Näin parannat kitarasi virettä, osa 2 – Kitaran virittäminen ja soittovoimakkuus

If you like this post please share it with your friends!

Kitaristina tiedät varmasti, kuinka haastavaa kitaran virittäminen voi välillä olla. Ja etenkin jos soittotatsisi on räyhäkäs eli lyöt kieliä kovaa, voi ylävire joskus yllättää ikävästi. Tämän kirjoitussarjan avulla haluan auttaa sinut paremman vireen äärelle jakamalla kanssasi neljännesvuosisadan studio- ja keikkakokemuksen myötä oppimani vinkit. Näin parannat kitarasi virettä, osa 2 – Kitaran virittäminen ja soittovoimakkuus.

Tämän kirjoituksen lukemisesta on hyötyä kitaristille, äänittäjälle ja basistille. Saat apua instrumenttisi virittämiseen sekä voit kokea soittovoimakkuuteen liittyvän ahaa-elämyksen.

Lue myös: Näin parannat kitarasi virettä, osa 1 – Viritysmittari ongelman aiheuttajana

Näin parannat kitarasi virettä

Näin parannat kitarasi virettä, osa 2
– Kitaran virittäminen ja soittovoimakkuus

Sarjan ensimmäisessä osassa kerroin sinulle, kuinka eri valmistajien viritysmittareiden väliset erot voivat aiheuttaa ikäviä vireongelmia. Jos et vielä ole lukenut edellistä kirjoitustani, ota se haltuun alla olevasta linkistä:

Näin parannat kitarasi virettä, osa 1 – Viritysmittari ongelman aiheuttajana

Tässä toisessa osassa annan sinulle tärkeän ohjeen, joka on monta kertaa jopa pelastanut äänityssession. Vinkki nimittäin ratkaisee erään salakavalan virittämiseen liittyvän onkelman.

Hyvin harva meistä virittää kitaransa jollain muulla keinolla kuin viritysmittarilla, joten virittimen käyttö on varmasti sinullekin tuttua. Jo 90-luvulla havahduin siihen, kuinka samaa viritintäkin käyttämällä jotkut kitaristit onnistuivat saamaan kepukkansa hassuun vireeseen. Useimmiten tämä ilmeni ylävireenä muihin instrumentteihin nähden.

Vireenhän ei tarvitse heittää paljoakaan, kun se pahimmassa tapauksessa voi pilata koko äänityksen. Käydään nyt yhdessä läpi selkeän esimerkin avulla tämänkertainen virittämistä ja virettä parantava vinkkini.

Virittäminen ja soittovoimakkuus – Anssi Kippo
Anssi Kippo ja Boss TU-2 -viritysmittari Astia-studio A:n rumpuhuoneessa 2020.

Kitaran virittäminen viritysmittarilla

Viritysmittarin mukana ei tule yksityiskohtaista käyttöohjetta, mutta toisaalta eihän kitarankaan matkassa sellaista yleensä toimiteta. Virittimen käytössä pätee kuitenkin muutamia seikkoja, joiden huomioon ottaminen voi suuresti parantaa sinun ja samalla koko bändisi virettä.

Olemme sessioissa havainneet, kuinka jotkut mittarit ovat sangen herkkiä ja toisilla virittäminen on lähes ajan haaskausta niiden liian suuren marginaalin vuoksi. Jotkut mittarit siis kertovat vireen tarkasti ja toiset taas voivat jättää kitaran jopa ikävästi epävireeseen, koska ne eivät ole tarpeeksi tarkkoja. Entä tiedätkö sen tunteen, kun mittari ei meinaa tunnistaa soitettavaa nuottia? Siihen voi joskus auttaa se, että näppäät kieltä aivan tallan läheltä.

Kuten edellisessä osassa suosittelin, bändisi jäsenien kannattaapi käyttää saman valmistajan viritysmittaria, sillä joskus eri valmistajien mittarit voivat antaa eriäviä tuloksia. Mutta alustukset sikseen ja mennäänpä nyt vihdoinkin tämänkertaisen vinkkini pariin.

Soittotatsi hallussa - Alexi Laiho
Children Of Bodom -yhtyeen Alexander Kuoppala ja Alexi Laiho keikkapaikan takahuoneessa ajalta, jolloin Anssi Kippo miksasi heidän keikkojaan.

Plektrakäden soittovoimakkuus eli kuinka kovaa kieliä lyöt

Ennätin tehdä Children Of Bodom -yhtyeen kanssa yli 20 studiosessiota ja miksata heidän keikkojaan 4 vuotta ympäri maailmaa. Kun Alexi Laiho demppasi avointa ala-E:tä, löi hän plektralla kieltä niin kovaa, että vire nousi reilut puoli sävelaskelta. Toisin kuin moni tekninen soittaja nykyään, Alexi ei siis todellakaan hiplaile saati hyssyttele soittaessaan kitaraa. Tämä ärhäkkyys on olennainen osa hänen huikeaa soittotatsiaan.

