Vertailu: Kuinka paljon mikrofonikaapeli vaikuttaa saundiin?

If you like this post please share it with your friends!

“Ei kai mikrofonikaapeli voi vaikuttaa äänenlaatuun? Tai jos sillä on minkäänlaista vaikutusta, täytyy sen olla enimmilläänkin vain hyvin, hyvin marginaalista.” Näin ajattelin aiemmin, kunnes yksinkertainen A/B-vertailu paljasti asian. Kirjoituksessa olevien ääniesimerkkien vertailu auttaa sinua huomaamaan, kuinka paljon mikrofonikaapeli vaikuttaa saundiin.

Sinun kannattaa lukea tämä kirjoitus, mikäli olet muusikko, äänittäjä tai miksaaja. Jos äänitetty saundisi on tunkkainen tai ohut, voit kokea suuren ahaa-elämyksen.

Astia-studion mikrofonikaapeli-vertailu VOVOX vs. Klotz

Vertailu: Kuinka paljon mikrofonikaapeli vaikuttaa saundiin?

Useamman vuoden ajan ennätin ihmetellä miksi korkeita ja matalia taajuuksia piti korostaa ensin äänitys- ja sitten vielä uudestaan miksausvaiheessa. Korostuksen tarve kasvoi jatkuvasti, mutta silti niin hitaasti, että havahduin siihen vasta kun yläpäätä piti korostaa joidenkin rumpukanavien kohdalla jopa yli 10 dB:tä. Jotain oli selvästikin vialla. Ongelma ei tuntunut korjaantuvan uusia mikrofoneja hankkimalla eikä miksauspöydän kanavalohkoja tai niiden konkkia (electrolytic capacitors) vaihtamalla, joten syyllistä oli etsittävä toisaalta.

Kitaristit harmittelevat usein, kuinka kitaran mikit saundaavat tunkkaiselle ja kyselevät suosituksia kirkkaammista vaihtoehdoista. Oikeasti kirkkauden katoaminen ei liity kitaran mikkeihin vaan kaapeleihin. Olen jo useiden vuosien ajan hämmästyttänyt luokseni sessioon saapuvia kitaristeja sekä basisteja näyttämällä heille instrumentti- ja kaiutinkaapeleissa olevia valtavia saundieroja. Mikään kaapeli ei kuitenkaan paranna saundia sanan varsinaisessa merkityksessä. Kyse on siitä, kuinka paljon informaatiota kaapeli kadottaa.

Aloin pohtimaan, josko äänitystä vaivaava tunkkaisuus voisi johtua niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin mikrofonikaapeleista. Koska kaikki ääneenkin liittyvät asiat voidaan ratkaista A/B-vertailulla, päätin tehdä yksinkertaisen testin ja jakaa havaintoni kanssasi.

Astia-studion mikrofonikaapeli-vertailu – tavalliset kaapelit
Astia-studion Tama Superstar Hyper-drive -rumpusetti A-studion rumpuhuoneessa. Mikrofoneissa tavalliset kaapelit. Bassorummussa bassorumputunneli.

Mikrofonikaapeli-vertailu

Vertailussa taltioin Astian luottorumpalin, Toni Paanasen, soittoa kelanauhalle kahdeksalla mikrofonilla. En halunnut käyttää mikrofonisplitteriä, vaan päädyin äänittämään Tonin soiton kahteen eri kertaan. Tehtyäni useita kymmeniä yhteisiä sessioita hänen kanssaan tiedän, kuinka tasalaatuisesti Toni soittaa. Lisäksi kyse ei ole yksittäisten iskujen vertailusta vaan rumpusetin saundista. Yksittäisten iskujen vertailun teimme toukokuussa 2022 LUT-yliopiston professoreiden kanssa erästä kandityötä varten, ja sen tuloksiin saatamme palata myöhemmässä kirjoituksessa.

