Näin parannat kitarasi virettä, osa 3 – Tarkkuusvirittäminen laajoilla soinnuilla

If you like this post please share it with your friends!

Kitaristina tiedät varmasti, kuinka haastavaa kitaran virittäminen voi välillä olla. Mutta mitä tehdä, kun mittari väittää kitarasi olevan vireessä ja korva silti kuulee soinnuissa epävireen? Tämän kirjoitussarjan avulla haluan auttaa sinut paremman vireen äärelle jakamalla kanssasi neljännesvuosisadan studio- ja keikkakokemuksen myötä oppimani vinkit. Näin parannat kitarasi virettä, osa 3 – Tarkkuusvirittäminen laajoilla soinnuilla.

Tästä kirjoituksesta on apua kitaristille, äänittäjälle ja basistille. Opit käyttämään laajoja sointuja vireen tarkistamiseen ja vähennät epävireen mahdollisuutta.

Näin parannat kitarasi virettä

Näin parannat kitarasi virettä, osa 3
– Tarkkuusvirittäminen laajoilla soinnuilla

Sarjan ensimmäisessä osassa kerroin sinulle, kuinka eri valmistajien viritysmittareiden väliset erot voivat aiheuttaa ikäviä vireongelmia. Jos et vielä ole lukenut kirjoitustani, klikkaa alla olevaa linkkiä:

Näin parannat kitarasi virettä, osa 1 – Viritysmittari ongelman aiheuttajana

Toisessa osassa opit plektrakäden soittovoimakkuuden vaikutuksesta vireeseen ja etenkin virittämiseen. Jos et ole lukenut edellistä kirjoitustani, ota se ensin haltuun tästä:

Näin parannat kitarasi virettä, osa 2 – Virittäminen ja soittovoimakkuus

Nyt annan sinulle virittämisessä käyttämäni vinkin, jolla saat kitarasi soimaan pelkällä mittarilla virittämistä paremmin. Tervetuloa tarkkuusvirittämisen pariin.

Älä luota sokeasti viritysmittariin

Tiedätkö sen tunteen, kun virität kitarasi mittarilla ja kun alat soittamaan, se kuulostaakin hieman epävireiselle? Törmäsin tähän lähes jokaisessa äänityssessiossa ja siitä syystä aloin virittämään kielisoittajien instrumentit henkilökohtaisesti. Vuosien ajan joka päivä kitaraa viritettyäni olin lopulta löytänyt toimivan viritysmetodin, jonka jaan nyt kanssasi.

Vielä nykyäänkin neuvon tätä viritystaktiikkaa kaikille kitaristeille ja se takaa erinomaisen vireen jokaisella virityskerralla. Tämän lisäksi sinunkin kannattaa äänitysten aikana säännöllisesti käyttää Paras viritysvinkki ikuna osa 1 -kirjoituksessani kuvattua kielien puhdistusmetodia. Ilman sitä, ei tämänkertainenkaan vinkki voi täysin toimia, sillä kielien alapinnalle tarttunut lika se vasta viheliäinen epävireen aiheuttaja onkin.

Viritysmittari on oiva apuväline, mutta siihen ei kannata luottaa sokeasti. Joskus mittarilla voidaan virittää kitara oikein hyväänkin vireeseen ja toisinaan vain kolme paksuinta kieltä ovat kohdallaan. Ääniasioiden sekä vireen kohdalla sinun kannattaa aina luottaa korvaasi. Viritysmittari näyttää milloin yksittäiset kielet ovat erikseen vireessä, mutta se ei osaa kertoa soivatko soinnut kauniisti vai vouvaavatko ne epävireisesti.

Tarkkuusvirittäminen laajoilla soinnuilla – Juho Koski
Juho Koski Spell Of Torment -yhtyeen kitaraäänityksissä Astia-studio A:n tarkkaamossa.

Tarkista vire aina mittarin jälkeen korvalla

Joskus on hyvä tarkistaa vire soittamalla niitä sointuja, joita soittamassasi kappaleessa käytetään. Olen kuitenkin huomannut, että pääset parempaan lopputulokseen, kun käytät virittäessäsi laajoja viitossointuja. Mittarilla virittämisen jälkeen suosittelen sinua aina tarkistamaan vireen ensin avoimesta asemasta, sitten 5. nauhalta ja lopuksi vielä 7. nauhalta.

Jotkut tykkäävät tarkistaa vireen puhtaalla saundilla eli ilman säröä. Jostain syystä itse taas erotan epävireen paremmin silloin, kun saundissa on säröä. Kun kuuntelet virettä särökanavan kautta, on väpätys mielestäni helpompi havaita. Löydät sinulle parhaiten toimivan tavan kokeilemalla metodiani sekä säröllä että ilman.

Näin parannat kitarasi virettä

Tarkkuusvirittäminen

Aloita tarkkuusvirittäminen soittamalla E5-sointu, jossa soi vapaa ala-E sekä A-kielen 2. nauha. Jos olet virittänyt mittarilla huolellisesti ja kitarasi on hyvissä säädöissä, vitossoinnun pitäisi soida puhtaasti ilman väpätystä.

Ota seuraavaksi mukaan D-kielen 2. nauha, eli nyt vitossointuun tulee lisäksi yläoktaavi. Kun näppäät nuo kolme kieltä ja säädöt ovat kunnossa, ei väpätystä pitäisi kuulua eli kielet ovat tällöin hyvässä vireessä. Joskus 2. nauhavälin soinnut saattavat vaatia A- tai D-kielien hienoista virittämistä ja silloin yleensä hienosäädöt, satula tai nauhat eivät ole täysin kuosissa.

