksistaan. Kullakin heistä on sangen kattava tietämys niin studiotyöskentelystä kuin keikkahommista. Molemmat bändit ovat olleet aktiivisia 90-luvulta lähtien ja työstäneet useita huikean hyviä albumeita huippustudioissa maailmanluokan tuottajien kanssa sekä tehneet lukuisia kiertueita ja lukemattoman määrän keikkoja.

Ensiferum ja vielä yksi taikaputeli

viritysvinkki

Viinalla vireeseen – kitarat studiossa ja ääni karaokessa!!!

Two Paths -albumin studiosessiossa tuli tämä vastaan ensimmäistä kertaa ja yllättävää oli se, kuinka tehokkaasti tämä toimi. Komppikitaroiden äänitystä aloitettaessa mainitsin kielteni olevan vanhat. En edes osannut sanoa arviota viime vaihdosta, mutta niillä oli vedetty useita treenejä sekä keikkoja. Soundi oli kuitenkin edelleen hyvä ja keppi pysyi vireessä. Pari päivää studiossa rokattua huomasimme, ettei kepukka tahtonut soida puhtaasti ja myös viritys oli työläämpää. Siinä vaiheessa Kippo kaivoi pikku putelin esiin ja sanoi: “Kokeillaanpa viinalla!!!”.
-“Miksipä ei”, vastasin.

Laitoimme tilkan isopropyylialkoholia liinaan ja putsasimme kielet. Liinaan jäi todella tummat viivat. Kokeilimme femmasointuja pitkin kaulaa ja kitara soi, kuin olisi uudet kielet kiinni ja vire palasi samantien myös. Olimme todellakin kuin halolla kuuppan kopsautettuina!

Tällä metodilla pystyy palauttamaan kirkkautta soundiin ja pidentämään kielten ikää, sillä niiden vaihtotiheys harvenee. Studiossa tämä on erittäin hyvä asia, koska kesken session kielten vaihtaminen muuttaa soundia radikaalisti.

Siitä päivästä lähtien joka ikinen aamu alkoi putelilla.. Ensiferum suosittelee!!!
Petri Lindroos / Ensiferum

viritysvinkki

Kun aloitimme Two Paths albumin kitaraäänitykset Anssi Kipon kanssa Astia-studiolla, niin aluksi oli taas tyypillinen ongelma: kitaroita ei meinattu millään saada vireeseen, kunnes Anssi kaivoi ”lipaston ylälaatikosta” isopropyylialkoholia ja puhdisti sillä kitaran kielet läpikotaisin. Sen jälkeen kitara soi puhtaasti ja pysyi täydellisessä vireessä ilman, että viritystappeihin koskettiin. Tämän jälkeen käytimme kyseistä kikkaa aina, kun kitarat rupesivat kuulostamaan epävireisiltä. Koko sessiossa ei tarvinnut kieliä vaihtaa ja viritystappeihinkin koskimme vain muutamaan otteeseen.
Markus Toivonen / Ensiferum

Viritys à la Stam1na

viritysvinkki

Kielien putsaus isopropyylialkoholilla oli uusi tuttavuus meikäläiselle. Studiosessiossa kesällä säästyi todennäköisesti yksi kielisetti ja virittely tuntui olevan totuttua vähäisempää. Suurin testi tulee kuitenkin nyt alkavalla klubikiertueella: normaalisti hikisissä klubiolosuhteissa uusi kielisetti kestää 1-2 iltaa kunnes se on käyttökelvoton – merkki kuin merkki. Saa nähdä tekeekö isopropyylialkoholi ihmeitä myös keikkakielille.
Kai-Pekka Kangasmäki / Stam1na

viritysvinkki

Stam1na äänitti kahdeksannen Taival-studioalbuminsa kevään ja kesän 2018 aikana kahdessa eri lokaatiossa; Lappeenrannan Astia-studiolla sekä Lehmon SF Sound Studiolla. Ensimmäisissä, singlenäkin julkaistun Elämänlanka-biisin sessioissa, Anssi esitteli minulle hämäävän yksinkertaiselta tuntuvan ajatuksen, joka helpottaisi melkoisen rutinoituneen oloista studiotyötä isolla viipaleella. Kyseessä oli kielisoittimien huoltotoimi isopropyylialkoholilla ja nukkaamattomalla kankaalla.

