Paras viritysvinkki ikuna osa 1
Onko kitarasi koskaan kieltäytynyt menemästä vireeseen? Aivan sama miten ja kuinka paljon virität, soinnut silti kuulostavat epävireiselle. Vaikka viritysmittari näyttää viheriää valoa, korvan mukaan vire ei vaan ole kohdallaan. Tämän asian ratkaiseepi paras viritysvinkki ikuna, jonka jaan nyt kanssasi. Se ei pelkästään helpota virittämistä vaan säästää myös rahaa, sillä kieliä ei tarvitse vaihtaa ihan niin usein.
Two Paths -albumin studiosessiossa tuli tämä vastaan ensimmäistä kertaa ja yllättävää oli se, kuinka tehokkaasti tämä toimi.
–Petri Lindroos / Ensiferum
Puolikas studiopäivä pelkkää virittämistä
Lukemattomat kerrat olemme törmänneet viritysongelmaan. Tarkalleen ottaen kitaran vireeseen tai itseasiassa sen vastakohtaan; siihen, ettei kitara suostu menemään vireeseen. Muutamiakin sessioita muistuu mieleen, joissa olemme käyttäneet jopa puolikkaan studiopäivän pelkkään virittämiseen. Tämä jos mikä on kaameaa studioajan haaskausta! Mutta minkäs teet, kun kitara pistää hanttiin eikä suostu yhteistyöhön.
Kerran Norther-yhtyeen albumin äänityksissä kitaroiden viritys osoittautui ongelmalliseksi. Aivan sama mitä teimme, kepukat eivät suostuneet menemään vireeseen. Epäilimme jopa tulevaa ukkosmyrskyä syypääksi. Se oli äärimmäisen turhauttavaa!
–Kristian Ranta / Norther
Syyllistä on etsitty milloin säästä, milloin ilman kosteudesta ja onpa joku joskus ehdottanut syyn johtuvan kirouksestakin. Tällä kertaa kuitenkin keskitymme ratkaisemaan vireongelman ilman henkisiä toimia.
Paras viritysvinkki ikuna
Kotimaisen folkmetal-yhtye Ensiferumin Two Paths -albumin äänityssessiossa koin, että minun jostain syystä piti puhdistaa kitaran ja basson kielet isopropyylialkoholilla. Käytän samaista ainetta päivittäin kelanauhureidemme äänipäiden puhdistamiseen. Kaadoin ainetta kankaalle, jonka pujotin kielen ali ja tiukkasin kankaan kielen päältä. Vedettyäni kangasta edestakaisin kieltä pitkin, jäi jokaisesta kielestä kankaaseen paksut mustat raidat.
…aluksi oli taas tyypillinen ongelma: kitaroita ei meinattu millään saada vireeseen, kunnes Anssi kaivoi ”lipaston ylälaatikosta” isopropyylialkoholia ja puhdisti sillä kitaran kielet läpikotaisin.
–Markus Toivonen / Ensiferum
Two Paths –albumisessio oli helpoin missä olemme koskaan mukana olleet, etenkin virittämisen suhteen. Useimmissa Ensiferumin kitaroissa on vireen pysymistä parantavat kielilukot. Aamulla studioon saavuttuamme lämmitimme kielet, putsasimme ne isopropyylialkoholilla ja kun tarkistimme vireen, oli se täydellinen ja pääsimme samantien nauhoittamaan ilman minkäänlaista virittämistä. Koko session ajan kitarat olivat täydellisessä vireessä, eikä minkäänlaisia vireongelmia ollut havaittavissa.
Petri Lindroos (kitara ja laulu) oli vaihtanut kielet useaa kuukautta ennen sessiota ja Markus Toivonen (kitara) vaihtoi omansa session ensimmäisenä päivänä. Kummankaan kitaroihin ei koko session aikana tarvinnut kertaakaan vaihtaa yhtäkään kieltä. Kielet saundasivat kirkkaille toisin kuin aiemmin, jolloin kielet yleensä vaihdettiin parin kappaleen äänityksen jälkeen.
Kitara soi kuin olisi uudet kielet kiinni ja vire palasi samantien myös.
–Petri Lindroos / Ensiferum
Veli Stam1na väkevästi todistaa
Ilolla kerroimme tästä myös eräälle platinaa myyneelle maailman hevipääkaupungista kotoisin olevalle kotimaiselle musiikkisuuruudelle. Astia-studiolla sekä SF Sound Studiolla tehdyissä äänityksissä oli bändin mukaan vähemmän vireongelmia, kuin koskaan ja että samoja kieliä pystyi käyttämään ainakin puolet aiempaa pidempään. Kuulostaa melkein liian hyvälle ollakseen totta.
