Kuinka voit parantaa musiikkivideosi ääniraitaa

If you like this post please share it with your friends!

Oletko koskaan miettinyt miksi musiikkisi saundaa miksattuna hyvälle, mutta musiikkivideon ääniraita on huomattavasti huonolaatuisempi? Jos et ole kiinnittänyt asiaan mitään huomiota, suosittelen tekemään yksinkertaisen vertailun: kuuntele masteroitua äänitiedostoa ja videota peräjälkeen keskittyneesti.

Törmättyäni ilmiöön useamman kerran, halusin tehdä vertailun, jossa selvitän muuttuuko äänenlaatu videon teon yhteydessä ja kuinka paljon? Tutkitaanpa nyt yhdessä, kuinka voit parantaa musiikkivideosi ääniraitaa.

10 vinkkiä biisinkirjoitukseen -opas

Kuinka voit parantaa musiikkivideosi ääniraitaa

Eikö sinustakin olisi mahtavaa, jos myös videosi katsojat voisivat nauttia musiikistasi hyvällä äänenlaadulla? Lähes jokainen muusikko, äänittäjä, miksaaja sekä masteroija on valmis tekemään kaikkensa pitääkseen musiikkinsa laadun mahdollisimman korkeana. Usein tuo tarkkaavaisuus kuitenkin loppuu siihen, kun masteri on valmis ja mahdollinen ääniraidan kehnontuminen videota tehdessä jää monelta huomaamatta.

Koska tykkään vertailla asioita selvittääkseni mahdollisia äänenlaatuun vaikuttavia tekijöitä, haluan nyt jakaa kanssasi näytteenottotaajuuteen sekä videon tekemiseen liittyviä havaintojani. Toivon niiden auttavan sinua parantamaan musiikkivideoidesi ääniraitaa.

iMovie vs Final Cut Pro

Tässä kirjoituksessa vertailemme kahden artistin ääniraitoja videoilta, jotka on tehty sekä iMoviella että Final Cut Prolla. Molempien artistien sessiot äänitin ja miksasin RTM SM900 -kelanauhalle. Miksaukset siirsin nauhalta tietokoneelle 96 kHz 24 bit stereo WAV -muotoon ja käytin molemmilla softilla tehdyissä videoissa samaa ääniraitaa.

Tarkoituksena on verrata äänenlaatuun liittyviä eroja YouTube-videoilta ja vertailumme kohdistuupi videon tekemisessä käytettävään ohjelmaan sekä sen asetuksiin.

Tässä vertailussa olevat videot tein MacBook Air -tietokoneella käyttäen iMovien versiota 10.1.12 ja Final Cut Pron versiota 10.4.6. Kotikutoista toimintaa eli juuri sitä, miten monet bändit videonsa tänä päivänä työstävät. iMoviehan on Omena-koneissa valmiiksi asennettuna. Jos taas ostat Macin käytettynä, eikä siinä ole iMovieta, voit hankkia sen huokeaan hintaan AppStoresta.

Kuinka voit parantaa musiikkivideosi ääniraitaa
Mimi Jo Wave Bandin komppiryhmä Astia-studio A:n rumpuhuoneessa livepohjien parissa 2019.

iMovie

iMovie on käytännössä ilmainen ja erittäin helppokäyttöinen. Olen sillä itsekin monia videoita vuosien varrella työstänyt. Usein mietin josko videon äänenlaatua voisi jollain tavoin parantaa ja nyt oli aika selvittää asia.

Ajoin ääninäytteen nauhalta tietokoneelle usealla eri näytteenottotaajuudella ja tein jokaisesta erillisen videon iMoviella. Jokaisen videon ääniraita kuulosti alkuperäisestä näytteenottotaajuudesta riippumatta aina samalle. iMoviella tehdyn videon ääniraita ei tunnu muuttuvan, käytitpä 44.1 kHz tai 96 kHz äänitiedostoa.

Netti kertoo, etteivät iMovien export-asetukset vaikuta ääniraitaan. Kokeilin kaikkia iMovien export-variaatiota käyttäen useita erilaatuisia äänitiedostoja, enkä huomannut niillä olevan vaikutusta äänenlaatuun. iMovien export-asetukset eivät siis vaikuta äänenlaatuun. Tästä syystä päädyin käyttämään seuraavanlaisia export-asetuksia:

  • Format: Video and Audio
  • Resolution: 1080p
  • Quality: Low
  • Compress: Faster

Final Cut Pro

Tämä suosittu softa on hieman hinnakkaampi ja monien ammattilaisten käytössä. Tiesitkö, että pääset kokeilemaan ohjelmaa 30 päivän ajan ilmaisella trial-jaksolla? Export-asetuksissa oli reilusti valinnanvaraa ja päädyin käyttämään seuraavanlaisia:

  • Format: Video and Audio
  • Video codec: Apple ProRes 422
  • Audio file format: AAC
  • 1920 x 1080 | 30fps Stereo (L R) 96 kHz
Kuinka voit parantaa musiikkivideosi ääniraitaa
Mimi Jo Wave Bandin puhaltajat Ismo Varis ja Esa Niiva Astia-studio B:n rumpuhuoneessa 2019.