Nyt pääsemmekin haasteellisen G-kielen kimppuun. Vaihda soinnuksi A5, jossa on mukana alavitonen eli vapaana soiva ala-E. Soinnussa siis soivat vapaa ala-E, vapaa A, D-kielen 2. nauha sekä G-kielen 2. nauha. Jos kitarayksilö osoittautuu tässä kohtaa hankalaksi eli vire ei meinaa löytyä, skippaa G-kieli ja viritä se vasta viimeisenä.

Pidä edelleen yllä kuvailtu A5-sointu ja paina lisäksi kahta ylintä kieltä pikkurillillä 5. nauhaväliltä. Lisää ensin sointuun mukaan vain H-kieli ja mikäli vire väpättääpi, viritä H:ta hieman. Kun sointu soi hyvin, voit lisätä ylä-E:n matkaan. Viritä ylä-E:tä, kunnes se soi hyvin muiden kielien kanssa.

Mikäli sointu on yhä epävireinen, etkä osaa paikallistaa ongelman aiheuttajaa, voit jättää yhden kielen kerrallaan soittamatta. Näin sinun on helpompi paikallistaa epävireen aiheuttava kieli. Toista edellä kerrottu niin monta kertaa, kunnes saat kaikki kielet sisältävän laajan soinnun soimaan hyvässä vireessä ilman väpätyksiä.

Toista seuraavaksi yllä kuvailtu tarkkuusvirittäminen 5. nauhalta, mutta siirtyessäsi H-kieleen, jätä matalin kieli soittamatta. Tämä siksi, että ellet omista ylimääräisiä sormia, soinnun ottaminen voi osoittautua liian haasteelliseksi.

Voit tehdä saman vielä 7. nauhalta ja tarvittaessa myös 9. nauhalta varmistaaksesi, että kitara soi puhtaasti joka puolelta kaulaa. Jos kitarasi on hyvissä säädöissä ja painat kieliä tasaisesti, voit ottaa laajan soinnun miltä nauhalta tahansa ja se on aina erinomaisessa vireessä.

Tarkkuusvirittäminen laajoilla soinnuilla - Anssi Kippo
Kuuden kielen A5-sointu toimii oivasti vireen tarkistukseen.

Tarkkuusvirittäminen laajoja sointuja käyttäen:

  1. Viritä kaikki kielet mittarilla, kunnes ne ovat täysin kohdallaan
  2. Käytä vahvistimesi särökanavaa ja tarkista vire soinnuilla ilman viritysmittaria
  3. Soita ensin vapaa ala-E ja A-kielen 2. nauha eli sointu E5
  4. Jos se soi hyvin, lisää yläoktaavi eli D-kielen 2. nauha
  5. Mikäli sointu soi hyvin, vaihda A5:een eli soita vapaa ala-E, vapaa A, D-kielen 2. nauha ja lisää G-kielen 2. nauha
  6. Kun neljän paksuimman kielen sointu soi hyvin, lisää H-kielen 5. nauha
  7. Kun viiden kielen sointu soi hyvin, lisää ylä-E:n 5. nauha
  8. Toista kohdat 3–7 soittamalla soinnut 5. ja 7. nauhaväliltä

Huomioithan, että kun sormet eivät riitä, voit jättää alimmat kielet soittamatta. Jos G-kielen virittäminen on haasteellista, viritä se vasta viimeisenä.

Tarkkuusvirittäminen 5. nauhalta – Anssi Kippo
Ylemmästä asemasta täytyy soinnusta riippuen jättää paksuin kieli soittamatta.

Lue lisää kitarasaundi-aiheisia kirjoituksiani:

Ota tarkkuusvirittäminen tavaksi

Sinun kannattaa siis ensin virittää kitara mittarilla ja sen jälkeen aina viimeistellä vire korvalla laajojen sointujen mukaan. Käytän tarkkuusvirittämistä aina kitaraa virittäessäni ja suosittelen samaa erittäin lämpimästi myös sinulle. Mielestäni vire-asioissa ei koskaan kannata luottaa pelkkään mittariin, koska se ei kerro milloin kitaran soinnut soivat hyvin. Tähän tarkoitukseen sinun täytyy mittarin sijaan käyttää korviasi.

Kiitos, kun luit kirjoitukseni kolmannen osan kitaran virittämiseen liittyvästä sarjastani. Toivon sydämestäni tämän kirjoituksen helpottavan virittämistä ja parantavan instrumenttisi virettä. Kun koet kirjoituksestani olleen sinulle hyötyä, jaathan sen sosiaalisessa mediassa. Näin autat mahdollisimman monia pääsemään tämän tärkeän informaation äärelle.

Jotta pääsisit vieläkin paremman vireen äärelle, olen kerännyt kaikki vireeseen ja virittämiseen liittyvät vinkit yksiin kansiin. Klikkaa tästä ja sano hyvästit vireongelmille. Kiitosten paljous ja kaikkea Hyvää!

Näin parannat kitarasi virettä

Astia-studio tarjoaapi täysanalogista äänityspalvelua lähes 30 vuoden kokemuksella, josta kaukaisimmat asiakkaat ovat saapuneet nauttimaan jopa 9 000 km takaa Yhdysvalloista sekä Venäjän etäisimmästä kolkasta, Vladivostokista asti.

Kirjoittaja