Rätisevätkö vinyylilevysi? – Näin pääset eroon liasta ja staattisesta sähköstä: Disco-Antistat -levypesuri

If you like this post please share it with your friends!

Häiritseekö vinyylilevyjen kuunteluasi ikävä rätinä? Oletko huomannut, kuinka vanhojen ohella myös uutena ostamasi vinskat kuulostavat usein harmillisen säröiselle? Lukemalla tämän kirjoituksen ymmärrät mistä rätinä johtuu, ja opit poistamaan häiriöäänet niin, että levysi soivat aiempaa puhtaammin. Parannetaan siis yhdessä kuuntelunautintoa pureutumalla ongelmaan; rätisevätkö vinyylilevysi? – Näin pääset eroon liasta ja staattisesta sähköstä: Disco-Antistat -levypesuri.

Tästä kirjoituksesta on apua sinulle, kun haluat saada vinyylilevysi soimaan paremmin. Emme käsittele kalliita ultraäänivärkkejä, vaan käymme läpi, kuinka levyt pestään huokean hintaisella Disco-Antistat -levypesurilla. Lisäksi olen tehnyt sinulle havainnollistavan videon, jonka avulla saat parhaan hyödyn pesuristasi.

Osta Disco-Antistat -levypesuri Astia-studion verkkokaupasta

Rätisevätkö vinyylilevysi?
– Näin pääset eroon liasta ja staattisesta sähköstä:
Disco-Antistat -levypesuri

Vinyylilevyjen kuunteleminen on varmasti mullistanut sinunkin musiikin kuuntelukokemuksesi. Voi myös olla, ettet ole missään vaiheessa lähtenyt digihömpötyksiin mukaan, vaan olet koko ikäsi nauttinut vinyylien lämpimästä saundista. Tai sitten voit olla minun tavoin niin sanotusti “myöhäisherännäinen”, eli löytänyt vinskojen sykähdyttävyyden vasta hiljattain. Joka tapauksessa, tämän kirjoituksen lukeminen auttaa sinut paremman kuuntelunautinnon äärelle yksinkertaisilla neuvoilla, jotka olisin itse halunnut saada harrastusta aloittaessani.

Kuten ystäväni ja suuri vinyylitietäjä, Mikko Huopainen sanoo: “Kun soittimen säädöt ovat kohdallaan ja sekä neula että levy puhtaat, ainoa risahdus kuuluu siitä, kun neula putoaa levyn pintaan”. Hetkinen, hetkinen. Siis vastoin yleistä olettamusta; eikö vinyylilevyn tulekaan ritistä ja paukkua? Voiko niiltä välittyvästä musiikista muka nauttia ilman moisia häiriöääniä?

Olet ehkä huomannut, kuinka vanhat lempilevysi eivät enää soi yhtä hyvin, kuin aikanaan. Ja usein uudetkin levyt tuntuvat paukkuvan hämmentävästi. Vaan mistä tässä ilmiössä on tarkalleen kyse?

Likainen vinyylilevy hetkeä ennen Disco-Antistat -pesua Astia-studiolla

Levyn pinnalle tarttunut lika ja staattinen sähkö

Vanhojen vinyylien kohdalla levyn pinnalle voi vuosikymmenten aikana kerääntyä yllättävänkin paljon pölyä ja muuta likaa. Kun vinska on pyörinyt sisätupakointia harrastavan musadiggarin levylautasella pidemmän tovin, voi sekin jättää levyyn korvin kuultavan merkkinsä.

Tunnettu muusikkoystäväni tiedusteli, että mikä hänen levysoittimessaan mahtoi olla vialla, kun etenkin kaikki uudet levyt kuulostivat aivan säröisille. Tovin asiaa tutkittuamme syylliseksi osoittautui levyn pinnalla oleva lika ja staattinen sähkö.

Tiesitkö, että sinun kannattaa käyttää levyharjaa joka kerta, kun laitat vinyylilevyn levylautaselle? Laadukkaan levyharjan käyttö poistaa pölyn ohella myös staattista sähköä. Juurikin tuo staattinen sähkö on se, mikä aiheuttaa eniten häiriöääniä. Huomaat ilmiön esimerkiksi silloin, kun otat uuden vinyylilevyn ensikertaa levypussista ja kehosi karvat kääntyvät levyä kohti.