Sovelsin metodia kitaroihini uuden albumin studiosessioissa ja ilokseni huomasin, että metodissa todellakin oli perää.
–Antti Hyyrynen / Stam1na
Miten usein kielet puhdistetaan?
Treeni- sekä liveolosuhteissa kannattaapi kielet puhdistaa ennen ja jälkeen soittamisen. Studiossa riippuen siitä, miten paljon sormista irtoaa kuolleita ihosoluja, likaa sekä hikeä, suosittelemme puhdistusta puolen tai viimeistään kahden tunnin välein. Yleensä puhdistamistarpeen huomaa siitä, että kitara joko kuulostaa epävireiselle tai sitä ei meinaa saada vireeseen. Toistaiseksi emme ole huomanneet mitään haittapuolia viritysvinkkimme suhteen.
Saa nähdä tekeekö isopropyylialkoholi ihmeitä myös keikkakielille.
–Kai-Pekka Kangasmäki / Stam1na
Sama pätee bassoon sekä akustiseen kitaraan. Kun ensimmäistä kertaa putsaat etenkin akustisen kitaran kielet, saattaa kielistä kuulua viiltävä vingahdus. Tämä tarkoittaa, että lika irtoaa. Kielien käyttöikä pitenee ja samalla säästät rahaa, kun kieliä ei tarvitse niin usein vaihtaa. Akkarin suhteen korvaamme miellyttävät vanhemmat kielet, sillä sointuvaihdoksissa ei kuulu uusille kielille ominaisia ikäviä hälyääniä.
En suosittele isopropyylialkoholin kaatamista otelaudalle emmekä kitaran runkoon. Huomioitahan, ettei nimestään huolimatta isopropyylialkoholia ole tarkoitettu sisäisesti nautittavaksi.
Mihin viritysvinkkimme perustuu
Soittaessa irtoaa sormistasi kuolleita ihosoluja, likaa sekä hikeä, joka tarrautuu kielen otelaudan puolelle, mistä sitä ei huomaa. Kun virität avoimet kielet, mittari näyttää kaiken olevan vireessä. Soinnun ottaessasi kielten alapinnalle jäänyt töhnä painuu lähemmäs nauhoja ja niihin osuessaan syntyy huiluääni, tai kuten Alexi Laiho sanoisi: “äänen huilu”, joka saa soinnun kuulostamaan epävireiselle. Hyvin yksinkertaista ja loogista, eikö?
Tällä metodilla pystyy palauttamaan kirkkautta soundiin ja pidentämään kielten ikää.
–Petri Lindroos / Ensiferum
Kaupoissa myydään kieltenpuhdistamiseen tarkoitettuja kalliita litkuja, joihin verrattuna isopropyylialkoholi on huomattavasti huokeampi vaihtoehto. Se on halpaa, eikä sitä missään tapauksessa tule juoda. Jos juot, lähteepi henki ja sitä emme suosittele. Kaikki virityskikkaa kokeilleet ovat hehkuttaneet metodia ja tulokset puhuvat puolestaan. Meillä ei siis ollut mitään muuta vaihtoehtoa, kuin jakaa tämä blogissamme yleisen hyvä nimissä. Isopropyylialkoholia myydään apteekissa “kelanauhurin äänipäiden ja vinyylilevyjen puhdistamiseen”. Käyttämämme nukkaamaton rätti on alunperin tarkoitettu tietokonenäytön puhdistamiseen.
Juuri saamamme tiedon mukaan on isopropyylialkoholi ollut monista apteekeista loppu toimitusvaikeuksien takia. Liekö syynä sitten lisääntynyt kelanauhureiden vaiko puhdistusta kaipaavien vinyylilevyjen määrä? Itse joudun yleensä käymään muutamankin apteekin läpi, ennen kuin litkua löytyypi.
Säästimme rahaa, aikaa ja hermoja…
–Antti Hyyrynen / Stam1na
Helpommin vireeseen
Kun alat puhdistaa kieliä tällä metodilla, huomaat eron varmasti. Säästät kallista studioaikaa loputonta virittämistä tärkeämpiin asioihin ja uusia kieliä ei tarvitse vaihtaa läheskään niin usein kuin ennen.
Suosittelen tätä lämpimästi kaikille kielisoittajille.
–Antti Hyyrynen / Stam1na
Lue myös tämä: Paras viritysvinkki ikuna osa 2
Ensimmäisen osan päätössanat
Kiitoksia kun sain jakaa parhaan viritysvinkin ikuna kanssasi. Kirjoitukseni toisessa osassa pääset tutustumaan vinkkiin käytännössä selkiyttävän videon avulla. Lisäksi tarjolla on Ensiferum- ja Stam1na-yhtyeen jäsenten lyhentämättömät kommentit. Olethan jo lukenut muut blogipostaukseni täältä? Lisää kirjoituksia on tulossa, sillä vuosien varrella kertynyt tiedon määrä onpi valtava.
