Paras viritysvinkki ikuna osa 1

If you like this post please share it with your friends!

Onko kitarasi koskaan kieltäytynyt menemästä vireeseen? Aivan sama miten ja kuinka paljon virität, soinnut silti kuulostavat epävireiselle. Vaikka viritysmittari näyttää viheriää valoa, korvan mukaan vire ei vaan ole kohdallaan. Tämän asian ratkaiseepi paras viritysvinkki ikuna, jonka jaan nyt kanssasi. Se ei pelkästään helpota virittämistä vaan säästää myös rahaa, sillä kieliä ei tarvitse vaihtaa ihan niin usein.

Two Paths -albumin studiosessiossa tuli tämä vastaan ensimmäistä kertaa ja yllättävää oli se, kuinka tehokkaasti tämä toimi.
Petri Lindroos / Ensiferum

Näin parannat kitarasi virettä

Puolikas studiopäivä pelkkää virittämistä

Lukemattomat kerrat olemme törmänneet viritysongelmaan. Tarkalleen ottaen kitaran vireeseen tai itseasiassa sen vastakohtaan; siihen, ettei kitara suostu menemään vireeseen. Muutamiakin sessioita muistuu mieleen, joissa olemme käyttäneet jopa puolikkaan studiopäivän pelkkään virittämiseen. Tämä jos mikä on kaameaa studioajan haaskausta! Mutta minkäs teet, kun kitara pistää hanttiin eikä suostu yhteistyöhön.

Kerran Norther-yhtyeen albumin äänityksissä kitaroiden viritys osoittautui ongelmalliseksi. Aivan sama mitä teimme, kepukat eivät suostuneet menemään vireeseen. Epäilimme jopa tulevaa ukkosmyrskyä syypääksi. Se oli äärimmäisen turhauttavaa!
Kristian Ranta / Norther

Syyllistä on etsitty milloin säästä, milloin ilman kosteudesta ja onpa joku joskus ehdottanut syyn johtuvan kirouksestakin. Tällä kertaa kuitenkin keskitymme ratkaisemaan vireongelman ilman henkisiä toimia.

Paras viritysvinkki ikuna

Kotimaisen folkmetal-yhtye Ensiferumin Two Paths -albumin äänityssessiossa koin, että minun jostain syystä piti puhdistaa kitaran ja basson kielet isopropyylialkoholilla. Käytän samaista ainetta päivittäin kelanauhureidemme äänipäiden puhdistamiseen. Kaadoin ainetta kankaalle, jonka pujotin kielen ali ja tiukkasin kankaan kielen päältä. Vedettyäni kangasta edestakaisin kieltä pitkin, jäi jokaisesta kielestä kankaaseen paksut mustat raidat.

Ensiferum in Astia-studio A control room in 2017

…aluksi oli taas tyypillinen ongelma: kitaroita ei meinattu millään saada vireeseen, kunnes Anssi kaivoi ”lipaston ylälaatikosta” isopropyylialkoholia ja puhdisti sillä kitaran kielet läpikotaisin.
Markus Toivonen / Ensiferum

Two Paths –albumisessio oli helpoin missä olemme koskaan mukana olleet, etenkin virittämisen suhteen. Useimmissa Ensiferumin kitaroissa on vireen pysymistä parantavat kielilukot. Aamulla studioon saavuttuamme lämmitimme kielet, putsasimme ne isopropyylialkoholilla ja kun tarkistimme vireen, oli se täydellinen ja pääsimme samantien nauhoittamaan ilman minkäänlaista virittämistä. Koko session ajan kitarat olivat täydellisessä vireessä, eikä minkäänlaisia vireongelmia ollut havaittavissa.

Petri Lindroos (kitara ja laulu) oli vaihtanut kielet useaa kuukautta ennen sessiota ja Markus Toivonen (kitara) vaihtoi omansa session ensimmäisenä päivänä. Kummankaan kitaroihin ei koko session aikana tarvinnut kertaakaan vaihtaa yhtäkään kieltä. Kielet saundasivat kirkkaille toisin kuin aiemmin, jolloin kielet yleensä vaihdettiin parin kappaleen äänityksen jälkeen.

Petri Lindroos from Ensiferum in Astia-studio A.

Kitara soi kuin olisi uudet kielet kiinni ja vire palasi samantien myös.
Petri Lindroos / Ensiferum

Veli Stam1na väkevästi todistaa

Ilolla kerroimme tästä myös eräälle platinaa myyneelle maailman hevipääkaupungista kotoisin olevalle kotimaiselle musiikkisuuruudelle. Astia-studiolla sekä SF Sound Studiolla tehdyissä äänityksissä oli bändin mukaan vähemmän vireongelmia, kuin koskaan ja että samoja kieliä pystyi käyttämään ainakin puolet aiempaa pidempään. Kuulostaa melkein liian hyvälle ollakseen totta.

Antti "Hyrde" Hyyrynen in SF Sound Studio

Sovelsin metodia kitaroihini uuden albumin studiosessioissa ja ilokseni huomasin, että metodissa todellakin oli perää.
Antti Hyyrynen / Stam1na

Miten usein kielet puhdistetaan?

Treeni- sekä liveolosuhteissa kannattaapi kielet puhdistaa ennen ja jälkeen soittamisen. Studiossa riippuen siitä, miten paljon sormista irtoaa kuolleita ihosoluja, likaa sekä hikeä, suosittelemme puhdistusta puolen tai viimeistään kahden tunnin välein. Yleensä puhdistamistarpeen huomaa siitä, että kitara joko kuulostaa epävireiselle tai sitä ei meinaa saada vireeseen. Toistaiseksi emme ole huomanneet mitään haittapuolia viritysvinkkimme suhteen.