Käytä myös neulaharjaa aina kun laitat levyn lautaselle, sillä juurikin neulaan vinyylin pinnalla oleva pöly usein kerääntyy aiheuttaen äänen säröytymistä. Pienikin neulaan jäänyt karva voi saada musiikin kuulostamaan harmillisen pahalle.

Vaan mikä avuksi? Entä, kuinka voit poistaa pölyn ja staattisen sähkön levyiltäsi?

Ensimmäinen pyöräytys Disco-Antistat -pesun jälkeen

Disco-Antistat -levypesuri

Olet saattanut lukea Vinyylilevyt ja kuinka parantaa musiikkinautintoa -kirjoituksestani, kuinka löysin Led Zeppelin II -albumin alkuperäisen UK-painoksen divarista vaivaisella 10 eurolla. Normaalistihan kyseisen painoksen hinta on huomattavasti korkeampi. Vaikka vinyylin pinta näyttikin melko huonokuntoiselta, en silti voinut jättää sitä ostamatta. Kotona laitoin levyn ensitöikseni pesuun, ja kun reilun 50 vuoden aikana kerääntynyt moska irtosi, alta paljastui täysin naarmuton ja käytännössä uutta vastaava levykäinen!

Sydänystäväni, sessiorumpali Toni Paananen on myös suuri vinyylidiggari, jolla on lähes 1000:n levyn kokoelma. Vakuututtuani Disco-Antistat -levypesurin toimivuudesta päätin ilahduttaa Tonia antamalla hänelle sellaisen lahjaksi, ja suosittelin pienimuotoista pesu-urakkaa. Hän kertoi, ettei todellakaan aikonut puhdistaa kuin vain kaikkein pahiten rätisevät lätyt, ja muut saisivat jäädä alkuperäiseen kuosiinsa.

Ensimmäisen pesukerran jälkeen Toni laittoi hehkutusviestiä, kuinka lähes kuuntelukelvottomista levyistä oli yllättäen kuoriutunut puhtaasti soivia yksilöitä. Hän kertoi huikean tuloksen ansiosta tulleensa toisiin aatoksiin ja noin 8 kuukautta sekä 6 täyttöpulloa myöhemmin oli Toni pessyt kokoelmansa kaikki levyt.

Pesuneste oli kuulemma pian muuttunut mustaksi, eli levyn pinnalle oli pölyn ohella vuosien saatossa tarttunut mm. tupakoinnin jättämiä jälkiä. Kun filtteröit uudelleen käytettävän pesunesteen huolellisesti, ei haittaa, vaikka se muuttaa useiden käyttökertojen myötä väriään. Yleensä nestettä voi käyttää niin kauan, kunnes se on haihtunut. Lisään säännöllisin ajoin uutta joukkoon, koska nestettä tuppaa haihtumaan jonkin verran jokaisella pesukerralla.

Disco-Antistat – Toni Paananen suosittelee

Näin otat levypesurin käyttöön

Disco-Antistat -levypesuripakkauksen mukana tulee pesukaukalo, jonka pohjassa on irroitettava kuivausteline, levyn keskitarroja suojaavat kupit, litran pesunestettä ja nesteen takaisin pulloon kaatamiseen käytettävä ratti suodatinpapereineen.

Pesukaukalossa on harjakset, jotka poistavat lian levyn pinnalta. Onnistuneen lopputuloksen takaamiseksi kaada pesunestettä harjasten yläpuolella olevaan merkkiin saakka. Neste auttaa irroittamaan lian sekä poistaa kuuntelunautintoa pilaavan staattisen sähkön. Sehän mainitaan jo tuotteen nimessäkin: Disco-Antistat!

Suosittelen pesemään kerralla hieman suuremman määrän levyjä, joten sinun kannattaapi varata puhdistustoimille riittävästi aikaa ilman taukoja. Vaan miksikäs ilman taukoja? Pesuneste haihtuu ollessaan ilman kanssa tekemisissä, joten käytä kaikki aika hyödyksi ja näin neste riittää pidemmäksi aikaa. Lisäksi sinun kannattaa suojata pöytä mahdollisilta roiskeilta. Itse pesen levyt yleensä olohuoneen lasipöydän äärellä, joka on helppo puhdistaa.