Mimi Jo Wave Band – Leaving the Front Row

Viime viikonloppuna sain kunnian taltioida kokoonpanolta Mimi Jo Wave Band kolme biisiä kelanauhalle. Vedimme livenä rummut, basson, kitaran, koskettimet, saksofonin, trumpetin ja demolaulun. Sijoitin bändisoittimet A-studiomme soittotilaan, puhaltajat B-studioon ja solistin A-studion lauluhuoneeseen. Näin sain puhaltimien osalta vuodon eliminoitua ja voisimme tarvittaessa tehdä helposti jälkiäänityksiä.

Koska mukana oli sessiomuusikoita, koko bändi ei ollut koskaan soittanut kappaleita kimpassa. Hioimme sovitukset ensin kuosiin parilla läpimenolla, jonka jälkeen taltioimme ilahduttavaa soittamisen riemua. Klikkiäkin kokeilimme käyttää, mutta musiikkityyliin se ei sopinut lainkaan ja menimme siis senkin suhteen luomuna.

Jousikvartettia kuullaan kahdessa kappaleessa. Todella taidokkaat soittajat vetivät yhtä aikaa erinomaisella fiiliksellä ja vireellä todella hienosti sovitut osiot nauhalle. Harvoin ovat jouset saundanneet noin hyvälle! Ensimmäinen veisu vaati kaksi ottoa ja seuraava saatiin jo ensiyrittämällä. Erittäin ammattimaista toimintaa siis.

Illalla taltioimme vielä kahden kappaleen liidilaulut sekä taustalaulua. Seuraavana aamuna vedimme tamburiinit ykkösellä purkkiin ja äänitimme puuttuvat laulut. Loppupäivän miksasin ja päivän päätteeksi tein vielä masteroinnit.

Alla olevia videoita kuunnellessasi valitsethan videon laaduksi HD. Suosittelen käyttämään Bluetoothin sijaan piuhaa tai piuhallisia kuulokkeita.

Final Cut Pro – Mimi Jo Wave Band

iMovie – Mimi Jo Wave Band

Mimi Jo Wave Bandin musiikkivideon ääniraita-analyysi

Kuunneltuani eroa stereokaiuttimilla, läppärin kaiuttimilla sekä kuulokkeilla ovat havaintoni aiheesta seuraavanlaiset. iMovien ääniraita tuntuu tunkkaisemmalta. Tämän kuulee symbaalien terävyyden puuttumisena ja yleisenä saundin tummuutena. Jos kuuntelet videoita rinnakkain parin tahdin paloissa, huomaat kuinka iMoviella tehdyssä versiossa virvelin ghost-nuotit eivät meinaa erottua. Final Cut Prolla tehdyllä videolla ghost-iskut tuntuvat erottuvan selkeämmin. Ero on siis yksityiskohdissa ja saundin kirkkaudessa. Mielestäni laulun vire tuntui Final Cut Prolla tehdyllä videolla paremmalta ja taas vastaavasti iMoviella tehty vaikutti epävireisemmälle.

Anssi Kippo ja Nelli Lepola Astia-studio A:n tarkkaamossa
Anssi Kippo ja Nelli Lepola Astia-studio A:n tarkkaamossa 2018.

Nelli Lepola – God Is a Woman (Ariana Grande cover)

Viime joulukuussa sain kunnian taltioida 16-vuotiaan Nelli Lepolan version Ariana Granden kappaleesta God Is a Woman. Purkitimme livenä yhdellä otolla Nellin laulun, Make Perttilän akustisen kitaran sekä Hannu Lepolan soittaman rytmimunan. Jälkiäänityksenä Make soitti toisen kitaran kertosäkeitä vahvistamaan. Sessio tehtiin kahdessa tunnissa sisältäen äänityksen, miksauksen sekä masteroinnin.

Session alussa ehdotin, että virittäisimme kitaran 432 Hz -vireeseen. Kokemukseni on, että kyseisessä vireessä musiikki sekä kuulostaa että tuntuu harmonisemmalta ja miellyttävämmältä perinteiseen vireeseen verrattuna. Koska paikallaolevia ei absoluuttinen sävelkorva kiusannut, ehdotukseni meni läpi.

Olen studiossa taltioinut akustisen musiikin ohella mm. a cappellaa, hiphoppia ja räppiä kyseisessä vireessä ja niissäkin se ei miellytä vain omaa vaan myöskin artistien korvaa suuresti. Suosittelen lämpimästi sinuakin kokeilemaan 432 Hz virettä.

Mutta kuulostellaanpa nyt kuitenkin Nellin akustinen versiointi ja verrataan onko musiikkivideon ääniraita molemmissa versioissa identtinen.