Kun koet kirjoituksestani olleen sinulle hyötyä, jaathan sen sosiaalisessa mediassa. Näin autat mahdollisimman monia pääsemään tämän tärkeän informaation äärelle.
Jotta pääsisit vieläkin paremman vireen äärelle, olen kerännyt kaikki vireeseen ja virittämiseen liittyvät vinkit yksiin kansiin. Klikkaa tästä ja sano hyvästit vireongelmille. Kiitosten paljous ja kaikkea Hyvää!
Astia-studio tarjoaapi täysanalogista äänityspalvelua yli 25 vuoden kokemuksella, josta kaukaisimmat asiakkaat ovat saapuneet nauttimaan jopa 9 000 km takaa Yhdysvalloista sekä Venäjän etäisimmästä kolkasta, Vladivostokista asti.
03/05/2019 @ 8:18 pm
Mukavaa luettavaa nämä blogipostaukset. Hatunnosto sille! Jäi kuitenkin askarruttamaan, että onko tuo huiluääni sittenkään oikea selitys vireen katoamiselle? Kielessähän vapaan värähtelyn aikana soi perusäänen lisäksi useita harmonisia yläsäveliä samaan aikaan, ja huiluääni tarkoittaa kielen värähtelyn vaimentamista niin, että vain yksi yläsävel jää soimaan. Likaantuneessa kielessä soi kyllä perussävel ja muita yläsäveliä, mutta miksi se kuulostaa epävireiseltä? Ongelma saattaa liittyä siihen, että kieleen kertynyt lika lisää kielen massaa epätasaisesti pituuden suhteen, joka taas vääristää yläsävelten värähtelyä ja niiden harmonista suhdetta saaden aikaan epävireyttä. Joka tapauksessa alkoholi on apu tähänkin ongelmaan, ja sopivasti läträämällä on taas kivempaa rokata!
03/05/2019 @ 8:28 pm
Kiitoksia kommentista ja mielenkiintoisesta ajatuksesta, Tapio. Voit hyvinkin olla oikeassa. Tosin, yleensä en avoimien kielien soidessa kuule eroa likaisten ja puhtaiden kielten välillä. Vain hyvin harvoin erittäin likainen kieli tuntuu “vaikertavan”, eli soivan vaivalloisesti. Tästä olisi kyllä mielenkiintoista saada tieteellistä näkemystä. Tärkeintä kuitenkin on, että metodi on tyystin poistanut sessioita aiemmin vaivanneet vireongelmat. ??
14/07/2019 @ 1:45 am
Biltema kauppaa “Elektroniikkapuhdistusaine”:tta sprayputelissa huokeaan hintaan, ja kyseinen tökötti on ainankin etiketin, sekä käyttiksen, mukaan isopropyylialkoholia. Näppärä pillillinen puteli. Kyseisellä tökötillä mie oon puhdistellut avaruustahnaa tietokoneista, kitaroiden sähköjä, muita herkähköjä vehkeitä, kieliä, sekä miulle eksyneiden kitaroiden paskaisimmat otelaudat pehmeän hammasharjan kanssa. Hyvin on toiminut, tosin jokainen saa tottakai ihan omalla vastuulla suhautella ainetta otelautoihin, mutta tähän asti ainankin aine on ollut toimiva ilman mitään sivuvaikutuksia. Aine haihtuu nopeasti eikä jätä jälkiä. Yleispätevä neuvo kaikenlaiseen töräyttelyyn: suhautelkaa oman harkinnan mukaan.
14/07/2019 @ 9:07 am
Päivän Hyvyyttä Iiro ja kiitoksia valaisevasta kommentista. Yllättävän moneen tuntuu ipa taipuvan. Kaikkea Hyvää! ??
20/04/2020 @ 10:58 pm
Kiitos hyvästä blogista! Varsinkin tämä ja kitaravahvistimen mikitys osio olivat mielenkiintoisia. Aiemmin on tullut ihmeteltyä miksi se mikki pitää aina studiossa laittaa kiinni vahvistimeen, kun se kauemmaksi sijoittaminen kuulostaisi järkevämmältä ihan jo ajatuksena.
20/04/2020 @ 11:34 pm
Kiitoksia kommentista Miikka. Mahtavaa kuulla, että olet ihmetellyt samaa asiaa kanssani kitaravahvistimen mikittämisen suhteen. Kun uskaltaa kyseenalaistaa normit, voi löytää huikeiden asioiden äärelle. Mukavaa viikkoa ja kaikkea Hyvää! ??