Aloita asettelemalla levypesuripakkauksen sisältö pöydälle. Rattia ja filttereitä tarvitaan vasta lopuksi, mutta kaikki muut tarvikkeet on hyvä pitää käden ulottuvilla. 

Kuivaustelineeseen mahtuu yleisestä harhaluulosta poiketen jopa 15 levyä kerrallaan, joten sinun kannattaa ottaa pestävät levyt valmiiksi, ettei niiden metsästämiseen kulu aikaa. Voit halutessasi ottaa levyt valmiiksi pois levypussista ja asettaa ne ympäri huonetta tai sohvaa. Tällä tavoin käytät pesemisajan mahdollisimman tehokkaasti.

Anssi Kippo valmistelemassa vinyylilevyjen pesemistä

Näin käytät Disco-Antistat -levypesuria

Ota pestävä levy ja pujota keskitarroja suojaavan kupin tanko levyn keskireiän läpi ja kiinnitä suojakupin toinen puolisko siihen kiertämällä. Nyt keskitarra on suojattu. Varo kiertämästä kuppeja liian tiukalle, sillä se voi vaurioittaa tangon jengoja. Liian löysälle jättäminen taas voi päästää pesunesteen turmelemaan tarrat. Tunnet kyllä, milloin kupit ovat juuri oikealla tiukkuudella.

Ota kiinni suojakupit yhdistävän tangon päistä ja aseta levykäinen pesuriin. Pesukaukalon keskellä on syvennys, johon tanko asetetaan. Pyöritä levyä hitaasti kaukalossa. Pyöritysohjeet vaihtelevat ja esimerkiksi käyttöohjeessa näytetään, kuinka levyä pyöritetään työntämällä sitä yläosasta eteenpäin. Jos et halua sotkea käsiäsi, voit varovasti pyörittää levyä molemmin käsin suojakupeissa olevista kolosista.

Disco-Antistat levypesuri Astia-studio A:n tarkkaamossa

Kuinka monta kierrosta levyä tulee pyörittää pesurissa?

Nyt päästään alueelle, josta löytyy valtavasti eriäviä mielipiteitä. Jotkut pyörittävät vain pari kierrosta, kun taas toinen kertoo tekevänsä ensin kolme täyttä kierrosta yhteen ja sitten saman verran toiseen suuntaan. 20 kierrosta suuntaansa oli suurin kierrosluku, jonka googlettamalla löysin ja siinäkin suositeltiin pyörittämään kyseinen määrä molempiin suuntiin.

Käyttäjäkokemukset kertovat, että liian hidas pyörittäminen voi pilata levyn keskitarrat, sillä silloin puhdistusainetta saattaa valua suojakuppien välistä tarroille. Huomioithan, että jotkut levyt ovat ohuempia ja toiset hieman paksumpia. Sinun kannattaapi siis olla huolellinen, ja mikäli jonkun levyn peseminen arveluttaa, on parempi olla pesemättä kuin pilata arvokas vanha levy.

Itse suosin pyörittämistä molempiin suuntiin. Käytettävien puhdistuskierrosten määrä riippuu siitä, kuinka likainen levy on. Vaihtaessasi pyörittämissuuntaa sinun kannattaa ensin nostaa levy pois kaukalosta ja laskea se takaisin paikoilleen. Näin harjakset eivät hangoittele ihan niin kovin vastaan, ja vältät mahdollisuuden, että niistä jäisi levyn pintaan jälkiä.

Osta Disco-Antistat -levypesuri Astia-studion verkkokaupasta

Valuta enin pesuneste takaisin kaukaloon

Monet laittavat levyt suoraan pesurista kuivaustelineeseen. Suosittelen kuitenkin, että ensin nostat levyn kokonaan pois nesteestä kaukalon yläpuolelle. Sitten ravistat sitä hitaasti, mutta napakasti kaukaloa kohti. Näin saat suurimman osan nesteestä pois levyn pinnalta ja samalla enemmän levyjä pestyä lisäämättä jatkuvasti pesunestettä.