Final Cut Pro – Nelli Lepola

iMovie – Nelli Lepola

Nelli Lepolan musiikkivideon ääniraita-analyysi

Kuuntelun perusteella tässäkin esimerkissä on mielestäni havaittavissa sama ero, kuin Mimi Jo Wave Bandin kohdalla. Final Cut Prolla tehdyn videon ääniraita on kirkkaampi ja siitä erottuvat pienet yksityiskohdat selkeämmin. Akustinen kitara soi iMoviella tehdyllä videolla tummemmin ja esimerkiksi sointujen atakki tuntuu hieman katoavan. Final Cut Prolla tehdyltä videolta kitaran ohella myös rytmimuna erottuu hieman terävämpänä.

Erikoisena huomiona koen, että molempien esimerkkien kohdalla laulu kuulostaa iMoviella tehdyllä videolla “vaivalloiselta” ja hieman epävireiseltä. Final Cut Prolla tehdyn videon ääniraita on mielestäni lähempänä alkuperäistä ja laulu tuntuu olevan paremmin vireessä.

Kuuletko sinä eroa videoiden ääniraidoissa? Jätäthän kommenttisi kirjoituksen alle. Oikeita tai vääriä vastauksia ei ole ja omat kommenttinikin perustuvat kuulohavaintoihini.

musiikkivideon ääniraita
Mimi Jo Wave Bandin Milka Astia-studio A:n lauluhuoneessa Neumann U67 -putkimikrofonin äärellä 2019.

Näytteenottotaajuus ja sen tärkeys

Valitsin demonstraation ääniformaatiksi 96 kHz 24 bit, koska se kuulostaa minusta kirkkaammalle kuin 44.1 kHz. Voit halutessasi tehdä testin ja äänittää kappaleesi vaihteeksi juurikin 96 kHz näytteenottotaajuudella. Muistathan, ettei äänenlaatu parane jos äänität 44.1 kHz ja konvertoit tiedoston 96 kHz:iin. Tiedostokoko kyllä kasvaa, mutta itse laatu ei parane.

10 vinkkiä biisinkirjoitukseen -opas

Silloin, kun vielä tietokoneelle äänitin, tein lähes kaikki sessiot 44.1 kHz näytteenottotaajuudella. Nyt kun teen kaikki sessiot kelanauhalle, aloin vertailemaan kuinka saan stereomiksaukset siirrettyä tietokoneelle mahdollisimman vähäisellä hävikillä. Tällä hetkellä liputan 96 kHz puolesta, mutta jatkan testailua ja kirjoitan aiheesta lisää heti, kun mielenkiintoista raportoitavaa löytyypi.

Toivon kirjoitukseni inspiroivan sinua vertailemaan masteroitua äänitiedostoa ja videon ääniraitaa keskenään. Suosittelen kuuntelemaan molempia peräjälkeen parin tahdin paloissa keskittyneesti. Jos kuulet niissä eroa, selvitä millä softalla video on tehty ja mikä on ääniraidan alkuperäinen tiedostomuoto. Sinäkin varmasti haluat saada myös videoltasi välittymään sen saundin, jonka olet albumillesi kelpuuttanut.

musiikkivideon ääniraita
Mimi Jo Wave Band Astia-studio A:n rumpuhuoneessa 2019.

Musiikkivideon ääniraita ja sen tärkeys

Tämän kirjoituksen tarkoitus on ollut selvittää, kuinka saat musiikkivideoltasi välittymään mahdollisimman hyvälaatuista ääntä kuulijoille. Musiikkivideon ääniraitaan kannattaapi kiinnittää huomiota. Äänenlaadun suhteen suosittelen tekemään musiikkivideon mieluummin Final Cut Prolla kuin iMoviella. Tämän testin perusteella mitä parempilaatuisen ääniraidan YouTubeen lataat, sitä paremmin musiikistasi välittyvät pienet nyanssit ja saundi ei muutu turhan tunkkaiseksi, eikä laulu vaivalloisen kuuloiseksi.

Erittäin suuret kiitokset, kun luit ja kuuntelit vertailuni videon äänenlaadusta. Kun koet kirjoituksestani olleen sinulle hyötyä, jaathan sen sosiaalisessa mediassa. Näin autat mahdollisimman monia pääsemään tämän tärkeän informaation äärelle.

Kiinnostuitko taltioinnista Astia-studiolla? Lue Astialla äänittäneiden artistien ja bändien sessiokokemuksia klikkaamalla tästä. Kiitosten paljous ja kaikkea Hyvää!

10 vinkkiä biisinkirjoitukseen -opas

Astia-studio tarjoaapi täysanalogista äänityspalvelua lähes 30 vuoden kokemuksella, josta kaukaisimmat asiakkaat ovat saapuneet nauttimaan jopa 9 000 km takaa Yhdysvalloista sekä Venäjän etäisimmästä kolkasta, Vladivostokista asti.

Kirjoittaja