Meillä modernin heavymetallin uhreilla on kirouksena pirunmoinen kielimäärä kitaroissa. Stam1na on soittanut seitsemänkielisillä kitaroilla jo yli kymmenen vuotta ja nyt uuden albumin kohdalla päätimme siirtyä kahdeksalla kielellä soiviin skeboihin. Kun miettii millaista määrää kielisettejä bänditoimintaan treenatessa, rundatessa ja studioita kolutessa kuluu, ovat kaikki kielten haaskaamista vähimmässäkin määrin helpottavat tekijät olleet jo puhtaasti taloudellisestakin vinkkelistä erittäin tervetulleita. Roudaan ulko- ja kotimaan keikoilla matkassani vähintään kahta seitsemänkielistä ESP Custom Shop -kitaraa. Vaihdan kielisetin kumpaankin kahden tai kolmen keikan jälkeen, riippuen keikkojen intensiteetistä (l. soittimen päälle pärskityn hien, veden, veren, syljen ja alkoholin määrästä).

Anssi esitteli kitaran kielien ikää pidentävän ja parempaa viritysvarmuutta tarjoavan metodin. Apteekista ostettavaa isopropyylialkoholia imeytetään pieni määrä kankaaseen, jota vedetään soittimen kielellä edestakaisin, kunnes kielen pintarakenteisiin imeytynyt kuona ja lika on irronnut. Lian poistumisen kuulee puhdistustoimenpiteen aiheuttamasta äänestä, joka muistuttaa aluksi erittäin korkeaa vinkumista, mutta tasaantuu lian poistuessa.

Näin parannat kitarasi virettä

Sovelsin metodia kitaroihini uuden albumin studiosessiossa ja ilokseni huomasin, että metodissa todellakin oli perää. Vaihdoin albumiäänityksien aikana kielisettejä kahteen komppiraidoilla käyttämiini ESP- ja E-II -kitaroihini arviolta noin puolet harvemmin, enkä ehkä edes niinkään usein. Isopropyylipullo (100 ml, noin 6,5 euroa) ja sopiva kangas olivat käden ulottuvilla soittotuolin välittömässä läheisyydessä koko session ajan ja putsasin aika ajoin kieliä tuotantokeskustelujen lomassa. Kitarat soivat uuden kirkkaina, mutta sisäänajetun varmoina vireessä. Säästimme rahaa, aikaa ja hermoja, koko ryhmämme, tuottaja Janne Joutsenniemi mukaan lukien. Studiossa on voitava keskittyä olennaiseen!

Ulkomaankiertueella keikkailemme minimoidulla teknisellä henkilöstöllä, tiukoilla aikarajoilla ja paljon kotimaan rundausta vaatimattomammissa olosuhteissa. Varsinkin silloin ajan ja hermojen riekaleiden seassa, nopea ja tehokas kielten huolto on erittäin tervetullutta. Olen ehtinyt saamaan soittimeni täyteen iskuvalmiuteen muutamassa minuutissa kitarakeissin avaamisen jälkeen, vetäisemällä edellisyönä kiireessä pakatut kielet puhtaiksi pienen pullon ja rätin avulla.

Suosittelen tätä lämpimästi kaikille kielisoittajille.
Antti Hyyrynen / Stam1na

Ettei meillä vallan viteokin aiheesta olisi

Anjovis opastaapi virityskikan saloihin vauhtia ja vaarallisia tilanteita pursuilevassa kotiviteossamme. Pidemmällä selostuksella olevan version viteosta löydät klikkaamalla tästä.

Toisen osion päätössanat

Jos sinäkin kärsit sangen yleisestä kitarat-eivät-suostu-menemään-vireeseen -onkelmasta, suosittelen lämpimästi kokeilemaan vinkkiäni. Toivon tämän viritystä parantavan tavan auttavan sinua yhtä paljon, kuin se on auttanut Astialla sessioineita kitaristeja sekä basisteja.

Kun koet kirjoituksestani olleen sinulle hyötyä, jaathan sen sosiaalisessa mediassa. Näin autat mahdollisimman monia pääsemään tämän tärkeän informaation äärelle.

Jotta pääsisit vieläkin paremman vireen äärelle, olen kerännyt kaikki vireeseen ja virittämiseen liittyvät vinkit yksiin kansiin. Klikkaa tästä ja sano hyvästit vireongelmille. Kiitosten paljous ja kaikkea Hyvää!

Näin parannat kitarasi virettä

Astia-studio tarjoaapi täysanalogista äänityspalvelua yli 25 vuoden kokemuksella, josta kaukaisimmat asiakkaat ovat saapuneet nauttimaan jopa 9 000 km takaa Yhdysvalloista sekä Venäjän etäisimmästä kolkasta, Vladivostokista asti.

Kirjoittaja