Astia-studion soittohuoneiden seiniin on asennettu kytkentäpaneeleita, joihin huoneessa olevat mikrofonit kaapeleilla yhdistetään. Käytän huoneissa yleensä 3–10 metriä pitkiä mikrofonikaapeleita. Paneelista signaali kulkee seinän sisällä ja lattian alla miksauspöydän mikrofoni-inputteihin. Vertailun kohteena oli sekä soittohuoneessa olevat mikrofonikaapelit että myös seinän sisällä ja lattian alla kulkevat kaapelit. Testissä siis vaihdettiin kaapelit koko matkalta mikrofonista miksauspöytään. Miksauspöydästä moniraitanauhurille ja takaisin, sekä miksausnauhurille kulkevia kaapeleita ei vaihdettu.

Astia-studion mikrofonikaapeli-vertailu – tavallinen kaapeli ja AKG 414
AKG 414 B-ULS -overheadmikrofoni ja tavallinen mikrofonikaapeli.

Vertailun kohteena olevat kaapelit

Ensimmäisessä versiossa käytin 7,5–10 metriä pitkiä VOVOX sonorus direct S -mikrofonikaapeleita rumpuhuoneessa mikrofonista seinäpaneeliin. Seinäpaneelista signaali kuljetettiin miksauspöytään noin 8,5 metrin VOVOX sonorus direct S -kaapeleilla.

Toinen versio taltioitiin käyttämällä rumpuhuoneessa 10-metrisiä Klotz MY206-mikrofonikaapeleita mikrofonista seinäpaneeliin. Seinäpaneelista signaali kuljetettiin miksauspöytään noin 8,5 metrin mittaisella Van Damme LC-OFC 8 pairs pre-jacketed multicore 268-208 -kaapelilla. Huoneessa käytettävät kaapelit ovat 10–15 vuotta vanhoja, ja seinän sisällä olevat 8-pariset kaapelit on asennettu studion rakennusvaiheessa keväällä 1999.

Neumann U67-putkimikrofonin 7-napainen erikoiskaapeli mikrofonista virtalähteelle oli molemmissa versioissa VOVOX sonorus tube, koska minulla ei enää ole alkuperäistä kaapelia. Putkimikrofonin virtalähteen audio-ulostulosta seinäpaneeliin tuleva kaapeli vaihdettiin yllä mainitun mukaisesti.

Astia-studion mikrofonikaapeli-vertailu – VOVOX-kaapelit
Astia-studio A:n rumpuhuoneen seinäpaneeli, johon on kytketty kahdeksan mikrofonia VOVOX sonorus direct -kaapeleilla.

Vertailun toteuttaminen

Mikrofonikaapeli-vertailu toteutettiin seuraavasti. Taltioin Tonin soiton RTM SM900 2″ -magneettinauhalle Otari MTR90 mkII 2″ 24-raitanauhurin kahdeksalle raidalle. Molemmat versiot nauhoitettiin, miksattiin ja masteroitiin identtisillä asetuksilla, sekä samoja Trident Vector 432 -miksauspöydän kanavalohkoja käyttäen. Ainoa muutos, joka versioihin teknisesti tehtiin, oli mikrofonikaapeleiden vaihtaminen mikrofonista miksauspöytään välille.

Vertailussa käytetyt mikrofonit:

  • Bassorummun sisällä 1 x Shure SMB52
  • Bassorummun ulkopuolella tunnelin päässä 1 x Neumann U67
  • Virvelissä 1 x Shure SM57
  • Räkkitomissa 1 x Shure SM57
  • Lattiatomissa 1 x AKG D112
  • Overheadeina 2 x AKG C414 B-ULS
  • Huonemikrofonina 1 x Neumann TLM 103

Koska rajoitin mikrofonilinjat kahdeksaan, ei virveliä taltioitu kahdella vaan yhdellä mikrofonilla. Samoin oli myös huoneen kohdalla.

Outboardina käytin LA2A-kompressoria bassorummussa ja 1176-kompressoria rumpuhuoneessa. Huoneen viivästin pois Haas-efektin vaikutusalueelta Studer A812-stereonauhurilla, josta käytin vain toista kanavaa, koska huonemikrofoneja oli yksi. Kuvassa huonemikrofoneja on kaksi, mutta vain toiseen on kytketty lattialla näkyvä mikrofonikaapeli.

Astia-studion mikrofonikaapeli-vertailu – VOVOX-kaapelit rummuissa
Toni Paananen ja Astia-studion Tama Superstar Hyper-drive -rumpusetti A-studion rumpuhuoneessa. Mikrofoneissa VOVOX-kaapelit. Bassorummussa bassorumputunneli.