Kun olet valuttanut riittävästi nestettä takaisin kaukaloon, ruuvaa varovasti suojakupit auki ja laita keskitapiton puolisko pöydälle kupera puoli ylöspäin. Tartu keskitappiin siltä puolelta, josta poistit kupin ja laske toisen puolen keskitappi pöydälle asettamasi kupin reikään. Näin ne toimivat kätevästi telineenä, jonka avulla voit nostaa levykäisen pois. Älä kuitenkaan tartu pesemäsi levyn pintaan, vaan ota kaksin käsin varovasti sen reunoista kiinni ja nosta. Kannattaa samalla pitää levyn läpi törröttävää keskitappia paikallaan, ettei hutera pöytätelineemme nouse mukana.

Laita levy kuivamaan kaukalon sisällä olleeseen kuivaustelineeseen.

Disco-Antistat -levypesurin kuivaustelineeseen mahtuu 15 vinyylilevyä

Kuivaustelineen hämäävä muoto

Netistä löytyy monia kirjoituksia, joissa harmitellaan kuinka vähän levyjä kuivaustelineeseen mahtuu. Kahdeksan vinskaa ei kuulemma ole riittävästi. Itsekin aluksi hämmästelin erikoista kuivaustelinettä, mutta lähempi tarkastelu kuitenkin avasi sen käytännöllisyyden. Tiesitkö, että kun asettelet levyt oikein, saat kuivaustelineeseen mahtumaan kerralla 15 levyä?

Telineen pohjalla on pieni kaukalo, minne levyistä valuva pesuneste kerääntyy. Voit lopuksi kaataa pesukaukalon ohella myös kuivaustelineen pohjalle kertyneen pesunesteen filtterin läpi takaisin pulloon. Tästä kerron lisää hetkisen kuluttua.

Ongelmatilanteita

Joissakin vanhoissa levyissä keskitarra voi olla hieman suojakuppeja leveämpi, jolloin en suosittele käyttämään pesuria yllä kuvatulla tavalla. Jos kuitenkin haluat sellaisen levyn pestä, voit asettaa suojakupit paikoilleen ja käyttää pesunestettä vain sen verran, että pesuraja kulkee etiketin alapuolella. Ravisteltuasi puoliksi pestyn levyn, aseta se kuivamaan kuivaustelineeseen. Kun levy on kuiva, voit toistaa käsittelyn sillä osalle levyä, joka äsken jäi pesemättä. Peset siis levyn useassa osassa liikuttamalla vain pientä osaa harjojen läpi. Huomioithan, että harjakset osuvat vain pieneen kohtaan levyä, joten voit joutua tekemään pesemisen jopa 4–6:ssa osassa.

Toinen vaihtoehto on laittaa vähemmän nestettä pesukaukaloon ja pyörittää levyä ympäri hieman nopeammin. Muutassa vanhassa levyssäni on suojakuppeja leveämmät tarrat, mutta hyvin ovat pysyneet paikoillaan, vaikka ne ovat pesurissa pyörineet.

Suosittelen olemaan huolellinen suojakuppeja avatessa. Onnistuin pilaamaan kahden levyn etiketit, kun avasin kupit huolimattomasti. Liian rajut liikkeet voivat aiheuttaa keskitarraan pieniä repeämiä. Käytä siis pesuria keskittyneesti ja varoen.

Käytön jälkeen

Voit käyttää Disco-Antistat -pesunestettä uudelleen niin kauan kuin sitä riittää. Kaada pesukaukalosta ja kuivaustelineen pohjalta neste filtterin läpi takaisin pulloon. Filtteriä tulee käyttää aina, sillä ilman sitä kaadat myös kaiken levyistä irronneen lian pulloon. Sinun kannattaa suorittaa pesunesteen pullotus tiskipöydällä.

Mikäli nesteen kaataminen takaisin osoittautuu liian sotkuiseksi puuhaksi, suosittelen käyttämään Sakari Pakosen toimivaa kaatonokka-modausta. Alla olevan kuvan mukaisella muokkauksella eliminoit roiskeet ja saat nesteen paremmin takaisin puteliin.

Disco-Antistat kaatonokkamodaus | Astia-studion blogi

Pesurin mukana tulee useita filttereitä, joista itse käytän niitä kaikkia yhtä aikaa. Voit myös käyttää yhtä kerrallaan, mutta silloin enemmän likaa voi päästä pulloon. Netissä joku kertoo olleensa tyytymätön mukana tulleisiin filttereihin ja sanoi käyttävänsä kahvin keittämiseen tarkoitettua suodatinpussia.