Mikäli Alexi virittäisi kitaransa monien tavoin pehmeästi kieltä hipaisemalla, mitä tapahtuisikaan vireelle hänen alkaessa soittaa voimakkaalla soittotatsillaan? Aivan. Hänen kepukkansahan olisi roimassa ylävireessä. Ja etenkin kun bändissä on kosketinsoittimet, joiden vire ei yleensä hakkaamalla juurikaan muutu, olisi moinen ylävire sangen ikävää kuunneltavaa.

Olen useissa sessioissa huomannut, kuinka moni kitaristi virittäessään vain hipaisee kieltä plektralla pehmeästi. Ja kun soitto alkaa, lyövät he kieliä suurella voimalla. Tästä syystä kitara on huomattavassa ylävireessä ja kaukana siitä, mitä viritysmittari hetki sitten näytti.

Näin parannat kitarasi virettä

Suosittelen sinua testaamaan asian seuraavalla tavalla:

  1. Kytke kitarasi viritysmittariin
  2. Viritä hipaisemalla kieltä hennosti plektralla
  3. Kun kaikki kielet ovat vireessä, tarkista vire mittarilla, mutta lyö tällä kertaa kieltä kovaa
  4. Tutki, mitä viritysmittari kertoo vireen vaihteluista, kun lyöt kieliä eri voimakkuuksilla

Entä kuinka tämä soittovoimakkuuteen liittyvä vireongelma oikein ratkaistaan?

Kun kitaran säädöt ovat kunnossa ja käytät riittävän paksuja kieliä, kannattaa sinun virittää kitara aina käyttäen soittovoimakkuuttasi. Jos soitat räyhäkkäästi, älä viritä hennosti kieltä hipaisemalla, vaan käytä virittäessäsi samaa voimakkuutta, kuin soittaessasi.

Ja jos taas soitat pehmeästi, viritä silloinkin soittovoimakkuudellasi. Näin voit eliminoida yhden osa-alueen, joka vaikuttaa soittimesi vireeseen huonontavasti.

Virittäminen ja soittovoimakkuus – Anssi Kippo 2
Voimakas soittotatsi voi saada vireen nousemaan.

Pidä soittovoimakkuus samana soittaessa sekä virittäessä

Tässäkin asiassa ensimmäinen askel on löytää ongelmakohta. Asioita on hankala parantaa, jos et tiedä mikä on vikana. Suosittelen lämpimästi kiinnittämään huomiota soitto- sekä viritysvoimakkuuteesi. Minimoidaksesi vireongelmat, suosittelen sinua pitämään ne samana.

Oikean käden soittotatsilla voit vireen ohella vaikuttaa myös soittosi energisyyteen. On hyvä tunnistaa ne kappaleet, joissa vaikkapa ala-E tulee virittää hieman normaalia matalammalle. Näitä ovat veisut, joissa lyöt kyseistä kieltä tavanomaista kovemmin. Kun löydät toimivan vireen kyseiselle kielelle, tarkista se mittarilla ja paina mittarin lukema mieleesi. Tämän avulla osaat jatkossa virittää kielen juuri sopivasti alavireeseen, ettei voimakas soittotatsi saa sitä roimaan ylävireeseen.

Soittovoimakkuuden aiheuttamaa vireen nousua voit toki ehkäistä myös käyttämällä paksumpaa kielisettiä tai vain paksumpaa ala-E:tä. Muistathan tarkistaa kitarasi hienovireen ja kaulan suoruuden aina, kun vaihdat paksummat tai ohuemmat kielet kitaraasi.

Kitaraäänitys
Children Of Bodomin Alexi Laiho ja Anssi Kippo Astia-studio A:n tarkkaamossa kitaraäänityspuuhissa 2000-luvun alkupuolella.

Lue lisää kitarasaundi-aiheisia kirjoituksiani:

Kitaran virittäminen samalla voimakkuudella kuin soitat

Kitaran viritys soittovoimakkuudella on tullut niin monille studiollani käyneille kitaristeille suurena yllätyksenä, että halusin jakaa sen kanssasi. Toivon, että seuraavien treenien alussa käyt bändisi kanssa tämän kirjoituksen sisällön läpi ja testaat, kuinka paljon soittotatsi vireeseen vaikuttaapi.

Kiitosten paljous, kun sain jakaa kanssasi kitaran virettä parantavan viritysvinkin. Kun koet kirjoituksestani olleen sinulle hyötyä, jaathan sen sosiaalisessa mediassa. Näin autat mahdollisimman monia pääsemään tämän tärkeän informaation äärelle.

Jotta pääsisit vieläkin paremman vireen äärelle, olen kerännyt tämän ja 54 muuta vireeseen sekä virittämiseen liittyvää vinkkiä yksiin kansiin. Klikkaa tästä ja sano lopullisesti hyvästit vireongelmille. Kiitosten paljous ja kaikkea Hyvää!

Näin parannat kitarasi virettä

Astia-studio tarjoaapi täysanalogista äänityspalvelua lähes 30 vuoden kokemuksella, josta kaukaisimmat asiakkaat ovat saapuneet nauttimaan jopa 9 000 km takaa Yhdysvalloista sekä Venäjän etäisimmästä kolkasta, Vladivostokista asti.

Kirjoittaja