Vertailu: Tavallinen mikrofonikaapeli vs. VOVOX-mikrofonikaapeli

Tässä kappaleessa saat ohjeet mikrofonikaapeli-vertailun tulosten kuuntelemiseksi.

Voit tutustua tuloksiin kahdella tavalla:

  1. Kuuntele ääninäytteet alla olevista YouTube-videoista.
  2. Lataa ääninäytteet 48 kHz, 24 bit stereo, AIFF -muodossa.

Vertailun kuunteleminen YouTube-videosta on helppoa ja nopeaa, mutta striimattuna kuunnellusta pakatusta audiosta katoaa harmillisen paljon informaatiota. Vaihtoehtoisesti pääset ladattavien tiedostojen avulla paneutumaan aiheeseen huomattavasti tarkemmin. Astia-studio omistaa näiden äänitiedostojen copyrightin, eli tiedostoja saa käyttää vain kuuntelemiseen.

Suosittelen kuuntelemaan vertailun tulokset seuraavasti:

  • Käytä mieluummin tietokonetta kuin puhelinta.
  • Kuuntele vertailu mieluummin kaiuttimista kuin kuulokkeilla.
  • Vältä Bluetoothia ja yhdistä tietokone vahvistimeen kaapelilla.
  • Ohita vahvistimen digipiiri (esim. Yamahassa Pure Direct -toiminto).

Kuuntele ääninäytteet YouTubesta:

Lataa ääninäytteet koneellesi:

Klikkaa tästä ja lataa tiedostot muodossa stereo AIFF, 48 kHz, 24 bit.

Huomaatko saundieron ja jos kyllä, kuinka sitä kuvailisit? Jätä kommenttisi kirjoituksen loppuun.

Tutustu laadukkaisiin Vovox-kaapeleihin Astia-studion verkkokaupassa!

VOVOX-kaapelit

Tein tämän testin, koska halusin selvittää mistä saundin tunkkaisuus-ongelma johtui. Vaihdettuani A-studion kaapelit VOVOXiin, tunkkaisuus on poissa ja ensimmäistä kertaa vuosiin ei kirkkautta tarvitse lisätä. Mielestäni ero vanhoihin kaapeleihin on merkittävän suuri. Jos olet miettinyt minne kirkkaus katoaa, voi vika olla käyttämissäsi kaapeleissa.

Astia-studio A sai ensimmäisenä Suomessa sveitsiläisen kaapelivalmistaja VOVOXin myöntämän hyvin harvinaisen purum-sertifikaatin. Sertifikaatti myönnetään studioille, joiden signaalitie on alusta loppuun asti toteutettu laadukkailla VOVOX-kaapeleilla.

Lue lisää sertifikaatista:
VOVOX purum -sertifikaatti

Tiesitkö, että Astia-studio toimii VOVOX-kaapeleiden maahantuojana? Tarjoan verkkokaupassamme vain sellaisia tuotteita, jotka olen hyväksi havainnut ja joita itse käytän. Tutustu VOVOX-kaapeleihin verkkokaupassamme, tai varaa VOVOX-kaapeleiden esittely Astia-studiolla lähettämällä minulle sähköpostia. Olet sydämellisesti tervetullut kokemaan kuinka paljon kaapeli saundiin vaikuttaa.

Kiitosten paljous, kun kuuntelit mikrofonikaapeleita vertailevat ääninäytteet. Jos kirjoitus on sinusta mielenkiintoinen, jaathan sen sosiaalisessa mediassa. Tällä tavalla autat kavereitasi pääsemään näiden äänenlaatuun vaikuttavien asioiden äärelle.

Mukavaa viikkoa ja kaikkea Hyvää!

Tutustu laadukkaisiin Vovox-kaapeleihin Astia-studion verkkokaupassa!

Astia-studio tarjoaapi täysanalogista äänityspalvelua lähes 30 vuoden kokemuksella, josta kaukaisimmat asiakkaat ovat saapuneet nauttimaan jopa 9 000 km takaa Yhdysvalloista sekä Venäjän etäisimmästä kolkasta, Vladivostokista asti.

Kirjoittaja