Kai-Pekka Kangaskolkka and Janne Joutsenniemi in SF Sound Studio

Saa nähdä tekeekö isopropyylialkoholi ihmeitä myös keikkakielille.
Kai-Pekka Kangasmäki / Stam1na

Sama pätee bassoon sekä akustiseen kitaraan. Kun ensimmäistä kertaa putsaat etenkin akustisen kitaran kielet, saattaa kielistä kuulua viiltävä vingahdus. Tämä tarkoittaa, että lika irtoaa. Kielien käyttöikä pitenee ja samalla säästät rahaa, kun kieliä ei tarvitse niin usein vaihtaa. Akkarin suhteen korvaamme miellyttävät vanhemmat kielet, sillä sointuvaihdoksissa ei kuulu uusille kielille ominaisia ikäviä hälyääniä.

En suosittele isopropyylialkoholin kaatamista otelaudalle emmekä kitaran runkoon. Huomioitahan, ettei nimestään huolimatta isopropyylialkoholia ole tarkoitettu sisäisesti nautittavaksi.

Näin parannat kitarasi virettä

Mihin viritysvinkkimme perustuu

Soittaessa irtoaa sormistasi kuolleita ihosoluja, likaa sekä hikeä, joka tarrautuu kielen otelaudan puolelle, mistä sitä ei huomaa. Kun virität avoimet kielet, mittari näyttää kaiken olevan vireessä. Soinnun ottaessasi kielten alapinnalle jäänyt töhnä painuu lähemmäs nauhoja ja niihin osuessaan syntyy huiluääni, tai kuten Alexi Laiho sanoisi: “äänen huilu”, joka saa soinnun kuulostamaan epävireiselle. Hyvin yksinkertaista ja loogista, eikö?

Tällä metodilla pystyy palauttamaan kirkkautta soundiin ja pidentämään kielten ikää.
Petri Lindroos / Ensiferum

Kaupoissa myydään kieltenpuhdistamiseen tarkoitettuja kalliita litkuja, joihin verrattuna isopropyylialkoholi on huomattavasti huokeampi vaihtoehto. Se on halpaa, eikä sitä missään tapauksessa tule juoda. Jos juot, lähteepi henki ja sitä emme suosittele. Kaikki virityskikkaa kokeilleet ovat hehkuttaneet metodia ja tulokset puhuvat puolestaan. Meillä ei siis ollut mitään muuta vaihtoehtoa, kuin jakaa tämä blogissamme yleisen hyvä nimissä. Isopropyylialkoholia myydään apteekissa “kelanauhurin äänipäiden ja vinyylilevyjen puhdistamiseen”. Käyttämämme nukkaamaton rätti on alunperin tarkoitettu tietokonenäytön puhdistamiseen.

Juuri saamamme tiedon mukaan on isopropyylialkoholi ollut monista apteekeista loppu toimitusvaikeuksien takia. Liekö syynä sitten lisääntynyt kelanauhureiden vaiko puhdistusta kaipaavien vinyylilevyjen määrä? Itse joudun yleensä käymään muutamankin apteekin läpi, ennen kuin litkua löytyypi.

Säästimme rahaa, aikaa ja hermoja…
Antti Hyyrynen / Stam1na

Helpommin vireeseen

Kun alat puhdistaa kieliä tällä metodilla, huomaat eron varmasti. Säästät kallista studioaikaa loputonta virittämistä tärkeämpiin asioihin ja uusia kieliä ei tarvitse vaihtaa läheskään niin usein kuin ennen.

Antti "Hyrde" Hyyrynen with Janne Joutsenniemi in SF Sound Studio

Suosittelen tätä lämpimästi kaikille kielisoittajille.
Antti Hyyrynen / Stam1na

Lue myös tämä: Paras viritysvinkki ikuna osa 2

Ensimmäisen osan päätössanat

Kiitoksia kun sain jakaa parhaan viritysvinkin ikuna kanssasi. Kirjoitukseni toisessa osassa pääset tutustumaan vinkkiin käytännössä selkiyttävän videon avulla. Lisäksi tarjolla on Ensiferum- ja Stam1na-yhtyeen jäsenten lyhentämättömät kommentit. Olethan jo lukenut muut blogipostaukseni täältä? Lisää kirjoituksia on tulossa, sillä vuosien varrella kertynyt tiedon määrä onpi valtava.

Kun koet kirjoituksestani olleen sinulle hyötyä, jaathan sen sosiaalisessa mediassa. Näin autat mahdollisimman monia pääsemään tämän tärkeän informaation äärelle.

Jotta pääsisit vieläkin paremman vireen äärelle, olen kerännyt kaikki vireeseen ja virittämiseen liittyvät vinkit yksiin kansiin. Klikkaa tästä ja sano hyvästit vireongelmille. Kiitosten paljous ja kaikkea Hyvää!

Näin parannat kitarasi virettä

Astia-studio tarjoaapi täysanalogista äänityspalvelua yli 25 vuoden kokemuksella, josta kaukaisimmat asiakkaat ovat saapuneet nauttimaan jopa 9 000 km takaa Yhdysvalloista sekä Venäjän etäisimmästä kolkasta, Vladivostokista asti.

Kirjoittaja