Kun pesuneste on saatu takaisin pulloon, huuhtele kaukalo, kuivausteline sekä filtteri lämpimällä vedellä ja jätä ne tiskipöydälle kuivumaan. Filtteri voi olla pesemistäsi levyistä riippuen joko täynnä pölyä ja muuta töhnää, tai lähes puhdas. Vaikkei filtteriin olisi tarttunut juuri mitään, on levyjen pesemisestä silti suurta hyötyä, sillä se poistaa staattisesta sähköstä aiheutuvaa ritinää. Ja juurikin tästä syystä myös uudet levyt kannattaa pestä aina ennen ensimmäistä kuuntelukertaa.

Uudet levyt ovat usein tehtaan jäljiltä myös hämmentävän pölyisiä, kuten Irvisko-yhtyeen Katkon jälkeen -EP:n kohdalla huomasin. Poikkeuksellisesti en pessyt levyä ennen ensimmäistä kuuntelua, ja kesken avausraidan diskantit katosivat vasemmasta kaiuttimesta. Hämmästelin, että missähän työvaiheessa noin oli päässyt käymään. Onneksi vika oli kuitenkin vain levyn pinnalla olleessa moskassa. Peseminen poisti tämänkin ongelman.

Suosittelen, että pyöräytät kuivuneet levyt pesemisen jälkeen soittimessasi. Jos sinullakin on parempi ja huokeampi neula, kannattaa tähän käyttää juurikin sitä edullisempaa versiota. Kaikki lika ei nimittäin yleensä pelkkää pesuria käytettäessä lähde liikkeelle. Pesun jälkeen ensimmäisten soittokertojen aikana tuo pinttyneempi lika kuitenkin irtoaa ja kasautuu neulaan. Joskus likaa irtoaa pesun jälkeen vielä yllättävänkin paljon. Tämä on hyvä tiedostaa, ja näin voit puhdistaa neulaharjalla viimeisetkin rätinän aiheuttajat poies levypuoliskon kuunneltuasi.

Peseminen on myös oiva hetki vaihtaa vinyylisi antistaattisiin levypusseihin. Vaihtoehtoisesti kannattaa vähintäänkin puhallella pölyä pois vanhasta pussista, sillä muutoin siellä oleva lika tarttuu takaisin juuri puhdistamaasi levyyn.

Osta Disco-Antistat -levypesuri Astia-studion verkkokaupasta

Ohjevideo: Disco-Antistat levypesuri – näin pääset eroon liasta ja staattisesta sähköstä

Tein sinulle selkeän ohjevideon, jonka avulla opit pesemään levysi ja saat aiempaa paremman kuuntelunautinnon. Katso video klikkaamalla tästä tai paina alla olevaa play-nappia.

Puhdas levy, parempi mieli

Levyjen puhdistaminen on mukavaa ja erittäin palkitsevaa ajanvietettä. Kovin usein ei samoja levyjä tarvitse pestä, ellet ole unohtanut niitä pöydälle tai soittimeen pölyttymään.

Disco-Antistat sekä muut saatavilla olevat levypesurit puhdistavat levyn pinnalle kertyneen lian ohella myös staattisen sähkön, ja näin pääset nauttimaan lempimusiikistasi häiriövapaasti.

Käytä myös säännöllisesti laadukasta levy- ja neulaharjaa, älä jätä levyä soittimeen tai pöydälle, ja vaihda pesun yhteydessä levysi uusiin antistaattisiin pusseihin.

Kiitosten paljous, kun sain jakaa kanssasi tämän vinyylilevyjen kuuntelunautintoa parantavan vinkin. Älä anna likaisen levyn pilata kuunteluhetkeäsi. Tilaa Disco-Antistat levypesuri Astia-studion verkkokaupasta klikkaamalla tätä linkkiä. Kiitosten paljous ja kaikkea Hyvää!

Osta Disco-Antistat -levypesuri Astia-studion verkkokaupasta

Astia-studio tarjoaapi täysanalogista äänityspalvelua yli 25 vuoden kokemuksella, josta kaukaisimmat asiakkaat ovat saapuneet nauttimaan jopa 9 000 km takaa Yhdysvalloista sekä Venäjän etäisimmästä kolkasta, Vladivostokista asti.

Kirjoittaja